16.3 C
Valencia

Vint vacunes contra el coronavirus ja estan en investigació, segons la indústria farmacèutica

La vacuna no arribarà fins a d'ací a 12-18 mesos.

- Publicitat -AVL

Fins a 20 vacunes estan en desenvolupament a tot el món davant del coronavirus, segons les dades recopilades fins a aquest dijous per la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma), que representa les companyies i associacions farmacèutiques basades en investigació de tot el món i a la qual pertany la patronal espanyola Farmaindustria.

A més, els laboratoris tenen identificats fins a una trentena de medicaments potencials, dels quals 14 estan en la fase inicial d’investigació; altres quatre en la fase I de desenvolupament i tres en la fase II, i un ha començat els assajos de fase III, l’última abans de la seua aprovació.

- Advertisement -

En total, segons les dades d’Ifpma, hi ha actualment al voltant de 80 assajos clínics en curs per a nous tractaments experimentals i vacunes en desenvolupament davant de coronavirus, que inclouen estudis sobre el Covid-19 i també davant de la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SARS) i la Síndrome Respiratòria d’Orient Mitjà (MERS).

En el desenvolupament d’una possible vacuna, els investigadors calculen que abans de 12-18 mesos no serà possible disposar d’una eficaç. “Aquesta és l’estimació en el millor dels casos i suposaria que una o dos de les primeres vacunes que estan en desenvolupament tingueren finalment èxit”, apunta la indústria. Ifpma recorda que, en general, a penes una de cada deu vacunes en investigació aconsegueix finalment ser aprovada. “Per tant, quantes més companyies adopten diferents enfocaments per a trobar una vacuna, majors possibilitats d’èxit”, ha assegurat el seu director general, Thomas Cueni.

POSSIBLES VACUNES

Entre els candidats a aconseguir aquesta vacuna, destaca la investigació de la farmacèutica alemanya CureVac, que està basada en la molècula ARNm contra el SARS-CoV-2 en col·laboració amb l’aliança CEPI. La companyia espera començar l’assaig clínic a principis de l’estiu a Alemanya i Bèlgica. També el laboratori britànic GSK està desenvolupant un projecte juntament amb la CEPI. En aquest cas, està posant a disposició la seua tecnologia adjuvant per a recolzar el ràpid desenvolupament de bovines candidates i està treballant per a açò amb la Universitat de Queensland (Austràlia).

A més, s’ha associat amb l’empresa xinesa de biotecnologia Clover Biopharmaceuticals, a la qual està proporcionant les seues adjuvants per a avançar en la investigació. La companyia australiana CSL Limited també ha llançat el seu programa de desenvolupament de vacunes amb la Universitat de Queensland, a la qual en aquest cas s’ha unit la companyia Seqirus amb la seua tecnologia adjuvant en l’etapa de desenvolupament preclínic.

També Janssen està treballant amb l’Autoritat d’Investigació i Desenvolupament Avançat Biomèdic d’EUA (Barda) per a accelerar el desenvolupament de la seua vacuna contra el coronavirus. Igualment, la companyia francesa Sanofi està investigant juntament amb el Departament de Salut dels EUA per a desenvolupar una vacuna contra el coronavirus.

La nord-americana Novavax també avança en el desenvolupament d’una bovina candidata i té previst començar els assajos en humans a la fi de juny. Finalment, la farmacèutica nord-americana Pfizer s’ha associat a la companyia Biontech per a desenvolupar conjuntament un candidat a vacuna basat en la tecnologia ARNm de Biontech per a previndre la infecció per SARS-CoV-2. Aquestes companyies han anunciat que esperen començar les proves clíniques a la fi d’abril.

MEDICAMENTS PROMETEDORS

Pel que fa als possibles medicaments candidats es troben antivirals provats anteriorment en patògens com l’Ébola i el VIH, que ja han començat ràpidament els assajos clínics i la revisió de la literatura per a ús urgent; i altres línies d’investigació que inclouen inhibidors ACE (enzim convertidora d’angiotensina), inhibidors de la proteasa o fàrmacs inmunoteràpics, antipalúdics i anticossos monoclonals.

Entre el grup de medicaments en estudi es troben també combinacions de fàrmacs antivirals, com lopinavir i ritonavir, del laboratori nord-americà AbbVie; l’antiviral remdesivir, de Gilead, o l’interferó, investigat per les farmacèutiques Roche, Merck i Bayer. La suïssa Roche també avança amb el seu anticòs monoclonal tocilizumab, que va ser aprovat per la Xina el passat 5 de març per a tractar pacients amb complicacions pulmonars per Covid-19, i ha anunciat l’inici d’un assaig de fase III amb aquest fàrmac.

En aquesta línia, les companyies Regeneron Pharmaceuticals i Sanofi ja han iniciat un assaig clínic per a avaluar la seguretat i eficàcia davant del coronavirus de l’anticòs monoclonal sarilumab, originalment un medicament per a tractar l’artritis. Finalment, la japonesa Takeda està iniciant el desenvolupament d’un fàrmac derivat del plasma sanguini, la globulina hiperinmune policlonal, per a tractar els individus d’alt risc.

NOTABLE PARTICIPACIÓ ESPANYOLA

Hospitals i empreses a Espanya són protagonistes d’algunes d’aquestes investigacions amb possibles tractaments. És el cas dels estudis amb l’antiviral rendesivir, de Gilead, en el qual s’ha anunciat la participació de huit hospitals espanyols: La Paz, Alcalá de Henares, Ramón y Cajal i el 12 d’Octubre, en la Comunitat de Madrid; el Clínic i el Vall d’Hebron, a Catalunya; l’Hospital de Creus, a País Basc, i el Carlos Haya, a Andalusia. A més, Roche també ha anunciat que Espanya serà un dels països que participe en l’assaig clínic amb el seu fàrmac tocilizumab.

D’altra banda, un equip d’investigadors de l’hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, desenvoluparà un assaig clínic amb una combinació de medicaments, que ha rebut ja la llum verda de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seua engegada. En concret, l’estudi provarà l’eficàcia de la combinació dels antivirals darunavir i cobicistat, que s’empren contra el VIH, i també de l’ús de la hidroxicloroquina, un conegut fàrmac contra la malària. L’estudi, liderat per dos investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida, Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, compta amb la col·laboració dels laboratoris Rubió i de la filial espanyola de Gebro Pharma.

: Valencià

- Advertisement -
- Publicitat -9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

12,997FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar GVAIndustria
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_SantBlai
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

L’Oficina Pangea d’Alcalà-Alcossebre celebra una nova edició de “Aprenem a cuinar diferent”

A través d'este taller de cuina, que reuneix l'Associació de la Dona Gaspatxera amb dones de col·lectiu migrant de la localitat, es fomenta la interculturalitat.

Tres ferits en un accident de trànsit entre dos cotxes a Vinaròs

Tres persones van resultar ferits ahir en un accident de trànsit en el qual van xocar dos cotxes en Vinaròs.

Simó i Marco, enfrontats per l’IBI de PortCastelló

L'actual president de l'autoritat portuària i portaveu de l'equip de govern a l'ajuntament de Castelló fins fa dos mesos, considera que este l'augment que ha anunciat el consistori "tindrà repercussions negatives".

La Generalitat continuarà endavant amb el toc de queda malgrat la negativa del Consell Interterritorial

Puig assegura que “és necessari fer un pas més” tra augmentar els ingressos un 97% i els contagis un 45% en les últimes setmanes.

El Govern i les comunitats ajornen l’aprovació del toc de queda

Totes les comunitats, excepte Madrid i Euskadi, donen suport a les noves restriccions contra la pandèmia.
- Advertisement -

: Valencià