València aprova les ajudes a les Falles per a fomentar la contractació de bandes de música

144 comissions falleres es beneficiaran d’una línia de subvencions l’import de la qual s’ha incrementat enguany un 25 per cent, fins a arribar als 100.000 euros

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València ha aprovat este matí la concessió de 100.000 euros en ajudes a 144 comissions falleres de la ciutat de València per haver contractat agrupacions musicals enguany. Esta és la tercera convocatòria d’este tipus després que en 2016 el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, impulsara la seua creació. La quantia total ja és més del triple que en la primera edició i un 25 per cent més que l’any passat.

Les comissions falleres subvencionades, una més que en 2017, rebran una mitjana de 700,57 euros, una quantitat un 25 % superior a la rebuda de mitjana per cada comissió en l’anterior convocatòria. “Des del govern de Joan Ribó no només estem augmentant les ajudes a les comissions falleres, sinó que ho fem amb noves ajudes en els punts que major incidència cultural i social poden tindre”, ha explicat Fuset, qui ha recordat que la música, en general, i les bandes i les colles de tabal i dolçaina, en particular, “són un element fonamental de les Falles protegit per la seua inclusió en la llista de Patrimonis Culturals Immaterials de la Humanitat i estes ajudes són una de les iniciatives per a la seua protecció”.

La bona acollida del món faller a estes ajudes creades durant este mandat ja va comportar que en 2017 s’incrementaren més d’un 47 per cent les comissions beneficiàries, arribant enguany a les 144. A més, l’ajuda mitjana també ha anat creixent progressivament, atés que l’any passat ho va fer un 64,54 per cent i enguany ha tornat a augmentar en més de 140 euros de mitjana.

MÉS AJUDES I MÉS DIVERSES

Fuset també ha recordat que el suport a la festa i a les comissions falleres compta amb altres ajudes que s’afegeixen a estes. La destinada als cadafals fallers està oberta en estos moments, podrà ser sol·licitada fins al dia 17 de desembre, i per a 2019 superarà els 1,8 milions d’euros per compensar a les comissions amb el 25 per cent del pagament contractat amb els artistes fallers; la referent als aniversaris està aprovada per la Junta de Govern Local i es podran presentar instàncies a partir de la seua publicació al BOP; les d’il·luminació per a 2019 han estat igualment aprovades hui, mentre que les d’enguany ja s’han concedit i pagat, amb un import mitjà de 718,3 euros per a les 259 comissions beneficiàries; les de Germanor, per fomentar la convivència amb la resta de la ciutadania, també estan en tramitació igual que la d’insonorització de casals, que en esta ocasió duplicarà el seu import fins a arribar als 100.000 euros.

Per últim, en breu s’aprovarà també la convocatòria per a les ajudes relacionades amb l’aplicació de la llei de Memòria Històrica, que ajudarà a les comissions a garantir el compliment d’esta llei. Fuset ha explicat que “les Falles són un motor, social, cultural i econòmic i l’augment de les ajudes municipals a la festa busca també el major retorn cultural, econòmic i social per a València”.

CatalanSpanish