Un veí de Calicanto mor per legionel·la dies abans de detectar-se un brot

Un veí de la urbanització de Calicanto de Xiva va morir el passat 1 d’agost després de ser diagnosticat d’una pneumònia per legionel·la, sense que haja transcendit la seua mort fins avui. L’home, de 64 anys, va ingressar dilluns passat 24 de juliol en l’hospital IMED de Burjassot, on se li va diagnosticar una «pneumònia per legionel·la». Vuit dies després d’entrar en el centre hospitalari moria per un «xoc sèptic refractari a suport vasoactiu» com a causa immediata, segons explica l’informe mèdic, encara que en el mateix document es defineix com a causa inicial o fonamental la «pneumònia per legionel·la».

L’afectat va acudir el dilluns 24 de juliol a l’hospital IMED perquè es trobava indisposat i amb un quadre de tos aguda. Allí ho van ingressar i li van diagnosticar una pneumònia sense especificar la causa, segons van explicar fonts de la família del mort. Va ser el dijous 27 quan, segons les mateixes fonts, els metges van confirmar que la legionel·la estava darrere d’aquesta pneumònia. Malgrat que els facultatius van administrar els antibiòtics protocol·laris al pacient i fins i tot ho intubaren per a proporcionar-li oxigen, aquest no va poder superar la infecció bacteriana i va morir el dimarts 1 d’agost. En el certificat mèdic de defunció queda reflectida com a «causa inicial o fonamental» de l’òbit una «pneumònia per legionel·la diagnosticada el 24/07/2017».

Una setmana després que es produïra la mort, el dijous 8 d’agost, tècnics de la Conselleria de Salut Pública haurien acudit al domicili del mort per a prendre mostres d’aigua de la dutxa principal de l’habitatge, segons van revelar ahir els seus familiars. Precisament, l’home residia en l’àrea 11 de la urbanització de Calicanto de Xiva, on la Conselleria de Sanitat va confirmar ahir l’existència d’un brot de legionel·losis amb sis casos confirmats durant la setmana passada. Dos dels afectats romanen ingressats en l’Hospital de Manises, encara que no revesteixen gravetat, segons van explicar fonts de la conselleria que no van aportar més dades sobre la resta d’afectats. L’Ajuntament de Xiva va comunicar que s’anava a suspendre el subministrament d’aigua des de les 8 fins a les 15 hores d’ahir en aqueixa àrea 11 de Calicanto «per treballs de manteniment tant en dipòsit com en la xarxa de distribució d’aigua». Fonts de la conselleria i el mateix alcalde, Emilio Morales, van confirmar que aquestes labors consistien en el buidatge, neteja i clorat del dipòsit per a la seua desinfecció, ja que els tècnics de Salut Pública entenien que l’origen del brot es trobava allí. No obstant això, alguns veïns van advertir a aquest periòdic que sí que van disposar d’aigua en les seues cases.