València activa el protocol de contaminació per pols africana

La Delegació de Qualitat de l'Aire de l'Ajuntament de València ha activat este dissabte el Protocol de mesures d'alta contaminació per pols africana, ja que s'ha incrementat els nivells a conseqüència del temporal.

PublicitatAVL

Per això, es recomana “fonamentalment a les persones més sensibles” que no realitzen exercicis físics a l’aire lliure; romandre en llocs d’interior; en cas de percebre alguna molèstia respiratòria incipient, l’ús de màscara clínica, i en cas de persistir de manera aguda esta molèstia, acudir a centre hospitalari.

L’Ajuntament ha posat en marxa este protocol per PM10 després que en les últimes jornades s’haja superat la mitjana diària de 50 g/m de PM10 en les estacions Vaig moldre del Sol i Pista de Silla, on s’ha aconseguit el nivell de circumstàncies d’Episodi Tipus 1, que activa el Protocol per alts nivells de PM10, ha precisat l’administració local en un comunicat.

PublicitatRovira  

Les causes d’este increment se situen en la borrasca ‘Gloria’ que va afectar esta setmana a la Comunitat i que procedia del nord d’Àfrica i sobre el Marroc, que ha generat una llengua de pols del desert que s’ha orientat cap al Mediterrani occidental i afecta ara a l’est peninsular.

Les intrusions saharianes són masses d’aire que arriben al nostre espai geogràfic procedents del Nord d’Àfrica i que contenen una gran quantitat de partícules en suspensió en la seua majoria d’origen natural, com a calcita, òxid fèrric, quars, minerals d’argila i unes altres.

S’originen per tempestes d’arena al Sàhara que aconsegueixen elevar a l’atmosfera grans quantitats de pols i arena que poden ser transportades a llargues distàncies pel vent. Encara que la major part d’esta pols africana està format per partícules relativament grans (de la fracció superior a deu micres), les intrusions de pols sahariana augmenten els nivells de partícules en suspensió PM10 i PM2.5, i poden durar diversos dies.

Arran del mesurament de la resta de contaminants atmosfèrics, s’ha conclòs que esta elevació de nivells de PM10 no és promoguda pel trànsit rodat en primera instància, per la qual cosa no es considera necessària cap mena de restricció o limitació d’este.

No obstant això, des del punt de vista del compliment de la normativa atmosfèrica de qualitat de l’aire, esta situació implica, a més d’especial atenció interna en la vigilància de la qualitat de l’aire per part del Servei competent, mesures informatives a la població com a recomanacions a les “persones més sensibles”. Esta mesura deixarà de tindre efecte tan prompte es restablisquen les condicions òptimes de qualitat de l’aire.

L’Ajuntament ha assegurat que “en cap moment s’ha excedit cap límit legislatiu per a este contaminant, PM10, ja que el nombre de superacions diàries del límit (50 micrograms per metre cúbic) registrades en qualsevol de les estacions en el que va de 2020 fins hui, no excedeix les 35 superacions anuals permeses”.