La vaga del 8 de març és secundada pels sindicats i alguns partits polítics de la província

Els piquets informatius van recórrer les artèries principals de les ciutats de la província

Enguany el 8 de març, Dia Internacional de la Dona, ha entrat més fort que mai i els moviments feministes amb el suport d’organitzacions, col·lectius polítics, socials i sindicals van convocar una vaga que ha tingut repercussió de llarg a llarg de tota la geografia espanyola. Però aquest moviment no ha sigut solament en l’àmbit estatal sinó també hi ha nivell mundial consolidant-se en més de 70 països. Una de les reivindicacions que es demana és la situació de desigualtat laboral, les discriminacions i les violències estructurals que pateixen més de la meitat de la població mundial. El nou model social no serà del tot complet si la dona no està totalment integrada en les mateixes condicions que l’home.

8 de març Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Els carrers van ser presos pels sindicats UGT i CCOO en el dia d’ahir en tota la geografia espanyola. Les dones guanyen només el 60 i el 75 per cent del salari dels homes en treball d’igual valor. A Espanya la bretxa salarial suposa que les dones cobren un 23,2% menys que els homes, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadístiques. Les dones van deixar de percebre en 2017, per un treball igual, una mitjana de 6.000 € menys a l’any. La situació d’atur afecta dos milions de dones, sent més alta que la de l’home, i la crisi va augmentar aquesta precarietat. També existeix una massiva feminització dels contractes a temps parcial, el 73,86% dels mateixos són exercits per dones.

8 de març Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Els sindicats CCOO i UGT han realitzat una vaga general parcial que consideren tot un èxit. Aquesta clar, que seria tot un triomf a celebrar, si avui o demà, la repercussió d’aquesta vaga haguera aconseguit canviar el sistema patriarcal però de moment, el cessament de tota activitat en el dia d’ahir va ser secundada per l’educació amb un 40%, en sanitat la mobilització va aconseguir un 75%, en la indústria va ser del 30%, en el camp del 40%, l’hostaleria i comerços un 20% i l’administració pública d’un 65,5% segons dades de CCOO i UGT. Moltes empreses al voltant de les 11.30 van interrompre la seua activitat concentrant-se en les portes de la seua pròpia empresa. El moviment feminista en el dia d’ahir es va fer d’escoltar, i les seues reivindicacions d’igualtat i les seues exigències que es pose fi a la violència masclista va ser la protagonista en el “Dia Internacional de la Dona” que fins fa ben poc era el dia de la dona treballadora.

8 de març Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Contra qui o què es fa vaga” ha sigut una de les frases que s’ha pogut escoltar en el carrer i llegir en xarxes socials, ja que un sector de la població espanyola no ha entés els motius de la vaga del 8 de març. En preguntar a les dones que amb megàfon en mà enaltien frases en contra del masclisme, expliquen que el significat de la vaga no és només per la desigualtat de la dona, també es demana que els permisos de maternitat i paternitat possibiliten el repartiment de responsabilitats, ja que, la cura de fills i filles per tots dos progenitors és nul, havent-se de fer càrrec íntegrament la dona i minvant el seu desenvolupament professional. Les pensions més baixes són en proporció de les dones amb una revaloració ridícula del 0,25%. Els sindicats amb algunes pancartes on es llegia “Treballadores organitzades lluitant pels seus drets”, van recórrer els carrers de la província alacantina.

: Valencià