València es rendeix a la brutal elegància de la seua penúltima mascletà

València ha vibrat enfervorida i s’ha rendit a l’elegància i la brutalitat pirotècnica que ha desplegat aquest diumenge Pirotècnia Valenciana en una plaça de l’Ajuntament abarrotada, que ha aplaudit l’aposta i la innovació de la penúltima mascletà de les Falles de 2018.
Amb un final aeri eixordador de 35 segons i que concentrava prop de la meitat dels 290 quilos de material pirotècnic reglamentat, l’empresa de Llanera de Ranes ha deixat patent el seu segell personal i innovador, que no ha defraudat en un dels millors trets d’aquest any en la “catedral” de la pólvora fallera.

El gerent de Pirotècnia Valenciana, José Manuel Crespo, ha explicat que han apostat per “un principi elegant, nou, sincronitzat i modern, per donar pas a una mascletà com toca, de menys a més i molt forta i amb un final aeri que era la guinda” i que ha qualificat de “brutal” i “impressionant”.
Ha reconegut la seua “aposta de risc” i ha valorat que tot ha sortit com l’havia dissenyat i el resultat ha “estat bé” i si al públic li ha encantat, se sent “satisfet”.
Crespo, que s’ha donat el tradicional bany de multituds tant al carrer com en la balconada, ha apuntat que en cada mascletà en el la plaça de l’Ajuntament, sempre dins del seu estil, aposta “per la innovació i per ser diferent” encara que “fins que no acabes no saps mai el resultat final”.

Durant l’inici del tret, el cel de València s’ha impregnat de fum amb els colors roig, groc i blau de la senyera i ha repetit els efectes lluminosos a mitjana altura, un efecte “molt xulo”, segons Crespo, que va estrenar l’any passat i que aquest diumenge ha usat de forma diferent per a un mateix resultat d’èxit total.
L’alcalde, Joan Ribó, que ha vist la penúltima mascletà a peu de carrer, prop de la tanca que envolta el muntatge del tret, ha reconegut que ha dubtat a posar-se els protectors en les oïdes però al final ha “aguantat” sense ells i ha assegurat que “és una experiència impressionant” i li ha “encantat”.

Ribó, que després del tret ha pujat a la balconada amb el pirotècnic, ha destacat, sobretot, les explosions de la part baixa, “que és la que menys es nota en la balconada” doncs al carrer “assegues l’impacte de l’ona i la detonació en els pantalons”.
Aquest tret ho han presenciat des de la balconada la presidenta del PPCV, Isabel Bonig; el director de la Banda de música municipal, Fernando Bonete, i el mestre major del Gremi d’Artistes Fallers, Jose Ramón Espuig, entre altres convidats.
L’artista faller ha assegurat que, malgrat que les dificultats en la plantà pel vent, no han tingut cap incidència destacada i l’exercici “ha estat un èxit”.

Per Espuig, la falla municipal “sempre ha de ser diferent de totes les altres” i s’ha mostrat convençut que “l’impuls que estan llançant és bastant positiu per als artesans”.
No obstant això, ha reconegut que la situació del sector és “molt complicada” i ha confiat a poder “rebrotar” i “seguir la línia d’abans” i, per a això, ha assenyalat: “Tots hauríem de posar el nostre granit de sorra” perquè si no els tiren un cable, veu “un final proper” per als artistes.

Durant aquesta penúltima mascletà, les assistències de Creu Roja han atés a un total de 75 persones, 53 d’elles per lipotímies i altres nou per objectes estranys en els ulls, quatre per contusions i dos per crisis d’ansietat, encara que cap ha requerit ser evacuat a un centre hospitalari.EFE