viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Vint vacunes contra el coronavirus ja estan en investigació, segons la indústria farmacèutica

La vacuna no arribarà fins a d'ací a 12-18 mesos.

Fins a 20 vacunes estan en desenvolupament a tot el món davant del coronavirus, segons les dades recopilades fins a aquest dijous per la Federació Internacional de la Indústria Farmacèutica (Ifpma), que representa les companyies i associacions farmacèutiques basades en investigació de tot el món i a la qual pertany la patronal espanyola Farmaindustria.

A més, els laboratoris tenen identificats fins a una trentena de medicaments potencials, dels quals 14 estan en la fase inicial d’investigació; altres quatre en la fase I de desenvolupament i tres en la fase II, i un ha començat els assajos de fase III, l’última abans de la seua aprovació.

En total, segons les dades d’Ifpma, hi ha actualment al voltant de 80 assajos clínics en curs per a nous tractaments experimentals i vacunes en desenvolupament davant de coronavirus, que inclouen estudis sobre el Covid-19 i també davant de la Síndrome Respiratòria Aguda Severa (SARS) i la Síndrome Respiratòria d’Orient Mitjà (MERS).

En el desenvolupament d’una possible vacuna, els investigadors calculen que abans de 12-18 mesos no serà possible disposar d’una eficaç. “Aquesta és l’estimació en el millor dels casos i suposaria que una o dos de les primeres vacunes que estan en desenvolupament tingueren finalment èxit”, apunta la indústria. Ifpma recorda que, en general, a penes una de cada deu vacunes en investigació aconsegueix finalment ser aprovada. “Per tant, quantes més companyies adopten diferents enfocaments per a trobar una vacuna, majors possibilitats d’èxit”, ha assegurat el seu director general, Thomas Cueni.

POSSIBLES VACUNES

Entre els candidats a aconseguir aquesta vacuna, destaca la investigació de la farmacèutica alemanya CureVac, que està basada en la molècula ARNm contra el SARS-CoV-2 en col·laboració amb l’aliança CEPI. La companyia espera començar l’assaig clínic a principis de l’estiu a Alemanya i Bèlgica. També el laboratori britànic GSK està desenvolupant un projecte juntament amb la CEPI. En aquest cas, està posant a disposició la seua tecnologia adjuvant per a recolzar el ràpid desenvolupament de bovines candidates i està treballant per a açò amb la Universitat de Queensland (Austràlia).

A més, s’ha associat amb l’empresa xinesa de biotecnologia Clover Biopharmaceuticals, a la qual està proporcionant les seues adjuvants per a avançar en la investigació. La companyia australiana CSL Limited també ha llançat el seu programa de desenvolupament de vacunes amb la Universitat de Queensland, a la qual en aquest cas s’ha unit la companyia Seqirus amb la seua tecnologia adjuvant en l’etapa de desenvolupament preclínic.

També Janssen està treballant amb l’Autoritat d’Investigació i Desenvolupament Avançat Biomèdic d’EUA (Barda) per a accelerar el desenvolupament de la seua vacuna contra el coronavirus. Igualment, la companyia francesa Sanofi està investigant juntament amb el Departament de Salut dels EUA per a desenvolupar una vacuna contra el coronavirus.

La nord-americana Novavax també avança en el desenvolupament d’una bovina candidata i té previst començar els assajos en humans a la fi de juny. Finalment, la farmacèutica nord-americana Pfizer s’ha associat a la companyia Biontech per a desenvolupar conjuntament un candidat a vacuna basat en la tecnologia ARNm de Biontech per a previndre la infecció per SARS-CoV-2. Aquestes companyies han anunciat que esperen començar les proves clíniques a la fi d’abril.

MEDICAMENTS PROMETEDORS

Pel que fa als possibles medicaments candidats es troben antivirals provats anteriorment en patògens com l’Ébola i el VIH, que ja han començat ràpidament els assajos clínics i la revisió de la literatura per a ús urgent; i altres línies d’investigació que inclouen inhibidors ACE (enzim convertidora d’angiotensina), inhibidors de la proteasa o fàrmacs inmunoteràpics, antipalúdics i anticossos monoclonals.

Entre el grup de medicaments en estudi es troben també combinacions de fàrmacs antivirals, com lopinavir i ritonavir, del laboratori nord-americà AbbVie; l’antiviral remdesivir, de Gilead, o l’interferó, investigat per les farmacèutiques Roche, Merck i Bayer. La suïssa Roche també avança amb el seu anticòs monoclonal tocilizumab, que va ser aprovat per la Xina el passat 5 de març per a tractar pacients amb complicacions pulmonars per Covid-19, i ha anunciat l’inici d’un assaig de fase III amb aquest fàrmac.

En aquesta línia, les companyies Regeneron Pharmaceuticals i Sanofi ja han iniciat un assaig clínic per a avaluar la seguretat i eficàcia davant del coronavirus de l’anticòs monoclonal sarilumab, originalment un medicament per a tractar l’artritis. Finalment, la japonesa Takeda està iniciant el desenvolupament d’un fàrmac derivat del plasma sanguini, la globulina hiperinmune policlonal, per a tractar els individus d’alt risc.

NOTABLE PARTICIPACIÓ ESPANYOLA

Hospitals i empreses a Espanya són protagonistes d’algunes d’aquestes investigacions amb possibles tractaments. És el cas dels estudis amb l’antiviral rendesivir, de Gilead, en el qual s’ha anunciat la participació de huit hospitals espanyols: La Paz, Alcalá de Henares, Ramón y Cajal i el 12 d’Octubre, en la Comunitat de Madrid; el Clínic i el Vall d’Hebron, a Catalunya; l’Hospital de Creus, a País Basc, i el Carlos Haya, a Andalusia. A més, Roche també ha anunciat que Espanya serà un dels països que participe en l’assaig clínic amb el seu fàrmac tocilizumab.

D’altra banda, un equip d’investigadors de l’hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, desenvoluparà un assaig clínic amb una combinació de medicaments, que ha rebut ja la llum verda de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per a la seua engegada. En concret, l’estudi provarà l’eficàcia de la combinació dels antivirals darunavir i cobicistat, que s’empren contra el VIH, i també de l’ús de la hidroxicloroquina, un conegut fàrmac contra la malària. L’estudi, liderat per dos investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida, Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, compta amb la col·laboració dels laboratoris Rubió i de la filial espanyola de Gebro Pharma.

Últimas noticias

Contenido relacionado