La Generalitat instal·larà 8.000 aparells de ventilació assistida per a combatre el contagi en les aules

Ximo Puig, president de la Generalitat, i Vicent Marzà, conseller d'educació, fan un balanç després d'11 setmanes des de l'inici del curs

649
ventilació assistida

La Comunitat Valenciana serà una de les comunitats més pioneres en implementar, en les aules del sistema educatiu, els aparells de ventilació assistida que ha desenvolupat el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a partir dels estudis realitzats en les aules des que va començar el curs. Ara, 11 mesos després que s’iniciaren les classes, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’educació, Vicent Marzà, fan un balanç de com ha sigut el curs acadèmic a l’abast de la pandèmia provocada per la Covid-19 i expliquen les noves mesures que s’implantaran d’ací endavant. Entre aquestes destaca l’aplicació de la tecnologia per a instal·lar 8.000 aparells que promouen la ventilació assistida.

“Després d’11 setmanes, podem afirmar que el 91% dels centres educatius no presenten incidències pel Coronavirus. Per tant, és evident que els alumnes són un exemple del que podríem fer el conjunt de la societat. Si complirem les normes com ho fan els col·legis i instituts, la realitat seria una altra diferent”, ha declarat Marzà. I és que encara que a la Comunitat Valenciana ha mantingut ritme de contagis més acotat en comparació amb altres comunitats del territori espanyol, la veritat és que “hem d’estar satisfets però no abaixar la guàrdia”.

Un dels punts clau en la gestió de la Covid-19 a València ha sigut la ràpida actuació al voltant de la ventilació als espais públics. “La Comunitat Valenciana va ser de les primeres a preocupar-se per la ventilació dels espais per a combatre l’expansió del Coronavirus, fins i tot quan cap persona parlava d’açò al territori nacional. De fet, L’OMS va tardar a acceptar la influència dels aerosols per a la propagació del virus, fet que ha provocat un avantatge en el nostre territori”. Per aquesta raó, l’impuls de la ventilació en les aules ha sigut clau en els resultats satisfactoris del balanç.

El CSIC ha fet un estudi per a vore com és l’afectació del virus a les aules, el que passa en aquests habitatges i com influeix la ventilació en els espais públics. “En eixe sentit, vam observar que el més important és la ventilació natural per a evitar els contagis. En els espais on no es puga mantindre una ventilació natural, s’ha de fer cada 25 minuts de forma manual (obrint portes) durant uns tres o cinc minuts” ha explicat Marzà. Ara que s’ha confirmat l’estudi, les recomanacions que cal complir a les aules ja han sigut enviades als centres educatius.

En el cas d’espais que s’han hagut d’habilitar per a baixar el nombre d’alumnes per classe, és normal que no tinguen ventilació natural o no siga possible per les baixes temperatures que s’aconsegueixen a les aules. Per a revertir la situació, el CSIC ha desenvolupat uns aparells que fan una ventilació assistida i que té com a base els filtres de neteja de l’aire.

“Hem desenvolupat tecnologia de filtres d’alta eficiència per a ventilar les aules i estem segurs que funcionen. Per això avalem la decisió de la Generalitat d’implantar aquests aparells on han participat quatre investigadors valencians. Ara cal triar quins seran els espais adequats”, ha explicat Jose Manuel Fenici de CSIC.

Per últim, el president de la Generalitat ha aclarit que “en la majoria de llocs de l’àmbit educatiu permeten la ventilació natural, però per a les excepcions, la tecnologia fa possible que continuen sent llocs segurs. Fins que no tinguem la vacuna, que cada vegada està més prop, no podem relaxar-nos, encara que els resultats dels contagis als centres educatius de la Comunitat Valenciana siguen positius“.