L’Associació de Víctimes del Metro demana 4 anys de presó per als acusats

Una dona mostra un cartell recordant el nombre de víctimes i ferits de l'accident de Metre del 3 de juliol de 2006. EFE/Arxiu

L’advocat de l’Associació de Víctimes de l’Accident de Metro del 3 de Juliol (AVM3J) reclama en el seu escrit d’acusació una condemna de quatre anys de presó, cinc mesos més que la Fiscalia, per a cadascun dels huit acusats per aquest incident, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides.

Segons ha explicat a EFE la portaveu d’aquesta associació, Rosa Garrot, el col·lectiu de víctimes està satisfet amb l’escrit d’acusació presentat pel Ministeri Públic, el contingut del qual s’ha conegut hui, i creu que amb la celebració del judici “s’acaba la impunitat per als directius o persones amb poder” que, en la seua opinió, coneixien les deficiències en la infraestructura i no van fer res per corregir-les.

“El nostre escrit d’acusació va en la mateixa línia que el del fiscal, en el qual es recullen totes les nostres reivindicacions dels últims 12 anys. Nosaltres creiem que és evident que hi ha indicis de delicte i que la direcció d’FGV és responsable. De cap manera es pot responsabilitzar al conductor del comboi accidentat, que és només l’última baula de la cadena”, ha assegurat.

Els directius d’FGV processats, entre els quals es troba l’exgerent, Marisa Gracias, “eren membres del comité de seguretat en la circulació”, segons ha detallat Garrot, “i havien de promoure la seguretat, previndre accidents i vetlar per la seguretat de les persones”.

“Coneixien els problemes de la infraestructura, hi havia hagut denúncies prèvies. Sabien que la corba -on es va produir l’accident- era un punt perillós, sabien també que el tren havia descarrilat en ocasions anteriors i que el segellat de les finestres eren deficients, i això va ser un dels factors que va propiciar tantes morts aquell dia, perquè els cossos van eixir del vagó, van caure sobre les vies i el tren els va caure damunt”, ha agregat.

“Tot això es debatia en el comité de seguretat, els acusats ho coneixien i tenien la capacitat d’haver corregit aquests riscos, per la qual cosa és raonable que se’ls porte a judici; i més enllà de la condemna, l’important és que se senten en el banc dels acusats, aquest fet ja és molt important”, segons Rosa Garrot.

La Fiscalia ha demanat tres anys i set mesos de presó per a l’exgerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana i per als altres set processaments en la causa de l’accident de metro.

El Ministeri Fiscal considera als huit acusats autors materials per omissió o per cooperació necessària de 43 delictes d’homicidi per imprudència greu professional; de 37 delictes de lesions per imprudència greu professional; i d’un delicte contra els drets dels treballadors, en la seua modalitat de seguretat i higiene en el treball.

Per això sol·licita la pena de tres anys i set mesos de presó per a cadascun dels huit processaments, acompanyats de la inhabilitació especial durant cinc anys i mig per a l’exercici de càrrec directiu en empresa pública o privada en el cas de l’exgerent, i per a l’exercici de professió relacionada amb el transport de viatgers en els altres set.

Publicitat