viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

València se suma a la celebració del VIII Festival ’10 Sentidos’, sota el lema ‘Bèsties’

L’alcalde de València, Joan Ribó, assisteix a l’obertura d’esta trobada artística: "València s’obri a la creació a través de la diversitat"

L’alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de diversos membres de l’equip de govern, assisteix esta vesprada a la inauguració de la VIII edició del Festival 10 Sentidos, al monestir de Sant Miquel dels Reis. Ribó subratlla “el suport del Govern municipal a les arts i a l’expressió plàstica en tots els seus vessants que impulsa este festival que, precisament, ha programat diverses propostes en espais municipals”.

Las Naves, la Rambleta i la plaça de l’Ajuntament són alguns dels escenaris triats per a les activitats d’esta VIII edició del festival; i enguany s’estrenen també com a espais per a l’art i el teatre els refugis antiaeris de l’Ajuntament i del carrer dels Serrans, que han sigut recentment rehabilitats per a l’ús ciutadà. L’alcalde Joan Ribó ha destacat “la importància d’habilitar oportunitats i espais que permeten acostar a la ciutadania manifestacions culturals i artístiques de tota mena, que permeten i afavorisquen la creativitat, el coneixement i la reflexió de totes les persones, aprofundint en els valors de la diversitat”.

El Festival 10 Sentidos se celebra a la ciutat al llarg del mes de maig amb el patrocini principal de Caixa Popular. La proposta de l’edició de 2019 porta per lema ‘Bèsties’, i pretén reflexionar sobre les diferents formes com la violència impregna cada capa de la nostra societat, segons expliquen els seus organitzadors. De fet, els dos refugis antiaeris municipals seran escenari per a dos propostes molt representatives: la peça dramàtica Pedro y el capitàn, d’Al Teatro Producciones, a partir del text de Mario Benedetti; i la videoinstalació de Greta Alfaro ‘Fall On Us And Hide Us’.

Per part seua, la Rambleta acollirà nombroses representacions al voltant de la violència i la forma en què es manifesta en la societat actual. Els pròxims dies 8 i 9 de maig es posarà en escena L’après-midi d’un foehn, de la companyia Non Nova/Phia Ménard (França), un ballet de titelles orquestrat per una actriu marionetista, amb música de Claude Debussy (Preludi a la sesta d’un faune, Nocturns i Diàleg del vent i el mar), dirigit a xiquetes i xiquets a partir de 4 anys. A la nit, també en este espai, el públic podrà assistir a la performance per a públic adult Vortex, de la mateixa companyia.

També a la Rambleta s’han programat Hen//Toshi, una peça ‘transdisciplinar’ de dansa, obra de Marc Sans Coëffard, el 16 de maig. I la performance Break/Descans/Hlé, una col·laboració entre l’artista espanyol David Orrico i l’islandés Hallveig Kristín Eiríksdóttir, el dia 17.

Quant a les instal·lacions de Las Naves, el mateix dia 17 acolliran la coreografia Mètode negre, arts del moviment (performance, instal·lació, acció contemporània, dansa i processos d’investigació), del ballarí i coreògraf Javier Martín.

Finalment, el dissabte 11 de maig, la plaça de l’Ajuntament es convertirà en escenari múltiple amb un total de 14 propostes de diferent caràcter: l’exposició «Qui va matar als esquirols?», del Grup Bye (deu panells creats expressament per al Festival 10 Sentidos); la coreografia Beast Dance, de Shamel Pitts; l’actuació del pianista Antonio Galera titulada L’amor i la mort, amb música d’Enrique Granados; l’actuació La fi de les coses, de Doos Colectivo; el concert Buscant la veu de Nin, amb la cantant Elma Sambeat; l’obra sense text Error 404, de la companyia Ángeles de Trapo; la performance Gospel for the Present Time, de Camille Voyenne; l’actuació de dansa de Pol Jiménez, amb música de Jaume Clotet; la proposta dramàtica Más despacio, de Gerardo Esteve, que es planteja com “una acció col·lectiva que realitzarà un recorregut per diversos carrers de la ciutat de forma sorprenent”; el recital performatiu de poesia i música Quieroynopuedo, de Cantataticó / Jesús Ge; la peça Sin Vergüenzas, del col·lectiu El Brote; l’espectacle de dansa flamenca Somnis reals de cossos possibles, de la companyia de José Galán, inspirat en artistes amb discapacitat; una classe oberta d’arts marcials taitxí impartida per Borja Lull; i el concert de la banda punk Tipex (integrada per Joaquín Barceló (baix i cors), Óscar Mezquita (bateria i cors) i María Inglés (guitarra i veu).

El festival es completa amb moltes més propostes de diferent caràcter que s’oferiran en altres espais de la ciutat, com La Nau, el Centre El Carme, el MuVIM, el Teatre Principal, el Palau de les Arts o el monestir de Sant Miquel dels Reis. Precisament en este últim tindrà lloc esta vesprada l’obertura de la convocatòria, en la qual s’ofereixen tres de les propostes del programa: les ja citades ‘Qui va matar els esquirols?’ i Beast Dance, i l’actuació AquaSonic, un concert en el qual cinc intèrprets se submergeixen en tancs d’aigua de cristall per a tocar instruments fets a mesura i cantar sota l’aigua.

A més de tot això, el festival suma la col·laboració de llibreries de la ciutat, i la projecció de tres pel·lícules també sobre la violència com a eix argumental.

Últimas noticias

Contenido relacionado