12.5 C
Valencia

València planteja per a 2021 “El pressupost més alt per a fer front a la crisi sanitària”

L'alcalde, Joan Ribó, ha donat a conéixer la previsió pressupostària per a l'any que ve, «que aposta per la reactivació econòmica i social amb una congelació de les taxes municipals»

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

«Som de nou la primera gran ciutat de l’Estat que presenta el seu pressupost municipal, i en este cas, presentem el pressupost més ben dotat de la història d’este Ajuntament. Un pressupost que ens fa estar preparats per a fer front a la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la pandèmia de covid-19». L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este matí el Pressupost Municipal per a 2021, que centra la despesa pública a fer front als efectes derivats de la crisi, amb unes partides específiques per a esta finalitat de més de 18 milions d’euros».

Acompanyat pel regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, l’alcalde Joan Ribó ha donat a conéixer les principals línies del projecte pressupostari que, tal com ha explicat, «creix un 1,8%; és a dir, un pressupost expansiu en xifres globals». Es tracta d’un document pensat per a donar compliment a l’Acord marc per a la Recuperació i Reconstrucció de la Ciutat de València «al que van donar suport 31 dels 33 regidors de la Corporació», com han recordat Ribó i Sanjuán. L’alcalde ha explicat que «per esta raó, complementem el Pressupost Municipal, amb 18’15 milions € més per a pal·liar específicament els efectes d’esta crisi, a més dels servicis socials i a la ciutadania que incorporen, com sempre, els nostres comptes». «El pressupost recull la reducció del deute municipal que, des de 2015 ha baixat un 60% (dels vora 750 milions de deute heretat al juny de 2015 als 297 milions d’euros amb què es preveu concloure 2020), i consolida un increment de la despesa social, de suport als sectors productius i de millora dels servicis a la ciutadania dels últims cinc anys», ha afegit. Esta reducció del deute ha propiciat un estalvi per a l’exercici 2021 en despeses financeres de 10 milions d’euros, entre interessos i amortització de préstecs.

El Pressupost Municipal per a 2021 que presenta el govern municipal ascendeix a 914.888.748,34 euros, la qual cosa suposa un increment de 17milions respecte a l’exercici de 2020. «En xifres globals, estem davant un pressupost expansiu; i la fórmula per a aconseguir-lo ha sigut dur a terme una bona gestió econòmica, una gestió eficaç i eficient», ha assegurat l’alcalde. En termes generals, el document econòmic que marcarà les polítiques municipals durant l’any que ve preveu partides per import de 5’43 milions per a les polítiques dedicades a fer front a la crisi sanitària (que cal sumar als pressupostos globals de servicis a la ciutadania, en total 181’7 milions); altres 5’38 milions a les polítiques específiques contra la crisi social generada per la covid19 (156’7 milions en el seu conjunt per a prestacions socials bàsiques); i 7’34 milions per a actuar enfront de la crisi econòmica derivada de la pandèmia (35’5 milions globalment per a la reactivació econòmica). «I tot això –ha subratllat l’alcalde- sense restar ni un cèntim dels servicis a la ciutadania en tots els barris».

A l’hora d’elaborar el projecte pressupostari, el Govern Municipal ha tingut en previsió dos grans projectes al fet que la ciutat haurà de fer front en els pròxims anys: el finançament del 25% de les obres del Canal d’Accés ferroviari, i fer front al 20% del deute provinent del préstec signat pel Consorci València 2007 que suposarà l’eliminació del deute de la Marina. “La reducció del deute garanteix que es podrà fer front a tots dos” ha explicat l’alcalde.

TAXES CONGELADES, SEGONS L’ACORD DE RECONSTRUCCIÓ

- Publicitat -

L’alcalde ha detallat els aspectes del projecte pressupostari que es presentarà al Ple este mateix mes. Es contempla un increment d’ingressos de 16,5 milions, que s’assenta sobre el compromís del Govern central de mantindre els lliuraments a compte per part de l’Estat similars a 2020, així com en els increments de transferències de la Generalitat de 1,5 milions per a Benestar Social, i de 10 milions en transferències de capital (Pla Edificant). Finalment, es contempla contractar nou endeutament per 48,53 milions (enfront dels 5 milions del 2020), la qual cosa suposarà un increment net del deute al 2021 de 6,28 milions d’euros, ja que es preveu amortitzar 42,25 milions durant 2021.

Cal destacar, que tal com es va plasmar en l’Acord de reconstrucció de la ciutat, la Corporació mantindrà congelats els tipus de tots els impostos i taxes municipals per a ajudar a pal·liar la crisi i impulsar la recuperació econòmica. El descens en la recaptació d’impostos es xifra en 24,3 milions €, als quals se sumarà la rebaixa de 4,5 milions de les transferències de la Generalitat en fons d’ocupació (finalització del Pla d’Ocupació Juvenil).

- Publicitat -

Quant a les despeses, s’incrementen substancialment les correntes enfront de la crisi. En primer lloc, es congelen les partides de personal després de cinc anys consecutius d’augment continuat, i de manera paral·lela s’incrementen en 14,6 milions (augment del 3,48%), les partides destinades a equips de protecció per al personal, i per a mesures de neteja i desinfecció dels edificis municipals, escoles, vies urbanes i parcs. Els muntants per als servicis d’atenció social (Menjar a casa, Assistència domiciliària… ) arriben als 38 milions (a part de les partides per a habitatge o per a persones majors). I en el cas de les ajudes a l’activitat econòmica, s’inclouen 1,9 milions per a ajudes al comerç de proximitat (augment del 319%); 4,71 milions per a pimes, autònoms i emprenedors (augment del 57,7%); o 7,3 milions per a promoció del turisme  (increment del 58,5%), entre altres.

INVERSIONS

Els capítols destinats a inversions i transferències de capital s’incrementen fins als 96,2 milions €, principalment per l’augment de les inversions en 12,3 milions d’euros (augment del 15,13%). L’esforç inversor anirà destinat a les infraestructures urbanes (places de la ciutat), al manteniment de carrers i calçades, i a polítiques de mobilitat sostenible. Tal com ha subratllat l’alcalde, «mantindre l’esforç inversor és una de les prioritats del govern per a millorar la ciutat i afavorir l’activitat econòmica». A més, s’incorporen 16 milions d’euros del Pla Edificant per a renovació i nous centres educatius.

Entre les inversions que contemplen els Pressupostos, Joan Ribó i Borja Sanjuán han destacat algunes, com els tres milions d’euros per a posar en marxa un nou sistema de comptabilitat municipal; 3,5 milions per a actuacions de millora de l’edifici de bombers de l’avinguda de la Plata; altres 2,7 milions per a obres de sanejament (depòsits de pluja, clavegueram camí del Tremolar…); 14,4 milions per a obres de subministrament d’aigua (Passeig de la Ciutadella, Peris i Valero, telelectura, plaques solars en edificis…); 10, 3 milions per a la reordenació de la plaça de la Reina; o els 1,2 milions per a obres d’infraestructures esportives (pavelló de Sant Isidre, poliesportiu de Natzaret, camp de rugbi tram V riu Túria…)

El regidor d’Hisenda, Borja Sanjuán, ha destacat la importància de presentar un projecte pressupostari «per damunt de diferències o discrepàncies». «Este govern acorda i presenta els seus comptes per a propiciar la recuperació de la ciutat». L’edil ha destacat «la incertesa pel futur immediat amb què s’han elaborat els pressupostos, i la prudència que ens ha guiat a l’hora d’elaborar-los», i ha deixat una porta oberta a modificacions o mesures d’impuls i protecció que es puguen aprovar més endavant. Sanjuán, finalment, ha tingut un record especial per a l’anterior regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, que va faltar el passat estiu.

En el torn de preguntes, els representants de la premsa s’han interessat per la posició de la resta de Grups de l’Hemicicle davant el projecte de Pressupostos. Ribó i Sanjuán han explicat que este matí han mantingut una reunió amb el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, i han destacat la seua «voluntat d’arribar a acords en estes circumstàncies». L’alcalde ha explicat que, «una vegada els pressupostos havien sigut treballats al sí del govern municipal, s’han presentat a aquells grups que han mostrat una voluntat de diàleg, per tal d’explicar com s’han introduït els compromisos adquirits en l’Acord Marc per a la Reconstrucció de la Ciutat de València, aprovats per la gran majoria de grups municipals per a fer front a les conseqüències de la pandèmia».

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt Xixona

Segueix-nos

13,339FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Alcora
- Publicitat -Cuentacuentos
- Publicitat -Borriana_Comerç
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Així serà el Nadal per als valencians: reunions de 10 persones i mobilitat els dies importants

El Consell vol evitar que Nadal, Cap d'Any i Reis desemboquen en una tercera onada de contagis.

Vila-real instal·larà les dues primeres bases d’aparcament i càrrega de patinets elèctrics com a prova pilot

L'Ajuntament de Vila-real ha adquirit, a través de l'àrea de Mobilitat de la Regidoria de Territori, dues bases d'aparcament i càrrega per a patinets elèctrics que s'instal·laran a manera de prova pilot per a donar resposta al creixent ús d'aquests Vehicles de Mobilitat Personal (VMP).

Benicàssim encén el Nadal

L'encesa de l'enllumenat nadalenc marca l'inici de la campanya

Les empreses ondenses confien en l’agència d’inserció laboral per a cobrir més de 150 ocupacions

L'Ajuntament d'Onda inverteix 588.319,94 € per a reforçar el servei, augmentar la formació i les ajudes directes per a la contractació dels veïns d'Onda

Nules dona la benvinguda al Nadal amb l’encesa de l’arbre i l’enllumenat decoratiu

Es dona visibilitat a l’espot “Som la Llum del Nadal” amb el que es vol promocionar les compres al comerç local
- Advertisement -

: Valencià