Desarticulada una organització criminal d’origen búlgar dedicada a l’espoli i falsificació de material arqueològic

S'han intervingut més de 30.000 peces d'interés entre monedes, anells, fíbules, ceràmiques, encunys per a fer monedes i una altra gran quantitat d'objectes que es posaven a la venda a través d'Internet

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació SÁRDICA ha desarticulat una organització criminal dedicada a l’espoli i falsificació de material arqueològic, procedint a la detenció de 9 persones al nostre país a les províncies de València, Múrcia, Segòvia, Saragossa i Alacant, a més d’altres 4 a Bulgària, tots ells com a presumptes autors dels delictes de Pertinença a Organització Criminal, Sobre el Patrimoni Històric, Contraban, Estafa, Encobriment i Blanqueig de Capitals, Falsedat Documental i Alteració de Preus de Concursos i Subhastes.

D’igual forma i fruit de la citada investigació, s’han recuperat més de 30.000 objectes provinents de l’espoli de jaciments arqueològics terrestres, principalment a Bulgària, a més de tota classe de peces arqueològiques autèntiques i falsificades, així com abundant material intervingut utilitzat per a detectar metalls, altres utilitzats per a encunyar, fabricar i envellir objectes que posteriorment es venien a través de plataformes en Internet, a més de 180.000 euros en metàl·lic.

Venda il·legal d’objectes arqueològics
L’operació es va iniciar després de la sol·licitud de col·laboració per part de les autoritats búlgares a la Guàrdia Civil per a dur a terme conjuntament la investigació sobre la suposada organització criminal.

Els delictes es cometien mitjançant la posada a la venda d’objectes d’interés arqueològic, principalment monedes, a través de conegudes pàgines de venda en Internet, per al que utilitzaven perfils d’usuaris que concertaven entre ells elevar els preus de les subhastes dels objectes per a obtindre majors beneficis econòmics.

Amb el desenvolupament de la investigació es va poder constatar que si bé els líders de l’organització a Espanya estaven establits principalment a València, mantenien estructures i ramificacions a les províncies d’Alacant, Múrcia, Segòvia i Saragossa, a més de Bulgària.

Des de l’inici, els investigadors van crear un equip de treball conjunt sota el marc d’Europol i Eurojust, organismes que han jugat un paper fonamental per a la coordinació de les forces policials intervinents, així com per a la tramitació que des d’Espanya s’ha fet dels corresponents auxilis en matèria penal, gràcies als quals s’ha pogut procedir a la detenció de part de l’organització criminal assentada a Bulgària.

Més de 30.000 objectes intervinguts
Entre els objectes intervinguts destaquen les més de 20.000 monedes autèntiques i falsificades, a més de 36 encunys per a confeccionar falsificacions de moneda antiga, ceràmica grega i romana, talles romanes en pedra, cascos, urnes funeràries, fíbules, llucanes, anells, sivelles, amulets, puntes de fletxa i llances.

També s’han intervingut detectors de metalls, materials i productes per a la confecció i envelliment de molts dels objectes falsos que fabricaven, així com gran quantitat de peces d’interés pendents de catalogació.

La importància de l’operació radica, no solament en la total desarticulació de l’organització criminal que actuava a Espanya i Bulgària així com en la recuperació del ja citat gran nombre d’objectes provinents de l’espoli de jaciments arqueològics terrestres a Bulgària i de falsificacions, sinó que també s’ha posat de manifest l’enorme quantitat de persones afectades mundialment per la compra d’aquest tipus d’objectes a través d’internet.

La investigació ha sigut duta a terme pel Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb el suport de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Comandància de València sota la titularitat del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Torrent (València), que ha decretat presó per a cinc dels detinguts.

Publicitat