viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Els veïns de Xest es mobilitzen per a demanar una millor Sanitat

Després de l’incompliment de la Conselleria de Sanitat d’acostar especialitats a la comarca en els centres de salut de Xest, Xiva i Bunyol, l’Equip de Govern de Xest s’ha mobilitzat i implicat a la població per a sol·licitar un tracte just i amb dades objectives. Tal com van assegurar ahir en la concentració “no es tracta d’enfrontar als municipis de la Foia, la sanitat ha de ser pública per a tots en la comarca, demanem consens i negociació, no decisions arbitràries, sempre sota la premissa que cobrisquen les necessitats assistencials en tots els pobles”.

Per a açò es van anunciar diverses mesures de pressió: reunions amb alcaldes i regidors de la comarca per a fer front comú, la sol·licitud d’una reunió amb la consellera Carmen Munt, que podria fer-se extensible a Ximo Puig i Mónica Oltra, també amb la comissionada de l’Hospital de Manises, i més mobilitzacions en cas de no ser atesos. I la principal, encarregar un estudi jurídic per a veure la possibilitat de canviar les targetes SIP d’hospital de referència i que els veïns de Xest que vulguen depenguen de la Fe, un hospital públic al qual arriba el transport ferroviari directe des de Xest.

En la concentració d’ahir vesprada a Xest, l’alcalde, José Morell, va demanar als veïns “que ens acompanyeu en les mobilitzacions, farem tot el possible, li pese a qui li pese, per a aconseguir les especialitats i l’ambulància per als nostres veïns”, i va afegir que “estar en contra de la gestió privada de la sanitat no és una qüestió ideològica, estic en contra perquè té conseqüències reals negatives en la nostra vida”.

Morell no va estalviar crítiques per al model de privatització “al que en l’etapa del PP va caldre rescatar a la concessionària perquè li quadraren els comptes, i encara li’l van posar més fàcil, la despesa farmacèutica, un dels més costosos, corria càrrec de la Generalitat i no de l’Hospital de Manises”.

El regidor José Vicente Guijarro va assegurar que “la ciutadania de Xest no es mereix que ens maltracten, siguen els qui siguen i al partit que pertanguen, per açò demanem la implicació dels nostres veïns”, i va afegir que “anem a lluitar pel que és just, el contracte que el PP va signar amb la concessionària es comprometia a portar una ambulància a Xest”. Davant els incompliments actuals de la Conselleria de Sanitat “com a mínim haurien d’haver tingut la deferència de cridar-nos i asseure’s a negociar, donar-nos explicacions amb dades i respectar als veïns i veïnes de Xest”.

José Vicente Guijarro va qualificar “d’atropellament” el dut a terme amb la privatització de la sanitat, i va recordar que des del 2007 “no s’ha invertit ni un euro en sanitat a Xest”.

La regidora M. Àngeles Llorente en la seua intervenció va assegurar que en aquests moments “tenim un problema essencial i és saber amb qui hem de negociar el tema de les especialitats i l’ambulància de Suport Vital Bàsic per a Xest, la Conselleria diu que amb la concessionària i aquesta diu que amb la Conselleria, es passen la pilota uns a uns altres”, al que va afegir que existeix “una opacitat evident sobre les dades de salut en la comarca per part de l’Hospital de Manises, havien d’invertir durant tot el contracte 80 milions en infraestructures i ara com ara no sabem quan han invertit”.
A més Llorente va reclamar també augmentar en mitja jornada una plaça de pediatria a Xest “alguna cosa que necessitem fa temps, que hem reclamat i que tampoc ha sigut atés”. A més va assegurar que la inversió de 350.000 euros per a especialitats en la comarca és “ridícula”, i va recordar que les Corts Valencianes van instar fa mesos ja al Govern de la Generalitat al fet que elaborara un pla d’emergències sanitàries per a la Foia de Bunyol – Xiva, demanaven que s’elaborara un pla per a l’obertura d’un centre sanitari d’especialitats preparat per a cirurgia menor.

L’Equip de Govern de Xest va recordar en les seues intervencions que des del primer moment va ser l’únic municipi de la comarca a redactar un informe fonamentat, amb dades objectives, i a posar un edifici ja construït a la disposició de la Conselleria per a albergar un centre d’especialitats. “El dia de hui no hem rebut ni contestació a la nostra proposta, ens van dir que la decisió es prendria amb criteris objectius i tècnics, però no ha sigut cert, se situarà a Bunyol perquè a la concessionària li ve millor, cal evitar que la Conselleria es plegue als interessos privats i faça valdre els interessos de la ciutadania”, va ser una altra de les crítiques escoltades ahir.

Les crítiques de l’Equip de Govern de Xest vénen fonamentades per aqueixa falta de criteris objectius per a localitzar les especialitats a Bunyol. És el poble més a l’oest dels municipis que haurà de cobrir. Com a exemple es posa que quan va tornar el servei 24 hores d’ambulància a la comarca i es va situar també a Bunyol es van mesurar els temps de respostes davant emergències, i aqueix era el municipi idoni. Una dada objectiva que repercuteix positivament en la qualitat assistencial. En el cas de les especialitats mèdiques no ha sigut així.

Centralitat geogràfica, concentració demogràfica i accessibilitat són els tres factors que l’Equip de Govern de Xest defensa com la millor opció.

Últimas noticias

Contenido relacionado