```
miércoles, 24 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Ribó i Marzà proposen la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques a les escoles a València

El Pla Edificant ja té adjudicats i a punt de delegar-se 47,6 milions d'euros en els centres educatius de la ciutat.

L’Ajuntament de València i la Conselleria d’Educació i Cultura estan elaborant un projecte de viabilitat per a incloure en el Pla Edificant la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques als patis de 25 centres educatius de la ciutat, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les instal·lacions escolars. Així ho han anunciat este matí l’alcalde de València, Joan Ribó, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, al final de la reunió que han mantingut en la Conselleria, en la qual han participat les regidores de Gestió de Recursos, Luisa Notario, i Educació, Maite Ibáñez, així com el director general d’Infraestructures Educatives de la Conselleria, Víctor García.

Tal com ha explicat l’alcalde, «hem plantejat este projecte, que és molt important per a nosaltres i que servirà per a una doble funció: d’una banda dotarà de zones d’ombra els patis escolars en els quals, molts mesos de l’any, les i els escolars pateixen l’efecte del sol intens; i d’altra banda, funcionarà com un sistema de producció d’energia elèctrica que podrà ser utilitzada pel propi col·legi o com a entitat d’autoconsum, tal com preveu la legislació vigent».

Ajuntament i Conselleria han arribat a un acord que, en principi, es durà a terme en 25 col·legis de la ciutat, i que suposarà una inversió total de 4,2 milions d’euros (450.000 €, la redacció del projecte; i 3,75 milions d’euros l’execució). Tal com ha assegurat l’alcalde, «és un projecte que va dignificar i millorar molt la qualitat dels col·legis de la ciutat, el manteniment de la qual és competència municipal; i també millorarà les accions d’eficiència energètica en centres escolars que hem estat impulsant, com el programa 50/50. Amb esta iniciativa fem un salt important en este àmbit, que enllaça perfectament amb les polítiques europees de lluita contra el canvi climàtic i amb els acords signats pel municipi».

El conseller Vicent Marzà ha definit de «projecte perfecte i pioner esta proposta de l’Ajuntament de València que, per descomptat, durem a terme», ha assegurat. Marzá ha avançat que la Conselleria promourà la idea de manera que es puga assumir «en la resta d’ajuntaments de les comarques valencianes, mitjançant el Pla Edificant, per a impulsar estes millores als patis que conjuguen major benestar per a l’alumnat i alhora potencien la sostenibilitat energètica de les instal·lacions educatives i el respecte al medi ambient per a fer front a l’emergència climàtica».

La Conselleria realitzarà la inversió, que s’inclourà en el pla ‘Edificant’, mentre que l’Ajuntament realitzarà la tramitació de les obres. En conjunt, el Pla invertirà quasi 52 milions d’euros en escoles i instituts de València. Fins a estos moments, s’han adjudicat ja 27,3 milions perquè l’Ajuntament, tramite la millora o ampliació de 12 centres educatius (tots ells d’Infantil i Primària), així com la construcció de 3 centres nous. Els 12 centres en els quals s’han programat obres de millora ja tenen els treballs en la recta final d’execució, ja que l’Ajuntament ja ha certificat la realització de dues terceres parts de les obres. Es tracta de les millores dels CEIP Ausiàs March, Lluís de Santàngel, Castellar-l’Oliveral, Ciutat de l’Artista Faller, Professor Bartolomé Cossio, Eliseo Vidal, Pare Catalá, Rodríguez Fornos, El Grau, Vicente Gaos, Miguel Adlert i Cervantes.

PLA EDIFICANT: 52 MILIONS EN INFRAESTRUCTURES EDUCATIVES

La regidora de Govern Interior, Luisa Notario, s’ha referit als tres centres de nova construcció, l’IES Peset Aleixandre de Patraix (10,2 milions d’euros), i el CEIP Santo Ángel de la Guarda i el CEIP Núm. 106 del barri de Malilla, amb una inversió de 7,9 milions d’euros cadascun d’ells. Tal com ha explicat Notario, el projecte de Patraix es troba en estos moments en procés de licitació de la redacció del projecte.

En el de Malilla ja s’ha realitzat la delegació de competències per part de la Conselleria «i en breu es posarà en marxa també el procés de licitació de la redacció del projecte», ha afirmat; i pel que fa al Santo Ángel de la Guarda, atès que calia fer una sèrie d’intervencions urbanístiques, l’alumnat es va traslladar a aules prefabricades en Gaspar Aguilar, «i a partir de la demolició de les antigues Casernes d’Enginyers començarà també el procés», ha explicat la delegada, qui ha assegurat que «la voluntat del Govern Municipal és que almenys els dos primers puguen estar acabats abans d’acabar el mandat».

Últimas noticias

Contenido relacionado