Més de 250.000 persones participen en la Gran Fira de València durant el mes de juliol

És el tercer any d'un nou model de descentralització que combina tradició i modernitat

474
Concerts Vivers_Retallada baix
Actualitat Valenciana

La Gran Fira es va iniciar oficialment amb la desfilada dels recuperats gegants Nelet i Quiqueta i la traca correguda inaugural el passat 30 de juny, i es va tancar ahir diumenge amb la tradicional Batalla de Flors que en els últims anys ha ampliat considerablement el seu aforament i en la qual es van llançar més de 2 milions de clavellons.

En estes 4 setmanes, els nombrosos concerts a l’aire lliure, el teatre, les activitats infantils i familiars, els espectacles pirotècnics, les exhibicions de folklore amb recuperacions i novetats com l’aplec de dolçaines i la trobada de muixerangues, les festes populars i les preseleccions falleres, han format part d’una gran diversitat de propostes, en la seua immensa majoria gratuïtes i pensades per a tots els públics.

Pel que fa a les xifres, i en referència a la programació municipal, destaquen les més de 40.000 persones que han passat per la programació diària en els Jardins del Palau; les prop de 50.000 que van omplir el centre de València durant la Gran Nit; les més de 30.000 que es van acostar als concerts i piromusical de la Nit a la Mar; les prop de 6.000 que han presenciat les actuacions del correfira als barris o les més de 47.000 entrades venudes enguany en l’edició més participativa que es recorda dels Concerts de Vivers.

estes xifres s’ha de sumar també les d’altres esdeveniments com ara el Dia de l’Orxata, la Mostra de Vins d’Estiu, les Serenates, el festival Polirítmia i moltes altres propostes d’institucions i agents que han ajudat a fer de la Gran Fira “una potent marca amb què presentar a la ciutadania i al turisme les propostes culturals més estiuenques de la ciutat”.

Per al regidor de Cultura Festiva les elevades xifres de participació d’enguany “mostren l’acceptació social del nou model que ha revitalitzat la Gran Fira i en el seu tercer any s’ha consolidat definitivament en la ciutat”.

Fuset apunta que les claus d’esta nova etapa són tractar la Gran Fira com un festival urbà propi d’una gran ciutat mediterrània i europea, apostant per la diversitat per atendre una gran pluralitat de públics i una àmplia oferta gratuïta, així com una descentralització que aposte per portar l’oferta cultural més enllà del centre, a les places dels barris, a més dels escenaris dels Jardins del Palau i dels Concerts de Vivers i que, fins i tot, ajude a potenciar espais com La Marina”.

Més de 275 activitats s’han realitzat al llarg de juliol en cinquanta ubicacions diferents, entre les quals destaquen les places dels 15 barris que enguany ha recorregut l’escenari mòbil del correfira amb doble sessió d’activitats per al públic familiar i adult.

Una altra de les claus que des de Cultura Festiva s’apunta és “la col·laboració amb altres entitats per cooperar amb una marca potent en benefici de la ciutat i no competir com en el passat i els nous cicles temàtics ja consolidats com les Nits de Folk, La Nit a la Mar o la gran diversificació pirotècnica dels 5 espectacles de Els Focs de la Fira”.

Fuset ha explicat que així “s’ha tractat de combinar una gran majoria d’artistes valencians amb uns altres de caràcter internacional, així com un equilibri de tradició i modernitat per rescatar i promoure el nostre patrimoni cultural i festiu, però també ampliar-ho amb visió de futur”.

El responsable de Cultura Festiva també ha volgut agrair tot el personal municipal que ha fet possible la celebració de la Gran Fira, el qual, junt amb el personal de la Regidoria, ha requerit la coordinació de molts altres servicis municipals, com els de neteja, Servicis Centrals Tècnics, Protecció Civil, Bombers i Policia Local.

Fuset s’ha mostrat molt satisfet per “l’espectacular resposta del públic valencià i d’un turisme que estem convençuts s’haurà portat la millor imatge de la nostra ciutat, la de la nostra cultura a la fresca”.