El Rei Felipe VI presideix l’acte de lliurament dels guardons Rei Jaume I

Ribó: "València es reinveta per a ser més justa, més solidària, més sostenible, més intel·ligent, més atractiva per a innovar"

El Rei Felipe VI ha presidit l’acte de lliurament dels guardons Premis Rei Jaume I, en la Llotja de València al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, i a l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó.

En la seua intervenció de benvinguda i obertura de l’acte, Joan Ribó ha reivindicat el reconeixement i promoció del talent, “el suport al treball apassionat dels homes i dones de ciència i la més alta consideració que la investigació mereix en l’engranatge que mou el benestar i el progrés social”.

L’alcalde de València ha recordat que fa uns mesos va obrir les seues portes a València una Casa de la Ciència en el cor del centre històric i també el recent acord del Ple de l’Ajuntament, per unanimitat, per a la creació del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible, “prosseguint i assentant en el futur la tasca iniciada després de ser designats per la FAO com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible”.

També el Ministre d’Investigació i Ciència, Pedro Duque, s’ha desplaçat a València per a assistir al lliurament d’estos prestigiosos premis en el lliurament dels quals, Joan Ribó ha afirmat que València és una “ciutat que es reinventa per a ser més justa, més solidària, més sostenible, més intel·ligent, més atractiva per a innovar. Una ciutat que inspire respecte i confiança, que sone més a Aquarius que a assumptes térbols, assentada amb fermesa en el mapa de les coses bones”.

Ribó ha agraït la presència del Rei Felip VI i del ministre d’Investigació i Ciència, Pedro Duque, i ha expressat la seua felicitació als guanyadors dels Premis Rei Jaume I de l’any 2018: María Vallet (Investigació Bàsica); Xavier Freixas Dargallo (Economia); Dolores Corella Piquer (Medicina Clínica); Íñigo Losada Rodríguez (Protecció del Medi Ambient), EnriqueSilla Vidal (Emprenedor) i el ja citat Ramón Martínez Máñez, guanyador en l’apartat patrocinat per l’Ajuntament.

També ha recordat Joan Ribó, alcalde de València, que en complir tres dècades de Premis Rei Jaume I podem girar la vista arrere i contemplar l’extraordinari bagatge d’una iniciativa que ha servit per a reconéixer i recompensar 146 grans esforços, 146 trajectòries fèrtils entre més de 3.000 candidatures presentades. Igualment ha fet referència a la qualitat dels jurats dels premis, entre ells 60 Premis Nobel en especialitats com ara física, química, medicina o economia, que han prestigiat un esforç que haguera sigut totalment impossible sense la col·laboració dels patrocinadors, entre els quals es troba l’Ajuntament de València, al que represente.

A la intervenció de Joan Ribó li ha seguit la de Vicente Boluda, president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, abans de donar pas al professor Javier Quesada, que ha donat lectura a les actes dels jurats amb l’elecció dels guanyadors, en nom dels quals ha pres la paraula María Vallet, Premi Rei Jaume I 2018 en Investigació Bàsica, qui ha agraït “esta distinció tan prestigiosa que ens hi han atorgat i que hagen tingut en compte la nostra trajectòria i assoliments científics i empresarials”. Vallet ha dit que “la ciència, la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria són continuïtat i risc sostingut”, abans d’acabar citant a Woody Allen, ”La ignorància afirma o nega rotundament; la ciència dubta.

Referència Internacional
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que els Premis Rei Jaume I porten 30 anys “potenciant i donant a conéixer el millor del talent, impulsant el millor motor del nostre futur. Sense ciència no hi ha res. Per això hem de celebrar la ciència i als qui l’estudien, la treballen i la traslladen a la societat”. Igualment ha assenyalat que “un país savi és aquell que inverteix en allò que ho fa més gran i que fa més feliços als seus ciutadans”.

Ha tancat l’acte el Rei Felipe VI, qui ha afirmat que els Premis Rei Jaume I són, sens dubte, “una de les grans cites amb la ciència i l’excel·lència acadèmica que es produeixen a Espanya, que de manera pionera han buscat combinar el món científic amb l’empresarial”. Amb ells, “València ha vist consolidar-se amb cada convocatòria, una trajectòria de qualitat, maduresa i rigor de tres dècades. Han sigut trenta anys d’impuls al talent, a l’esforç i al ferm compromís amb el progrés; un recorregut veritablement fructífer que ha convertit estos guardons en una referència internacional àmpliament reconeguda”.

 

Publicitat