València organitza el dispositiu especial per a la nit de Sant Joan

Joan Ribó: «Tornem a instal·lar Punts Violeta per tal d'assistir a qualsevol dona víctima d'una agressió o que puga sentir-se incòmoda per actituds masclistes que hem d'eradicar».

L’Ajuntament ha organitzat un dispositiu especial per a la pròxima Nit de Sant Joan que, segons les previsions, congregarà un gran nombre de persones a les platges, al ser el dia 24 jornada festiva en tota la Comunitat Valenciana, i coincidir amb el cap de setmana. Per això, els servicis municipals reforçaran l’assistència tant sanitària com d’informació, mobilitat, seguretat i neteja.

«Estem treballant de manera intensa per donar servici a les milers de persones que és previsible que vagen a les platges de València amb motiu de la Nit de Sant Joan», ha assegurat este matí l’alcalde de València, Joan Ribó. El contingent integrarà la labor de més de 220 empleats del Servici de Neteja, més de 260 efectius de la Policia Local, més de 30 persones de Protecció Civil i Bombers, a més del reforç de conductors de l’EMT i del personal de Creu Roja en tasques sanitàries.

Després de visitar la taula informativa instal·lada en la façana principal de l’Ajuntament per l’Associació Espanya amb ACNUR amb motiu del Dia Mundial de Refugiat, l’alcalde ha fet una crida a tota la ciutadania «perquè evite al màxim anar a les platges amb cotxe particular per tal d’evitar saturar la zona de costa» i ha recomanat fer ús del transport públic, o acudir amb bici o a peu. «És molt important que pensem en la mobilitat des de plantejaments sostenibles per a evitar problemes seriosos després. Així mateix, ha recordat la prohibició d’usar fanalets volants, que poden ser causa d’incendis.

Ribó ha recordat que enguany es tornen a instal·lar Punts Violeta «per tal d’assistir a qualsevol dona víctima d’una agressió o que puga sentir-se incòmoda per actituds masclistes que hem d’eradicar». «Les nostres festes han de ser moment de diversió per a tot el món, i en cap cap poden convertir-se en l’excusa per a cometre abusos», ha afirmat. «No hi ha res, ni el consum d’alcohol ni res de res, que puga justificar una agressió sexual, o coartar la llibertat de les dones ni de ninguna persona. Volem una Nit de Sant Joan divertida i plenament festiva per a tots i totes».

CINC POSTES SANITÀRIES

El dispositiu extraordinari d’assistència sanitària inclou l’habilitació d’un total de 5 postes: Malva-rosa 1, i Cabanyal 3 i 4, que estaran obertes des de les 21.00 hores del dissabte 23 fins a les 05.00 hores del diumenge 24, una quarta posta a la platja de Pinedo, que funcionarà de les 21.00 hores del dissabte a les 03.00 hores del diumenge. I, finalment, la posta sanitària Cabanyal 2 estarà operativa de manera ininterrompuda des de les 10.30 hores fins a les 05.00 hores del diumenge, és a dir, des de la finalització del servei de salvament i socorrisme en platges i el començament del dispositiu de Sant Joan, en previsió de qualsevol eventualitat.

L’operatiu inclou els següents mitjans: un hospital de campanya (de 21.00 a 05.00 hores), dos ambulàncies SVA i dos SVB, i tres vehicles tot terreny, tot de Creu Roja, que també disposarà d’un equip humà integrat per 48 socorristes sanitaris, huit conductors d’ambulàncies, cinc infermers, dos metges i dos coordinadors.

UN CONTINGENT DE NETEJA DE MÁS DE 200 OPERARIS

Des del Servici Municipal de Gestió de Residus Sòlids i Neteja també s’ha habilitat un operatiu especial amb 221 operaris, que garantirà la salubritat i l’accés a les platges des de primera hora del dia 24. Pel que respecta a les platges del Nord, l’operatiu començarà a les 15.00 hores del dia 23 amb la instal·lació de tanques; a les 16.30 hores es començarà a descarregar la llenya, que començarà a repartir-se a les 18.00 hores. I a les 20.00 hores, començarà el repartiment de bosses de fem a les entrades de les platges. Hi hauran 9 punts de repartiment de llenya, entre les postes sanitàries Malva-rosa 1 i Cabanyal 3. El contingent per a esta primera actuació està integrat per 63 operaris, amb el suport de dos agranadores mecàniques i un vehicle per a la distribució de caixons per a depositar els residus i cendres de matinada.

El gruix de l’operatiu es desenvoluparà de matinada. Un total de 120 treballadors de neteja manual i altres 51 amb mitjans mecànics entraran a retirar els residus de l’arena a les 4.00 hores del diumenge, amb l’objectiu de deixar la zona apta per al seu ús a les 8.00 hores. Els mitjans mecànics previstos són: deu pales de recollida de cendres i bosses, set agranadores mecàniques, tres cisternes, dos vehicles per a la càrrega de caixons, dos equips de neteja (garbellat) d’arena seca, i un altre d’arena humida, quatre quads, i un vehicle llançadora per al suport del personal. Tot este equip actuarà tant en la zona d’arena com en el Passeig i vials annexos (carrers Eugenia Viñes i Isabel de Villena). Finalment, dimarts 25 s’ha previst un dispositiu de neteja de reforç, que dedicarà un equip de 34 operaris (20 més que l’operatiu ordinari), en l’horari habitual de 7.00 a 9.30 hores.

Quant a les platges del Sud, s’ha establit un dispositiu integrat per 39 treballadors i huit conductors, que actuaran en tres fronts: Pinedo, el Perellonet i el Saler (en esta última zona, l’actuació serà restringida, atés que hi ha una àrea de nidificació de corriol pit-roig). Tampoc s’actuarà a la Devesa ja que és en esta zona on es localitza l’àrea principal de nidificació d’esta espècie.

De forma paral·lela, l’Ajuntament suma al dispositiu general la campanya ‘Ara pots pujar el reciclatge’, que busca fomentar la recollida i reciclatge d’envasos per part de la ciutadania. Per a això, se sortejarà una bicicleta entre totes aquelles persones que acudisquen a depositar envasos en els contenidors específics durant la nit festiva,

ES RECOMANA ACCEDIR A PEU, AMB BICI O TRANSPORT PÚBLIC

Des del Servici de Circulació i l’EMT s’han establit també mesures especials per a facilitar l’accés a les zones de platja i la fluïdesa del trànsit de persones i vehicles en l’entorn. Segons la densitat del trànsit rodat, i a criteri de la Policia Local, a partir de les 17:00 hores es restringirà l’accés a les platges en l’eix dels carrers Doctor Lluch i Cavite, des de la plaça de l’Armada Espanyola fins al límit amb la platja de la Patacona. A partir de les 21.00 hores podrien ampliar-se els talls en l’eix que va des del carrer Eivissa, passant pels carrers Menorca, Serradora i Luís Peixó fins a Enginyer Faust Elio.

En l’encreuament de l’avinguda del Port amb Serradora, els talls cap a les platges seran permeables per a l’EMT, veïns i taxis, i s’establiran carrils exclusius, amb cons per als autobusos urbans, igual que en l’encreuament entre el carrer Menorca i l’avinguda Balears. Finalment, es tallarà completament el pas en l’avinguda dels Tarongers i rotonda de Luís Peixó, cap a la platja. Des de l’Ajuntament, es recomana l’ús del transport urbà i bicicletes. Tant l’EMT com Metrovalencia establiran un servei especial entre les 17.00 hores del dissabte i les 05.00 hores del diumenge.

L’EMT reforçarà el seu servei i oferirà autobusos durant tota la nit en les línies L25, L32, L92, L93, L95, L98 i L99, que facilitaran els itineraris d’anada i tornada de la platja. L’operatiu especial incrementarà en 174 el nombre de conductors i conductores respecte a un dia festiu, la qual cosa suposa que des de les 17.00 hores del diumenge fins a les 7.00 hores del dia 24 hi haurà 121.780 places més que un dia normal. A més, en coincidir Sant Joan en cap de setmana es continuaran els reforços en línies com la L25 fins al migdia del dilluns, mantenint la freqüència.

El dispositiu especial d’EMT començarà a les 15.30 hores del diumenge 23 de juny i acabarà després del migdia del dilluns. En un primer moment, fins a les 2.00 del matí, es reforçaran les línies L32, L92, L93, L95, L98 i L99, i la línia 25 fins a les 3.00 hores. Des de les 1.30 i fins a les 6.30 hores, el reforç servirà per a possibilitar l’eixida de les platges cap als barris de la ciutat. També es reforçarà el servici en l’horari normal de les línies 19 i 31 que tindran una millor freqüència fins a les 00.30 hores. A més, la línia 31 començarà el seu horari habitual a les 6.00 hores per ta de possibilitar l’eixida de les persones de la platja de la Patacona. Cal recordar que les línies L93 i L98 canvien la seua final que serà en l’avinguda de Tarongers, cantonada amb el carrer Cavite.

D’altra banda, el servici especial de platja al Perellonet, El Perelló i El Palmar amb la línia L25 tindrà un servei continuat fins a les 17.00 hores del dilluns i amb una freqüència de 5/10 minuts i un reforç de 30 autobusos en la línia. D’eixa manera, el dia 24 a partir de primera hora del matí, l’EMT continuarà amb el seu reforç del servici en els dos sentits. Finalment, tal com es realitza des de 2015, hi haurà un servici d’assistència especial amb dos autobusos per a les persones que tinguen greus problemes de mobilitat.

NO ES PERMETEN ELS FANALETS VOLADORS

L’operatiu es coordina des del Servei de Policia Local, Bombers i Protecció Civil. En total, estaran en servici 268 efectius de la Policia Local, entre les zones Nord i Sud, als quals se sumaran 9 comandaments de Bombers amb el suport de 25 voluntaris de Protecció Civil. Des de la Policia Local es recorda a la ciutadania que les fogueres poden encendre’s exclusivament en la zona fitada i senyalitzada, i no estan permeses en cap platja de les quals formen part del Parc Natural de l´Albufera, és a dir, des de la platja de Pinedo al nord fins a la del Recatí-Perellonet al sud.

Així mateix, no s’autoritza l’accés a les platges amb envasos de vidre, amb l’objectiu d’evitar el perill que per als usuaris pot suposar un eventual trencament. Ni tampoc està permés el llançament de coets, globus o artefactes de qualsevol classe que continguen foc, o puguen produir-lo, com per exemple els fanalets voladors. La zona fitada per a poder realitzar els focs té una longitud de 1.200 m, i se situa entre les postes sanitàries números 1 i 3.

En la zona de platges del Nord hi haurà una reguarda central de la Policia Local situat al carrer del Pintor Ferrandis, i de manera paral·lela, des de Seguretat Ciutadana es coordinaran 3 zones de decomisos de venda ambulant (localitzats a l’esplanada dels Dofins, a l’esplanada de la posta sanitària 3, i al costat de la reguarda de Policia Local). Se sumen també els recursos assignats al dispositiu del Cos Nacional de Policia, l’Agrupació Municipal del Voluntariat de Protecció Civil de València, i l’operatiu de l’Oficina Tècnica de Manteniment.

De la mateixa manera que en les passades festes de Falles, impulsats des de l’Àrea d’Igualtat, s’instal·laran dos Punts Violeta per a informació i atenció a les víctimes d’agressions sexuals.

Finalment, s’instal·laran 78 sanitaris químics (2 d’ells dins de la zona barrada) i altres tres adaptats a les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal. Tota la informació s’oferirà en 3 panells distribuïts per la zona fitada (amb dades sobre la zona de focs, serveis sanitaris, hospitals de campanya i zones de repartiment de llenya.

Quant a les platges del Parc Natural de l’Albufera, el dispositiu policial inclou una zona de decomisos de venda ambulant (en l’encreuament de la Travessia de Pinedo al Mar amb el Camí Montañares), i la posta sanitària de Pinedo (en horari de 21.00 a 03.00 h, ampliable fins a les 05.00 hores segons l’afluència i les assistències que es produïsquen).

Els mitjans sanitaris seran una autobomba itinerant per la zona a protegir, i una ambulància SVB de Creu Roja. Es coordinaran les accions des del Parc de Bombers de la Devesa i l’Agrupació Municipal del Voluntariat de Protecció Civil de València. I s’instal·laran tres sanitaris químics i un adaptat.

ValenciàEspañol