martes, 16 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

VerdsEquo rebutja l’aplicació de l’article 155 a Catalunya

Des de VerdsEquo del País Valencià rebutgem fermament l’aplicació de les mesures adoptades pel govern de Mariano Rajoy, baix l’article 155 de la Constitució Espanyola, que ataquen l’autonomia de Catalunya i impedeixen l’exercici d’un dels drets fonamentals dels pobles que conformen l’Espanya plurinacional, el dret d’autogovern i autonomia contemplats, també, en el nostre marc constitucional.

Una decisió sense precedents en el nostre marc constitucional que sembla formar part d’una estratègia de llarg recorregut que tracta de trencar tots els ponts per al diàleg i la convivència, entre les diverses formes d’entendre l’Estat. És la culminació, de moment, de la deriva antidemocràtica en la qual està immers el govern del Partit Popular des de la seua arribada al poder en 2011, una deriva que ha suposat la vulneració de drets individuals i col·lectius amb mesures antisocials com la reforma laboral, les retallades en sanitat i educació, l’impost al sol, o la Llei Mordassa.

Per a la ciutadania del País Valencià la intervenció de l’Estat en el govern de les autonomies no és alguna cosa nova, ja que des de fa dècades el nostre territori pateix la limitació de la seua autonomia per mitjà de la imposició d’un finançament injust que ens ha empobrit, ha minvat els nostres serveis socials, i ha disparat el nostre deute econòmic, convertint-nos en un territori intervingut ‘de facto’ des del ministeri d’Hisenda.

Segons l’article 156 de la Constitució Espanyola, “les Comunitats Autònomes gaudiran d’autonomia financera per al desenvolupament i l’execució de les seues competències conformement als principis de coordinació amb la Hisenda estatal i de solidaritat entre tots els espanyols”. Un article que des del govern central es porta incomplint de forma sistemàtica any rere any en el nostre territori.

La reforma del sistema de finançament autonòmic és urgent, malgrat tenir una renda per càpita 12 punts inferior a la mitjana, som un territori contribuïdor, una anomalia única en tot l’Estat, que comporta que el nostre autogovern no compte amb els recursos necessaris per a dur a terme les polítiques socials, mediambientals i de transformació del model econòmic que necessita la ciutadania. Addicionalment a la reforma del sistema de finançament autonòmic, és imprescindible dur a terme una reforma de l’estructura territorial a través d’un canvi constitucional que siga capaç de garantir la pluralitat, l’autogovern i el dret a decidir de cadascun dels pobles que conformen l’Estat espanyol. Tota revisió del model d’Estat i de finançament autonòmic ha de contemplar les necessitats de les valencianes i els valencians.

La dicotomia 155/DUI generada per la negativa del govern central a pactar un referèndum que hauria sigut la resposta legítima a les reivindicacions de la ciutadania catalana i els seus representants, ha abocat la pitjor situació, l’aplicació simultània d’ambdues. Des de VerdsEquo del País Valencià exigim la retirada immediata de l’aplicació del 155, la recuperació de la política, un diàleg sense apriorismes. El que s’està dirimint aquests dies tracta de justícia social, de drets civils, de garantir la separació de poders, del model d’Estat i del dret de la ciutadania a participar en les decisions sobre el seu futur. En definitiva, de la necessitat que trencar la involució democràtica a la qual ens ha portat el govern de Rajoy, que, al preu d’ocultar els seus escàndols de corrupció i intentar recentralitzar l’Estat, ha dinamitat la convivència. Es tracta, simplement, de defensar la Democràcia en majúscules.

Últimas noticias

Contenido relacionado