Desarticulada una organització criminal que estafe a través d’Internet 120.000 euros oferint productes de segona mà ficticis

Aquestes persones oferien productes a preus interessants per davall del seu valor real, per a quan les víctimes de l'estafa denunciaven, els diners ja havia sigut retirat del compte

En el marc d’operació “ARGONAUTICAS” la Guàrdia Civil de València ha desmantellat una organització criminal dedicada a l’estafa a través d’Internet oferint productes de segona mà, destacant la venda de tractors.

Aquest operatiu desenvolupat per l’Equip de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Puçol, s’inicie quan es va tindre coneixement d’una estafa tecnològica ocorreguda a Estivella.

MODUS OPERANDI
D’una banda, un expert informàtic fent ús de tècniques d’ocultació a través de programari, servidors VPN anònims i servidors amb una seguretat mínima desplegava un entramat de webs, unes de comerços electrònics (generalment de venda de tractors encara que també
anunciaven ordinadors, maquinària industrial, etc…) i unes altres d’empreses
de missatgeria, paqueteria i transports voluminosos.

Les webs de comerços electrònics generalment de venda de tractors simulaven ser
una empresa real existent i modificant les URL de les web les mantenien actives. Si eren retirades per petició judicial o policial, aquestes eren clonades i publicades amb una URL similar o semblant.

Les webs clonades eren d’empreses serioses, conegudes i amb reputació empresarial
europea. Paral·lelament, publicaven webs d’empreses de transports i paqueteria que oferia mediació entre els clients i les empreses de venda de maquinària industrial, instruments musicals o ordinadors.

Un altre dels components de l’organització es dedicava a la falsificació de documents oficials d’Espanya i països estrangers (Hongria, Holanda, Romania, Filipines, Itàlia, etc.). Amb aquests documents, l’organització obtenia multitud de targetes telefòniques prepagament per a poder dur a terme les estafes i obrien comptes corrents per tot el territori nacional que serien usades per a rebre les transferències dels diners estafats. Amb les targetes de crèdit o dèbit associades a aquests comptes, extreien els diners estafats a través dels caixers automàtics.

Una vegada establides les webs en servidors amb dades falses, telèfons adquirits amb identitats falses i els comptes bancaris totalment operatius, publicaven en Internet en diferents portals d’anuncis de compra – venda d’articles de segona mà (multitud d’anuncis) en els quals s’oferien tractors de segona mà a preus molt interessants, maquinària industrial, instruments musicals i ordinadors per totes les províncies espanyoles, la bateria de publicació d’aquests anuncis aconseguia a vegades fins a 400 anuncis en dos dies,
realitzats des d’IPs ocultes, de països estrangers o de xarxes WIFI particulars que eren vulnerades.

Quan els perjudicats observaven els anuncis i s’interessaven per l’article anunciat (generalment un tractor), havien de realitzar una transferència a un compte corrent que li facilitaven, compte prèviament obert amb documentació falsa i remetre per correu electrònic una còpia de la transferència. En enviar-la, rebien un correu electrònic amb el número de seguiment de l’enviament de l’article que mai rebien ni existia.

Per a quan les víctimes de l’estafa denunciaven, els diners ja havia sigut retirat i si el compte era cancel·lat, obrien una nova o utilitzaven una altra per a continuar les estafes.
Generalment un compte fins que era cancel·lada o bloquejada, rebia entre 10 i 20 transferències en un termini curt de dies i el benefici econòmic superava els 12.000 euros.

A vegades quan el perjudicat no es fiava dels anuncis, l’interlocutor de les estafes el remetia a les webs de comerç electrònic i en veure les mateixes accedien a realitzar les transferències. Si encara així tampoc es fiaven, els oferien que pagaren a l’empresa encarregada del transport perquè fera de mediadora i després d’entregat el tractor, aquesta pagara al comerç electrònic, però a ser l’empresa de transport una creació del grup tampoc rebia l’article; si encara així, amb l’anunci, amb la web del comerç i amb la web del transport no aconseguien convéncer al perjudicat per a augmentar el grau de confiança i aconseguir la transferència enviaven una còpia del Document Nacional d’Identitat del venedor.

En realitat, enviaven la còpia del DNI d’un altre dels estafats que anteriorment havia enviat les seues dades a l’organització per a fer la transferència d’algun tipus d’article  (generalment tractors), resultant doblement perjudicat, ja que era denunciat pels nous
estafats i havia de comparéixer contínuament en el Jutjat denunciat per estafa.

Fase d’explotació
La fase d’explotació d’aquest operatiu culmine amb la detenció de tres homes d’edats compreses entre els 32 i 38 anys, i de nacionalitat espanyola.
A aquestes persones se’ls atribueixen els delictes de pertànyer a organització criminal, estafa, falsificació de documents públics i usurpació d’estat civil.
Fins al moment s’han pogut esclarir 58 delictes d’estafa a través d’Internet de diferents punts de la geografia espanyola.
Les diligències han passat a la disposició del Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Sagunt.

Publicitat