València i ‘Médicos del Mundo’ continuaran treballant junts un any més amb la iniciativa del bus solidari

La regidora Isabel Lozano destaca que en 2017 el “bus solidari” ha realitzat 852 atencions i ha aconseguit derivar al Programa d’Inserció Sociolaboral a 15 dones

El ‘bus solidari’, que circula per València a les nits i ofereix revisions ginecològiques gratuïtes, així com informació sanitària i dels recursos municipals d’inserció sociolaboral a la població que exerceix la prostitució en la ciutat, continuarà desenvolupant la seua tasca durant l’any 2019.

Així ho ha acordat la Junta de Govern Local en aprovar la pròrroga d’un any del conveni de col·laboració signat amb l’entitat Médicos del Mundo, per a dur a terme este  programa sociosanitari, amb un import de 26.500 euros. Segons les últimes dades, que daten de l’any 2017, el ‘bus solidari’ realitzà 852 atencions i aconseguí derivar al Programa d’Inserció Sociolaboral a 15 dones.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha explicat que este programa d’atenció sociosanitària també contempla l’entrega gratuïta de material per previndre embarassos no desitjats i infeccions de transmissió sexual, com són preservatius i lubricants. A més, en este vehicle també s’ofereix atenció sanitària, social, suport psicològic, es proposen tallers d’educació sexual i sanitària i es recullen testimonis i també denúncies.

Els objectius del programa municipal són “augmentar els coneixements sobre salut sexual i reproductiva que tenen estes dones, facilitar-los l’accés als recursos sociosanitaris normalitzats, que moltes vegades desconeixen o que, fins i tot, eviten per por a ser repatriades als seus països, així com promoure les proves de detecció per a VIH i ITS”.

Isabel Lozano ha explicat “la preocupació de l’Ajuntament per les condicions sociosanitàries de les persones, la gran majoria dones, en situació de prostitució per la vulnerabilitat i exclusió social que implica”. Per això, hi ha ressaltat, “és tan important este programa en què es treballa la inserció social i laboral”.

“I des de l’Ajuntament estem fomentant este tipus d’actuacions d’informació i educació sanitària dirigides a este públic específic, volem arribar a les dones en situació de prostitució perquè es facen revisions mèdiques, sense pors. És el seu dret”, ha afegit la regidora.

852 atencions i 15 derivacions a inserció sociolaboral gràcies a este programa

Segons les últimes dades, el “bus solidari” impulsat per la Regidoria d’Igualtat i Polítiques inclusives va realitzar, al llarg de 2017, 852 atencions a persones que exerceixen la prostitució als carrers de la ciutat o als afores d’aquesta. Així mateix, els professionals del «bus solidari» han derivat a 15 persones al Programa d’Inserció Laboral per a dones en situació de prostitució promogut per la Regidoria d’Igualtat i de Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València.

D’estes, 10 han tingut l’oportunitat de participar en itineraris personalitzats de neteja de grans superfícies, cuina, xarcuteria i formació interna. Dues d’elles han accedit a contractacions temporals com a última etapa del seu itinerari.

D’altra banda, s’ha recollit el testimoni de situacions específiques de violència. En 2017, a la Unitat Mòbil es van recollir un total de 17 incidències relacionades amb diferents formes de violència. Estes incidències van afectar majoritàriament a dones (13), a transsexuals (3) i un home.

Cal destacar que, del total de les 852 atencions, el 36,26% (309) han estat intervencions sanitàries; 32,27% (275) de caràcter social; 28,05% (239) han estat intervencions educatives i el 3,40% restant (29) van ser tallers impartits a dones que han volgut participar-hi.

El termini de la pròrroga del conveni entre l’Ajuntament i ‘Médicos del Mundo’ serà del 18 de desembre de 2018 al 17 de desembre de 2019.

CatalanSpanish