‘Un altre Senat, per la descentralització definitiva de l’Estat’ de Dolors Pérez Martí

Dolors: "Cal una reforma radical del Senat, perquè puga realitzar un gran paper com a Cambra Territorial, federal o confederal, que entre altres coses puga impedir actuacions com l'infrafinançament que patim el poble valencià des de fa ja massa anys"

La Constitució de 1978 defineix el Senat com una cambra de representació territorial, però al llarg dels últims anys, la involució cap a un centralisme cada dia més radical l’ha convertit en una cambra de segona lectura, que és el que als partits majoritaris els interessava. Convertint el senat en una institució poc útil i molt desprestigiada.

El que es puga realitzar al Senat passa tan inadvertit a tots els efectes que un bon company meu exsenador em va dir que al senat es conta un acudit que diu “si Tejero haguera donat el colp d’Estat del 23 F al Senat, encara estaria allí i no s’haguera assabentat ningú”.

Rovira  

Cal una reforma radical del Senat, perquè puga realitzar un gran paper com a Cambra Territorial, federal o confederal, que entre altres coses puga impedir actuacions com l’infrafinançament que patim el poble valencià des de fa ja massa anys.

I mentrestant, que fer al Senat? 

Expose quatre línies d’actuació que des de COMPROMÍS farem al Senat a favor dels interessos generals de les valencianes i els valencians:

a.- El senat com a lloc per tractar amb perspectiva de futur, els temes que afecten territorialment tot l’estat: aigua, energies i recursos minerals, costes, qualitat de l’aire i preservació del medi ambient. Evitant enfrontaments entre els territoris que sols beneficien al centralisme, com ja va passar a la guerra dels transvasaments. Muntanyes, rius, platges, són sovint espais compartits per diverses comunitats que s’han d’amortitzar per a fer-ne bon ús i garantir-ne un bon llegat per a les generacions futures.

b.- El Senat com a controlador, perquè els diners de la Unió Europea adreçats al desenvolupament territorial i a la cohesió es gasten com toca, sense favoritismes a cap territori. L’agricultura i la indústria valenciana han de rebre els fons que calen, passe el que passe.

c.- El Senat com a elaborador de línies directrius de la política Internacional de l’Estat, com per exemple els lligams del comerç valencià amb els països del Nord d’Àfrica com Marroc i Algèria, però també cal parlar de l’Arc Mediterrani europeu.

d.- El Senat com a cambra de representació de la pluralitat cultural, lingüística i sociopolítica de l’Estat. Cal projectar una imatge, fora i dins, de diversitat i d’igualtat entre les cultures que hi conviuen.

I Ara en què a l’Estat espanyol, estan llançant el debat del model Federal, hagueren de recollir aquest guant i començar a treballar per canviar la futura elecció dels Senadors i Senadores, que haurien de ser elegits per sufragi universal i a àmbit de la Comunitat i no per províncies com són elegits en l’actualitat.

Sé que hi ha molts reptes al davant i sé que darrerament hi ha forces polítiques que volen anar endarrere, tornar a l’Espanya centralista i uniformadora que vam viure durant 40 anys. Per contra en Compromís volem avançar cap al reconeixement constitucional de la plurinacionalitat de L’Estat, la igualtat de les llengües, eliminar les diputacions provincials, defensar el Dret Civil Valencià… fent nostra una vella frase de la República, que el meu pare em deia sovint: no passaran, perquè els nostres drets, els de la gent, són IMPARABLES.

                          Dolors Pérez Martí, candidata de Compromís al Senat per València

PublicitatJuega Limpio Orihuela