Foment, Consell i Ajuntament de València accepten el compromís de finançament del canal d’accés i el túnel passant

Celebren un Consell d'Administració de Parc Central no presencial per a abordar aquest conveni, els comptes i la venda de parcel·les

Europa Press

El Ministeri de Foment, la Generalitat i l’Ajuntament de València formalitzaran durant aquest dijous i aquest divendres el compromís de finançament, per part d’aquestes tres administracions, per a l’execució en la ciutat de les obres del canal d’accés i el túnel passant, dins de les actuacions ferroviàries contemplades en el desenvolupament del projecte Parc Central.

Aquestes 48 hores són el termini donat perquè els consellers voten els punts de l’ordre del dia del Consell d’Administració de la Societat Parc Central convocat ahir dimecres i que des d’aquesta jornada se celebra de manera no presencial.

Rovira  

Entre els assumptes que s’estan abordant estan junt l’aprovació de l’acord de cooperació entre Govern, Generalitat i Ajuntament per a impulsar les obres del canal d’accés i el túnel passant; l’autorització del refinançament del préstec del deute per part de l’Ajuntament de València, l’autorització per a la subhasta de les parcel·les situades al voltant del parc i la formulació dels comptes anuals de 2018.

Així ho ha explicat aquest dijous l’alcalde de València i vicepresident de la Societat València Parc Central, Joan Ribó, en declaracions als mitjans de comunicació després de participar en la presentació de la Jornada sobre Contractació Pública Social organitzada per l’Ajuntament de València.

El primer edil havia reclamat al president de la citada entitat i secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, la convocatòria urgent del Consell d’Administració, pendent des de març. Ribó ha explicat que aquest dijous a primera hora ha materialitzat el seu vot en aquesta reunió no presencial i ha destacat la “importància” d’alguns dels assumptes que està previst tractar.

Entre ells, ha subratllat la transcendència del punt de l’ordre del dia que possibilitarà “la firma del conveni per a engegar el canal d’accés, l’entrada en subterrani dels trens a la ciutat de València des del Bulevard Sud fins al pont de Giorgeta”, i “ressaltar el compromís del Ministeri de Foment per a fer les obres del túnel passant i de l’estació” central.

“Aquest tema és important”, ha insistit el responsable municipal, que ha afirmat que València és un dels “grans nodes que té el Corredor Mediterrani a Espanya” i que “no podem permetre en cap moment que es convertisca en el que fa anys era, quant a autopistes, el semàfor d’Europa”.

“Si no ens donem pressa, i per açò estem donant presses a aquest tema, València es podria convertir en el semàfor d’Europa però ara dels trens. Això seria absolutament intolerable”, ha agregat Joan Ribó, que ha valorat el pas que es dóna “per a avançar” i “engegar el canal d’accés”.

L’alcalde i candidat de Compromís a la reelecció ha recordat que el compromís de finançament d’aquesta infraestructura contempla que un 50 per cent del pressupost total ho assumisca Foment a través d’Adif, que un 25 per cent ho pague Generalitat i que el 25 per cent restant ho assumisca l’Ajuntament, un muntant que ronda els 100 milions d’euros.

“No és broma. Hem d’abordar el tema. Hem estat treballant i avançant en aquest assumpte. Ja ho estem desembossant, de manera que en pocs dies quedarà tot firmat”, ha agregat Ribó, que ha explicat que a pesar d’açò no es produirà la rúbrica del conveni en un acte conjunt per a respectar les disposicions del període preelectoral actual. “Estem en campanya i anem a ser molt respectuosos amb totes les normes”, ha dit l’alcalde en aquest sentit.

DEUTE I PARCEL·LES
Pel que fa a la renegociació del tipus d’interés de la part del deute del préstec sindicat de València Parc Central que correspon a l’Ajuntament de València, Joan Ribó ha exposat que s’ha aconseguit reduir del 4 al 0,9 per cent, 3,1 punts per davall del tipus vigent fins ara.

Així mateix, ha destacat que aquesta renovació del crèdit suposarà un estalvi de 568.000 euros en els pressupostos municipals fins a l’any 2021. La part que queda pendent del préstec en vigor ascendeix a 16.666.666 euros.

Pel que fa a l’ordre del dia del Consell d’Administració referit a l’autorització per a la subhasta de les parcel·les situades al voltant del Parc Central, que servirà per a finançar les obres previstes, Joan Ribó ha afirmat que es posa “en marxa ja la venda” d’aquests terrenys.

“PRIORITAT” PER AL GOVERN
Pel seu costat, la primera tinent d’alcalde de València i candidata socialista a l’Alcaldia de la ciutat, Sandra Gómez, ha assegurat que l’acord per a finançar l’execució de les obres del canal d’accés i el túnel passant “ratifica que per al Govern socialista de Pedro Sánchez” aquesta actuació “és una prioritat”.

“València forma part de l’agenda política d’un Govern que ha situat els valencians i valencianes en el mapa de les actuacions prioritàries”, ha assenyalat Gómez, que ha apuntat que aquesta operació “suposa un fort impuls per al Corredor Mediterrani”.

Així, ha valorat que siga “de nou un Govern socialista el que aposte per modernitzar les connexions ferroviàries” de València i ha ressaltat que Sánchez és “l’única via perquè València seguisca avançant”.

“Enfront del discurs de la dreta, Sánchez demostra amb inversions que València sí explica per al Govern d’Espanya”, ha exposat Sandra Gómez, que ha lamentat que la condonació del deute de la Marina o el contracte programa per al transport “no siguen una realitat perquè el PP i Ciutadans es van aliar per a tombar els millors pressupostos de la història per a València i la Comunitat Valenciana”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela