El Museu Faller de València inicia un projecte de teràpia contra l’Alzhèimer

Les visites dels pacients al Museu Faller de València tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer

El projecte ‘Museus per la Salut. Records de festa al Museu Faller de València’ és una iniciativa impulsada per la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d’innovació Las Naves que té com a objectiu estimular la memòria a llarg termini dels pacients d’alzhèimer amb els records de la festa fallera.

El projecte té com a referents iniciatives de museuteràpia, relacionades amb estimulació cognitiva, dirigides a pacients amb demència senil o alzhèimer en les primeres fases, ja posades en marxa per institucions museístiques com el MoMa de Nova York o la Galeria Nacional d’Art Modern i Contemporani de Roma.

El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha dit que “es tracta de posar en comú recursos, coneixements i experiències per utilitzar la col·lecció de ninots indultats i cartells anunciadors de Falles del Museu Faller de València per generar records en pacients diagnosticats d’alzhèimer en les seues primeres fases amb una teràpia de reminiscència de la memòria a llarg termini”.

Les visites dels pacients al Museu Faller de València, amb edats d’entre 60 i 75 anys, tindran lloc els dies 16 i 30 de gener i els dies 13 i 27 de febrer entre les 10 i les 11.30 hores. Amb els pacients aniran en la visita els guies del museu, cuidadors i psicòlegs, així com artistes fallers jubilats, que aportaran els seus records i anècdotes falleres.

El projecte és fruit de la col·laboració entre la Regidoria de Cultura Festiva i el centre d’innovació Las Naves amb ‘l’Asociación de Familiares de Enfermos de Alzheimer de València (AFAV)’, la Universitat de València i el Gremi Artesà d’Artistes Fallers.

El Museu Faller de València aporta guies de les visites guiades adaptades, així com una selecció de les peces de les col·leccions a visitar, a més de materials audiovisuals, audioguies i publicacions. A més, l’AFAV i el seu centre de dia fan la selecció dels pacients participants i contribueixen amb les seues experiències prèvies a Alacant, l’IVAM i la Càtedra DKV en Art i Salut de la Universitat Politècnica de València i els tallers de musicoteràpia del Museu Príncep Felip de València.

Per la seua banda, Las Naves aporta l’experiència en el Projecte Activa Cultural i les connexions amb entitats a través de Connecta Cultura i Connecta Salut, fent servir la seua capacitat de comunicació i difusió, així com una perspectiva de cultura inclusiva en la iniciativa, sumant també a l’experiència del projecte la presència i participació d’artistes fallers jubilats, gràcies a la col·laboració del Gremi Artesà d’Artistes Fallers. Concretament, els artistes són Ramón Espinosa, Juan Carlos García Ibáñez, Vicente Lorenzo, José Martínez Mollá i Miguel Santaeulalia.

La Universitat de València, a través de personal docent i investigador del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics, ha aportat els seus coneixements especialitzats sobre els malalts d’alzhèimer, proposant la metodologia i procediment per al desenvolupament, mesurament i avaluació del projecte.

Fuset ha explicat que “per a l’Ajuntament és molt important este projecte. Desitgem posar, a través de la iniciativa, el nostre granet d’arena per retardar l’evolució de la malaltia i mantindre durant més temps la qualitat de vida de les persones afectades i dels pacients que hi participaran. L’objectiu del projecte és estimular la memòria a llarg termini dels pacients d’alzhèimer amb els records de la festa fallera que siga capaç de suscitar la visita guiada, a la qual donen suport els artistes fallers jubilats i que compta amb el suport tècnic i científic del personal especialitzat que estarà present en les visites. Amb este projecte també volem mostrar els fruits de la col·laboració entre diverses institucions municipals, universitàries i de la societat civil per aconseguir objectius conjunts que afavorisquen la salut pública”.

CatalanSpanish