València celebra la seua trobada anual per a establir les prioritats per a 2019

Joan Ribó anuncia que el Debat de l’Estat de la Ciutat se celebrarà el 17 d’octubre

Els regidors i regidores del Govern de la Nau, encapçalats per l’alcalde, Joan Ribó, s’han reunit en l’Alqueria Central del Parc de Malilla per a celebrar, la ja tradicional, trobada anual en què analitzen els projectes que l’Ajuntament està duent avant, així com les prioritats per a 2019, amb uns pressupostos de marcat caràcter social i que aposten pels servicis a la ciutadania. Els primers comptes en què València no estarà sotmesa al Pla d’Ajust del Ministeri d’Hisenda.

L’alcalde Joan Ribó ha subratllat la voluntat de treballar “en uns pressupostos possibles, que s’adeqüen a la regla del gasto que complirem, i amb la satisfacció que ja estem alliberats del Pla d’Ajust i hem aconseguit desfer-nos de bona part del deute heretat per l’anterior govern, arribant a la meitat del màxim històric de deute que va generar el govern municipal anterior”. En este sentit, el deute es preveu que arribe als 468 milions al final del 2018.

L’alcalde ha expressat que “sabem que és un curs especial en ser any electoral, i la definició de pressupostos que farem volem que marque la senda més enllà de les eleccions”. Joan Ribó ha assenyalat que primer de res caldrà “acabar amb els compromisos que vam adquirir quan les tres formacions polítiques que formem el Govern de la Nau vam pactar un acord de progrés per a la ciutat, per a treballar les grans línies de treball que abordarem per al pressupost de 2019. Tenim la ferma voluntat que este Govern de la Nau continue en un futur”.

Així ho ha expressat l’alcalde als mitjans de comunicació abans de començar la Trobada de govern. Unes declaracions a les quals també s’han afegit els portaveus dels grups municipals de Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú que conformen el Govern de la Nau.

D’una banda, la portaveu municipal i alhora portaveu del Grup Municipal Socialista, Sandra Gómez, ha destacat “la importància dels pressupostos del 2019 amb què el Govern de la Nau tornarà a demostrar la seua estabilitat i la confiança que dóna a la ciutadania amb un projecte polític sòlid”.

Gómez aposta per uns comptes “amb caràcter social, en la línia de generar ocupació i reforçar l’estat de benestar des d’un punt de vista modern, que done resposta a la dependència i l’accés a l’habitatge. Amb l’alliberament dels recursos econòmics que provoca l’eixida del Pla d’Ajust, es reforcen les línies de govern en clau de progrés, amb recursos destinats als servicis a la ciutadania, que afavorisquen el benestar de les famílies treballadores”.

La també portaveu municipal i de València en Comú, María Oliver ha subratllat que “els tres grups municipals coincidim que els pressupostos de 2019 han de ser, sobretot, socials, i una de les línies fonamentals ha de ser l’accés a una vivenda digna. Un dels factors que està desestabilitzant moltes famílies és la pujada dels preus de lloguer, i este govern municipal, amb el bon treball en matèria econòmica que ha fet i està fent, està en disposició de donar solució a esta problemàtica que parteix de la precarietat laboral que afecta molts veïns i veïnes de la ciutat.

Enguany les ajudes al lloguer municipals han rebut el doble de sol·licituds que l’any anterior, i la raó és doble: d’una banda l’Ajuntament està donant una bona resposta a la ciutadania, però també és un símptoma de la problemàtica sobre habitatge que patim els municipis”.

Per la seua banda, el portaveu del Grup Municipal Compromís, Pere Fuset, ha expressat gràficament que “el Govern de la Nau ha tret València de l’UCI del Pla d’Ajust, hem fet els deures i ara podríem dir que la ciutat ja està ‘en planta’ i és el moment de continuar rehabilitant el benestar i la qualitat de vida dels valencians i valencianes, amb l’objectiu de revalidar un govern progressista que ha d’anar més lluny.

Per això és el moment de planificar un model de ciutat que no acaba en la pròxima cita electoral, sinó que ha de continuar. Ens posarem fàcilment d’acord en les prioritats perquè ho hem estat fent els últims anys amb una estabilitat que ha quedat demostrada. En qualsevol cas, aspectes com millorar la mobilitat, continuar incrementant la neteja, polítiques actives que generen ocupació, així com l’accés a la vivenda i la contenció del preu del lloguer amb un major control, entre altres aspectes, dels pisos turístics”.

Fruit de la jornada, el Govern de la Nau ha consensuat prioritzar en els pressupostos de 2019, l’atenció social i els servicis a la ciutadania. En este sentit, s’advoca per continuar afavorint polítiques públiques de servicis socials i facilitadores de l’accés a l’habitatge. De la mateixa manera, els integrants del Govern de la Nau han coincidit en la necessitat de continuar invertint en aspectes com neteja, mobilitat, protecció ciutadana, cultura, festes o esports.

La regeneració urbana i la inclusió de les zones verdes a la ciutat i la protecció de l’horta ha estat un altre dels factors que s’ha posat damunt la taula, així com la dinamització de l’economia local, a la que s’ha dedicat un ampli capítol per a parlar de polítiques actives d’ocupació, comerç i mercats, turisme i innovació.

La promoció de la igualtat entre homes i dones continuarà sent un aspecte destacat del Govern de la Nau, i l’atenció social a la diversitat en l’àmbit dels joves i les persones majors, la població migrant i les polítiques LGTBI. També les polítiques destinades a la millora de la qualitat ambiental en la ciutat i la promoció dels paratges naturals.

Tots els regidors han subratllat la recuperació i actual dinamització de l’espai públic per a la ciutadania. El Govern de la Nau continua apostant per dur avant totes estes polítiques a través de la participació ciutadana i la descentralització, la transparència i la cooperació.

Els “bons números de l’Ajuntament” són els que han permés l’eixida del Pla d’Ajust del Ministeri d’Hisenda, gràcies a la reducció del deute, que al final de 2018 es preveu que se situe en els 468 milions d’euros, i “la dràstica reducció del període de pagament a proveïdors”.

Debat de l’Estat de la Ciutat
D’altra banda, Joan Ribó ha anunciat la data en què se celebrarà el Debat de la Ciutat de 2018: el pròxim 17 d’octubre. Tal com marca el reglament, el Debat s’iniciarà amb una intervenció de l’alcalde, i a continuació amb els portaveus dels grups municipals, que en ordre de menor a major representativitat, disposaran d’un temps màxim de 15 minuts en la primera al·locució i 8 en la segona, per a finalitzar amb el tancament del Debat per part de l’alcalde, amb què donarà resposta a les intervencions prèvies.

Publicitat