València acollirà el diumenge la 27a edició de la Pilota Valenciana

Hi haurà partides de pilota, i s'entregaran guardons a alguns jugadors

Diumenge que ve la plaça de l’Ajuntament acollirà la 27a edició del Dia de la Pilota Valenciana, un esdeveniment que ha presentat este matí la regidora d’Esports, Maite Girau, juntament amb Josep Miquel Moya, director general d’Esport, i Daniel Sanjuán, president de la Federació de Pilota Valenciana. La regidora ha recordat que “esta commemoració va començar com un dia reivindicatiu però ara és una gran festa de la pilota”.

Girau ha subratllat que esta celebració és “un moment de reconeixement, però també per omplir l’Ajuntament i mostrar a tots que els jugadors, els clubs, la Federació i les institucions fan una aposta ferma per promocionar este esport tan nostre”.

A més, la regidora ha comentat que cal “continuar treballant perquè cada vegada tinga més arrelament a la ciutat este esport, ja que el que no es veu és com si no existira”. També ha afirmat que “és important esta promoció per donar a conéixer totes les seues virtuts, no solament les físiques i esportives, sinó també les de socialització, les de la festa i del manteniment”.

En esta festa de l’esport autòcton se celebraran partides que mostraran la diversitat, riquesa i transversalitat de la pilota valenciana. Paral·lelament, el Saló de Cristall serà el marc on s’entregaran els premis. Quant a este acte, Josep Miquel Mayoral, ha afirmat que esta edició “té un sabor especial perquè aprofita per a fer un reconeiximent a determinades persones implicades i volgudes d’este esport”. “Em sembla una elecció molt encertada perquè representen el millor del nostre esport”, ha afegit.

La festa començarà a les 9 del matí al carrer Arquebisbe Mayoral, amb les partides d’exhibició, iniciades pels fallers i falleres de València, els quals des de fa més de 20 anys mantenen la pilota viva als carrers de la ciutat amb el campionat de pilota fallera.

A les 10 serà el torn del raspall adaptat amb jugadors de la Federació d’Esports Adaptats, com ara Julio d’Oliva o Pasqual de Xirivella, davant de l’Ajuntament. Al mateix temps els primers xicotets campions rebran els seus trofeus ordenats per modalitats i categories en el Saló de Cristall.

A les 10.45 les jugadores de la selecció, campiones en el passat Europeu de Pilota a mà de Franeker 2018, seran les següents a jugar a raspall davant la façana principal de l’Ajuntament.

D’altra banda, a les 11.45 serà el torn del lliurament dels màxims guardons anuals de la Federació de Pilota Valenciana en el mateix escenari de la plaça. Alguns dels premiats com a millors jugadors seran Ian de Senvera o Mar de Bicorb, entre d’altres. També es farà lliurament del ‘Premi Paco Cabanes el Genovés’ a l’Escola de Pilota de Xaló, Escola de Pilota de Quatretonda i CPV Algemesí.

A més s’atorgarà un premi als mitjans de comunicació per al qual, segons ha comentat Daniel Sanjuán, “s’ha triat la revista Ferida, per ser nova i diferent”. D’altra banda, el Premi Suport a la Pilota serà per a l’Ajuntament d’Onda.

En este acte també és reconeixerà, a títol pòstum, a Miguel Royo i a Emilio Peris de Zurso, que com ha comentat Sanjuán, “han fet molt per este esport”. Finalment, s’oferirà també el premi als millors entrenadors, entre ells Salvador Bosch i Adrián Celda.

Per finalitzar les exhibicions, a les 12 hores, els professionals de l’escala i corda jugaran a l’alt, Entre ells estaran Francés, Fageca, Salva, RaúlGiner o De la Vega. A més en la plaça hi haurà durant tot el matí, tallers de manualitats a càrrec de l’associació El Rogle i castells inflables per als més xicotets, tot això amenitzat per la música de la xaranga El Barrejat.

Publicitat