Els valencians han pagat 2.000 milions en interessos per préstecs de l’Estat

Soler "La situació de la Comunitat Valenciana és d'una triple estafa. No solament no hi ha condonació, sinó que ens estan donant préstecs en comptes de finançament"

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat avui que els valencians han hagut de pagar des de 2012 quasi 2.000 milions d’euros en interessos, 395 euros per cada ciutadà, per uns préstecs atorgats pel Govern a les comunitats autònomes “en lloc del finançament just que els correspon”.

Soler ha reclamat al Govern central “fets concrets i no paraules buides com fins ara” per a escometre d’una vegada per sempre la reforma del sistema de finançament autonòmic “caducat des de l’1 de gener de 2014 i que condemna als valencians a ser els pitjor finançats d’Espanya”, segons un comunicat de la Generalitat.

“És indignant i molt difícil d’encaixar que venja algú a alçar una altra cortina de fum per a quedar bé i a dir als valencians que ens aguantem, quan acaben d’incomplir una promesa del president Rajoy, qui va assegurar que abans d’acabar 2017 hi hauria un nou finançament acordat”, ha lamentat Soler, en referència a la intervenció de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en el Fórum Europa.

Al seu judici, la “inacció del Govern” li costa cada dia als valencians 3,6 milions d’euros en infrafinançament respecte a la mitjana de les autonomies, “que és el que val edificar un col·legi i uns diners amb el qual els valencians podrien gaudir de millors serveis i més oportunitats”.

Ha recordat com el Govern “va dilatar diversos mesos l’engegada de la Comissió Tècnica per a la reforma del model i ara s’està reunint però sense avanços ni concrecions”.
Tambien ha criticat l'”insult a la intel·ligència dels valencians” que pretén fer el Govern “quan presenta com un finançament addicional els suposats estalvis en interessos d’uns préstecs estatals que el Govern atorga a les comunitats i, particularment, a la valenciana, en lloc del finançament just que li correspon, perquè no resol el problema de fons”.
“No té sentit que el Govern ens done el finançament com a préstecs que haurem de retornar, i damunt amb interessos, mentre a altres comunitats els dóna uns diners que no han de retornar i sense pagar interessos, ja que l’Executiu central, a les mal anomenades complidores del sostre de dèficit, que ho són perquè tenen més recursos, li dóna el FLA a interés zero”, ha criticat Soler.

Ha advertit que avui la Generalitat ha desemborsat a l’Administració central 106 milions d’euros en concepte d’interessos pels préstecs estatals que rep per a cobrir la infrafinançament, concretament el FLA 2015 i 2016 i el Fondo Social.

En conjunt, i des de 2012, els préstecs atorgats pel Govern en substitució del finançament que sí que reben altres comunitats ha comportat que els valencians “hagen hagut de pagar des de 2012 un total de 1.951,1 milions en concepte d’interessos, tenint en compte, a més, que són préstecs que caldrà retornar”.
Del total, 1.633,3 milions d’interessos corresponen als mecanismes de liquiditat –FLA, Pla de Pagament a Proveïdors i Fons Social- i altres 317,8 són per les línies ICO-CC AA en 2012.

A més, fins a la fi del període d’estos préstecs de l’Estat, la Comunitat haurà d’abonar un total de 3.223,2 milions d’euros, “que és, per exemple, tres vegades el pressupost d’Igualtat i Polítiques Inclusives”.

“La situació de la Comunitat Valenciana és d’una triple estafa. No solament no hi ha condonació, sinó que ens estan donant préstecs en comptes de finançament; uns crèdits que haurem de retornar quan altres comunitats reben eixos diners per dret i no ho hauran de retornar; i a sobre, hem de pagar interessos, amb un tipus del 0,83%, que és el que li costa al Tesor”, ha denunciat.

Segons Soler, “no caldria abonar ni principal ni interessos si disposàrem dels mateixos recursos que la mitjana. El Govern no resol el problema de fons, l’infrafinançament de totes les autonomies, que porta al fet que algunes, com la valenciana, estiguem vivint de préstecs, i damunt ens costen interessos”.

Els quasi 2.000 milions en costos financers abonats fins avui suposen que cada valencià hi haja hagut de “pagar” 395 euros, de manera que a cada família mitjana de quatre membres li ha suposat 1.580 euros.

Ha recordat que l’informe dels experts a escala nacional fet públic en el mes de juliol passat xifra en 16.000 milions d’euros la insuficiència de recursos que van patir les comunitats en l’últim any liquidat, que va anar 2015.

“Parlar de condonació a la Comunitat per uns crèdits que no hauria d’existir és absolutament fals i demagògic”, ha apuntat Soler.

CatalanSpanish