València comptarà amb un canal d’accés i una nova estació per a integral el ferrocarril a la ciutat

Ribó: "És un pas imprescindible per avançar en una solució ferroviària per a la ciutat, sense el qual és impossible acabar el Corredor Mediterrani"

La Junta de Govern Local aprovarà divendres que ve l’acord de cooperació amb la Generalitat, el Ministeri de Foment, Societat Parc Central, RENFE i ADIF -que hui ha aprovat la Generalitat- en el qual “s’estableixen les bases per al desenvolupament de la integració del ferrocarril a la ciutat de València”, la qual cosa en la pràctica suposa l’execució del Canal d’Accés fins al viaducte de Giorgeta i, posteriorment, la nova estació i el túnel passant.

“Hui la Generalitat ha signat un conveni que hem junt ADIF-Alta Velocitat i que nosaltres signarem la setmana que ve en la Junta de Govern, que és un pas avant molt important per a la solució ferroviària de la ciutat. Teníem un acord que datava de 2003, molt antic, que va permetre l’arribada de l’alta velocitat, però que no permetia fer totes les obres necessàries: la nova estació i que els trens d’alta velocitat i de rodalia puguen arribar a esta estació i després seguir cap al nord”, ha informat este matí Joan Ribó davant els mitjans de comunicació que han assistit a la recepció als Centres Valencians en l’Exterior.

Rovira  

«El que fem hui és un pas important perquè d’una banda es concreta ja el Canal d’Accés fins a l’Avinguda de Giorgeta, la qual cosa permetrà deslliurar-nos d’este mur que tenim a València i que separa el barri de Malilla, i després la construcció de l’estació definitiva i la penetració fins a l’eixida de la ciutat per la zona de la Universitat Politècnica”, ha afegit l’alcalde, qui ha recordat que l’aportació de l’Ajuntament a l’execució del Canal d’Accés serà del 25% de l’import de l’obra. “Repetisc que és un pas molt important per a avançar en una solució ferroviària imprescindible per a la ciutat, i hem de tindre en compte, a més, que sense eixe pas és impossible acabar el Corredor Mediterrani”.

L’acord de cooperació estableix les condicions econòmiques per dur a terme el Canal d’Accés, amb una aportació del 50% per part del Govern Central; un 25% per part de la Generalitat i el 25% restant a càrrec de l’Ajuntament. El mateix document inclou un segon acord pel qual el cost de la construcció de l’estació central i l’eix passant serà assumit íntegrament per les entitats dependents del Ministeri de Foment, ADIF i ADIF Alta Velocitat.

L’òrgan de govern de l’Ajuntament donarà la seua aprovació a la denominada “Alternativa E o mixta”, que contempla executar en una primera etapa el Canal d’Accés i en una segona etapa el tram restant del Canal d’Accés, la mateixa estació central i el túnel passant. L’estudi de viabilitat d’esta alternativa, considerada en l’acord “d’interés públic tant per a la mateixa ciutat de València com per a la resta del territori”, va ser presentat en el Consell d’Administració de la Societat València Parc Central celebrada el passat 23 de gener.

L’acord, aprovat hui per la Generalitat, contempla diversos aspectes i actuacions necessàries per al compliment d’este objectiu compartit d’impulsar la integració del ferrocarril a la ciutat de València.

Com es recordarà, en la citada reunió de la Societat València Parc Central del passat mes de gener es va acordar que les administracions central, autonòmica i municipal signaran un acord marc – el que s’aprovarà divendres per part de l’ajuntament- en el qual s’estableix un cronograma per a l’execució tant del Canal d’Accés, una infraestructura la importància urbanística de la qual per a la ciutat ha destacat reiteradament l’alcalde Joan Ribó, com el túnel passant i la nova estació ferroviària.

El full de ruta estableix que l’execució del Canal d’Accés per part de les tres administracions que integren la Societat Parc Central comence en 2021 i concloga en 2024.

PublicitatAVL Sant Vicent Ferrer Juega Limpio Orihuela