10:38 am - Monday, 10 August 2020

‘Un altre Senat, per la descentralització definitiva de l’Estat’ de Dolors Pérez Martí

- Publicidad -Reciplasa

Dolors: "Cal una reforma radical del Senat, perquè puga realitzar un gran paper com a Cambra Territorial, federal o confederal, que entre altres coses puga impedir actuacions com l'infrafinançament que patim el poble valencià des de fa ja massa anys"

SaguntaEscena
L'Alcora
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La Constitució de 1978 defineix el Senat com una cambra de representació territorial, però al llarg dels últims anys, la involució cap a un centralisme cada dia més radical l’ha convertit en una cambra de segona lectura, que és el que als partits majoritaris els interessava. Convertint el senat en una institució poc útil i molt desprestigiada.

El que es puga realitzar al Senat passa tan inadvertit a tots els efectes que un bon company meu exsenador em va dir que al senat es conta un acudit que diu “si Tejero haguera donat el colp d’Estat del 23 F al Senat, encara estaria allí i no s’haguera assabentat ningú”.

Cal una reforma radical del Senat, perquè puga realitzar un gran paper com a Cambra Territorial, federal o confederal, que entre altres coses puga impedir actuacions com l’infrafinançament que patim el poble valencià des de fa ja massa anys.

I mentrestant, que fer al Senat? 

Expose quatre línies d’actuació que des de COMPROMÍS farem al Senat a favor dels interessos generals de les valencianes i els valencians:

a.- El senat com a lloc per tractar amb perspectiva de futur, els temes que afecten territorialment tot l’estat: aigua, energies i recursos minerals, costes, qualitat de l’aire i preservació del medi ambient. Evitant enfrontaments entre els territoris que sols beneficien al centralisme, com ja va passar a la guerra dels transvasaments. Muntanyes, rius, platges, són sovint espais compartits per diverses comunitats que s’han d’amortitzar per a fer-ne bon ús i garantir-ne un bon llegat per a les generacions futures.

b.- El Senat com a controlador, perquè els diners de la Unió Europea adreçats al desenvolupament territorial i a la cohesió es gasten com toca, sense favoritismes a cap territori. L’agricultura i la indústria valenciana han de rebre els fons que calen, passe el que passe.

c.- El Senat com a elaborador de línies directrius de la política Internacional de l’Estat, com per exemple els lligams del comerç valencià amb els països del Nord d’Àfrica com Marroc i Algèria, però també cal parlar de l’Arc Mediterrani europeu.

d.- El Senat com a cambra de representació de la pluralitat cultural, lingüística i sociopolítica de l’Estat. Cal projectar una imatge, fora i dins, de diversitat i d’igualtat entre les cultures que hi conviuen.

I Ara en què a l’Estat espanyol, estan llançant el debat del model Federal, hagueren de recollir aquest guant i començar a treballar per canviar la futura elecció dels Senadors i Senadores, que haurien de ser elegits per sufragi universal i a àmbit de la Comunitat i no per províncies com són elegits en l’actualitat.

Sé que hi ha molts reptes al davant i sé que darrerament hi ha forces polítiques que volen anar endarrere, tornar a l’Espanya centralista i uniformadora que vam viure durant 40 anys. Per contra en Compromís volem avançar cap al reconeixement constitucional de la plurinacionalitat de L’Estat, la igualtat de les llengües, eliminar les diputacions provincials, defensar el Dret Civil Valencià… fent nostra una vella frase de la República, que el meu pare em deia sovint: no passaran, perquè els nostres drets, els de la gent, són IMPARABLES.

                          Dolors Pérez Martí, candidata de Compromís al Senat per València

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

El PP demana el bo turístic per a salvar l’economia de la provincia

Afirma que el Govern del Botànic s'ha negat a signar una declaració institucional per a reclamar suport i protecció per al sector turístic valencià.

Crevillent informa de noves moratòries per a hipoteca i lloguer

Es poden sol·licitar fins al 29 de setembre.

Mor a l’hospital la xiqueta trobada en l’embassament de Ribesalbes

La menor d'11 anys ha mort a l'Hospital General, on se li va intentar reanimar sense èxit.

10 incendis forestals a la Comunitat Valenciana en un cap de setmana

Les altes temperatures i el vent han fet en alguns casos que els incendis foren molt difícils de controlar.

Declarat incendi en zona vegetal de Torrent

El foc es declarava vora les 18 de la vesprada de hui diumenge.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià