Constituïda la Comissió Provincial de Coordinació contra la Violència de Gènere

L'Audiència Provincial ha creat esta Comissió per a millorar la prevenció i l'atenció de les víctimes

L’Audiència Provincial de València ha constituït hui la Comissió Provincial de Coordinació contra la Violència de Gènere, un òrgan sorgit a iniciativa del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que ha d’implantar-se en totes les Audiències Provincials per a millorar la resposta institucional davant aquesta xacra social, aprofundir en la prevenció i detectar possibles errors en el sistema d’atenció i protecció a les víctimes.

El president de l’Audiència de València, Fernando de Rosa, que dirigeix aquest fòrum de treball jurídic-tècnic com la resta dels seus homòlegs en les seues respectives províncies, ha demanat hui, durant la sessió inaugural d’aquesta taula de treball, a tots els estaments implicats que facen “autocrítica” i siguen “creatius”. “Cal determinar on està l’origen del problema i solucionar-lo, acabar amb les males praxis que es puguen donar”, ha assenyalat.

Igualment, De Rosa ha apel·lat a modificar i ampliar “la perspectiva de gènere” a un altre tipus de delictes, entre els quals ha citat el tràfic d’éssers humans amb finalitats sexuals o les agressions sexuals. “Hem de començar a parlar del gènere de la violència en lloc de la violència de gènere”, ha precisat.

La nova comissió provincial ha comptat en aquesta sessió inaugural amb la presència de la vocal del CGPJ, Carmen Llombart, impulsora de l’acord adoptat al juny del passat any pel Consell General del Poder Judicial, i de la nova fiscal superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert.

També han assistit el subdelegat del Govern a València, comandaments de la Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil i representants de la Conselleria de Justícia, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Ajuntament de València, els col·legis d’advocats i procuradors, l’Institut de Medicina Legal, Institucions Penitenciàries, el cos de lletrats de l’Administració de Justícia i els degans dels jutjats de València i Gandia.

Aquesta taula de treball, que es reunirà de forma periòdica, naix amb l’objectiu de millorar en termes globals la coordinació de tots els professionals i institucions implicades en la lluita contra la violència de gènere. En la pràctica, ha de servir per a avaluar les xifres sobre la concessió d’ordres de protecció a les víctimes, adoptar mesures que permeten detectar amb major precisió el risc d’aquestes o millorar l’assistència que se’ls proporciona.

Llombart ha afirmat que el CGPJ és conscient de la magnitud del problema i ha confiat que els nous òrgans de coordinació contribuïsquen al fet que les víctimes “no vegen cap escletxa que puga perjudicar la seua protecció”.

“Espanya és un país pioner en les lleis contra la violència de gènere”, ha assegurat la vocal de l’òrgan de govern dels jutges. En aquesta línia, ha recordat que les conclusions sorgides de les diferents comissions provincials seran analitzades pel grup d’experts de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, del qual ha partit “la majoria de les 417 mesures recollides en el Pacte Estatal contra la Violència de Gènere”.

Finalment, tant Llombart com De Rosa i la fiscal superior de la Comunitat Valenciana han coincidit en la necessitat d’implementar “una guia de bones pràctiques” en el tractament de la violència contra les dones.

Publicitat