jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

València, en suspens per una sentència que podria deixar-li sense aigües depurades

Els demandants, la majoria familiars dels signants inicials del plet, ja morts, decidiran en vint-i-quatre hores si segueixen amb la seua decisió de presentar una demanda d'execució de la sentència

Després de més de dos anys amb una sentència ferma per a tancar la depuradora de Pinedo i quatre dècades de lluita veïnal contra l’administració per olors, sorolls i emissions “insuportables”, 17 veïns d’aquesta pedania valenciana mantenen en suspens a quasi un milió d’habitants de València i la seua àrea metropolitana, que podrien quedar-se sense poder depurar les seues aigües negres i residuals.

Els demandants, la majoria familiars dels signants inicials del plet, ja morts, decidiran en vint-i-quatre hores si segueixen amb la seua decisió de presentar una demanda d’execució de la sentència, ja que el termini voluntari perquè l’Ajuntament de València tancament la infraestructura acaba aquest diumenge, o si per contra, ajornen la seua decisió davant els últims “gestos” del Consistori i el Consell per resoldre la polèmica.

Els problemes es remunten als inicis de la depuradora en els anys huitanta del segle passat. Llavors ja es va reclamar per via administrativa a l’Ajuntament per a denunciar els problemes que generava la planta, encara que no va ser fins a 2010 quan es va iniciar el plet que demanava expressament el tancament de la depuradora.

Això suposa, segons explica a EFE l’advocat que representa als veïns de Pinedo en la seua demanda, Santiago Rodríguez, “que l’administració coneixia els problemes des de fa molt temps però no va fer res”.

Recorda que en cap de les tres fases d’ampliació de la depuradora, l’administració titular de la instal·lació “es va preocupar de tindre el pla especial”, una espècie de llicència d’activitat que ha de definir les característiques de l’explotació o les emissions permeses de gasos o unitats d’olor, entre altres aspectes.

El Tribunal Superior de Justícia valencià va estimar parcialment les demandes veïnals i va ordenar a l’Ajuntament el tancament de la fase III per mancar d’aquest permís d’explotació, en les altres dues fases els donava per prescrits, encara que en la pràctica això significaria el tancament de tota la instal·lació perquè totes les fases estan connectades.

Després de requerir el compliment de la sentència, el termini de dos mesos perquè s’execute la mateixa de forma voluntària acaba aquest diumenge, i els veïns continuen estudiant la possibilitat de presentar una demanda d’execució perquè estan “farts” de la situació i consideren que “ja no” tenen “res a perdre”, segons subratlla a EFE el portaveu veïnal Jaime Chornet.

A més d’olors i sorolls “insuportables”, Chornet denuncia les emissions “perjudicials per a la salut” i les “dotzenes de camions que passen amb els lixiviats”, així com la deterioració que ha patit la zona i especialment els perjudicis econòmics per la “devaluació del valor patrimonial” dels habitatges.

“Durant anys no ens han donat ni préstecs per a arreglar-les. Molts veïns les han abandonades i s’han anat i encara que moltes estan buides, no hi ha ni okupes”, lamenta.

Per això, part de la seua lluita s’ha centrat a reclamar unes compensacions econòmiques que la decisió judicial no els va reconéixer, assenyala Chornet, qui lamenta que les administracions no els hagen fet cas i que porten “anys” esperant una reunió a tres bandes -Ajuntament, Generalitat, veïns-, que es va organitzar aquest dimecres “en pocs minuts”, després d’haver anunciat que anaven a demanar l’execució de la sentència.

En aquesta trobada entre alguns dels afectats amb la regidora de Pobles de València, Consol Castillo, i el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Ordenació del Territori, Luis Ferrando, les administracions els van traslladar les mesures que s’han dut a terme per a millorar les seues condicions de vida i que estan vinculades a l’aprovació la setmana vinent del Pla d’Acció Territorial de l’Horta.

“Va ser cordial i positiva. Amb aquestes accions es compleixen algunes de les nostres reivindicacions com la regeneració de la zona” o el control mediambiental, apunta Chornet, però adverteix: “no totes” (en al·lusió a les indemnitzacions reclamades).

El tancament de Pinedo suposaria un “mal mediambiental gravíssim”, segons ha advertit en diferents ocasions l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, perquè comportaria l’abocament al mar aigües mal depurades.

Els veïns són conscients d’aquesta situació, admet Chornet, però sosté que per què han de pagar ells que “l’administració no haja fet res” per a solucionar el problema durant dècades.

Els demandants es reuneixen demà amb l’alcalde pedani de Pinedo, Josep Gimeno, perquè els trasllade les millores que pot comportar l’aprovació del Pla Territorial i ja sense la seua presència, debatran si segueixen avant o no amb la seua decisió de demanar l’execució de la sentència.

Últimas noticias

Contenido relacionado