2:40 pm - Wednesday, 27 May 2020

València comença els treballs de neteja i documentació del búnquer del saler

- Publicidad -Reciplasa Vila-real

Tello: "Esta actuació s’emmarca en la nostra línia de recuperació del patrimoni i valorada dels edificis de la memòria democràtica"

- Publicitat -AVL
- Publicidad -Coronavirus Matriculació
- Publicidad -Escalante GVAMobilitat
- Publicidad -CastelloTributs CaixaOntinyent
- Publicidad -CoronavirusOnda mascarillas
- Publicidad -
Borriana

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions de l’Ajuntament de València, Gloria Tello, i la regidora de Pobles de València en funcions, Consol Castillo, han visitat este matí l’excavació arqueològica del búnquer del Saler (també conegut com «el Copón de Miaja»), que va començar el passat 27 de maig. Este treball té com a objectiu netejar-lo, conéixer l’estat de conservació i documentar-ne la construcció, i així realitzar el projecte de rehabilitació pertinent. Este projecte posterior és necessari per a obtindre la concessió, per un termini de 75 anys, demandada al Ministeri per a la Transició Ecològica.

Gloria Tello ha explicat que «esta actuació, realitzada des de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, s’emmarca en la nostra línia de recuperació del patrimoni i de la posada en valor de tots els edificis que formen part de la nostra memòria democràtica».

Els treballs s’han centrat fins ara a buidar l’arena de la torre i documentar tots els elements conservats que formaven part del complex, partint dels plans del projecte conservats en l’Arxiu General Militar d’Àvila. Així mateix, estes obres es van adjudicar el passat 5 d’octubre de 2018 a l’empresa SEMAR Arqueología, SL.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions ha assenyalat que «l’edifici està en gran part soterrat per l’arena de la platja i hem hagut de contractar una empresa d’arqueologia per a llevar eixa arena i fer un estudi de l’estat de la construcció, per a poder dur a terme el projecte de rehabilitació».

Després de la neteja, es pot veure la torre completa, que té una profunditat de 6 metres i un diàmetre de 15 metres. Està construïda de formigó i ferro i es distingeixen tres escalons interiors on s’assentava la plataforma mòbil amb els canons. També un dels corredors descoberts és accessible per una escala d’obra que després dóna pas a un altre corredor. A més, s’han descobert diversos grafits conservats en les parets dels corredors, que abasten des de 1939 fins a 1943, dibuixats a carbonet i que representen diversos motius: figures humanes, animals, un vaixell o un avió, així com noms de soldats.

ANTECEDENTS

El passat 19 de juliol de 2017 es van iniciar actuacions per tal d’obtindre del Ministeri per a la Transició Ecològica (propietari del búnquer), una concessió per un termini de 75 anys del búnquer del Saler. El Ministeri va subordinar la concessió a l’Ajuntament al fet que este disposara prèviament d’un projecte de restauració. «Esta petició va ser atesa per part del Ministeri en eixe moment i ens van dir que per a atorgar esta concessió, havíem de presentar un projecte d’usos de l’espai i restauració de l’edifici», ha explicat Tello.

HISTÒRIA DEL BÚNQUER DEL SALER

Es tracta d’una de les obres d’enginyeria militar construïdes a València en 1937, durant la Guerra Civil. El coronel Ramiro Otal Navascués, cap de la Defensa de Costes del Mediterrani, va demanar la construcció urgent de diverses estructures per a defensar el front marítim dels atacs dels vaixells franquistes i de l’armada italiana i alemanya. Així, es va dissenyar un sistema de defensa amb tres nuclis de bateries principals i altres complementàries. Es va tardar 8 mesos a construir-la i es va valorar en 1.639.913 pessetes de l’època.

Esta publicació està disponible en : Valencià

Rovira

També te pot interessar

Últimes notícies

Dra. Medina: “L’atenció primària ja té una falta d’inversió històrica i ara amb la covid, no podem fer més amb el mateix”

Vuit associacions científiques de l'àmbit sanitari, representant a més de 10.000 professionals del sector, planten cara a l'enquistada situació de falta de...

El Ple aprova una modificació del PGOU per a l’obertura de la primera empresa de xampinyons de Vila-real

El canvi urbanístic farà possible que la Fundació Manantial, l'objectiu del qual és la inserció laboral de persones amb malaltia mental, instal·le la seua empresa agroalimentària a l'entorn de l'estació de tren.

Alacant comptarà des de l’11 de juny amb l’autocine més gran d’Europa

Està previst que òbriga al públic l'11 de juny en el recinte de Rabassa.

El PSPV-PSOE de Nules demana esclarir un suposat cobrament irregular d’activitats esportives

Els pagaments, que ascendeixen a més de 8.000 euros, s'haurien ingressat en el compte de l'empresa adjudicatària en lloc d'en el compte municipal.

Troben un nou jaciment amb restes de dinosaure a Morella

Un nou jaciment amb restes de dinosaure sauròpode ha sigut trobat en la Concessió Minera Vega del Moll en la Masia Palau de Morella.

Esta publicació està disponible en : Valencià