06:03 - lunes, 4 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Magnànim publica Versos a plena plana, un estudi de poesia barroca valenciana

Versos a plena plana. Poesia i transmissió doctrinal en la València del Barroc a la Il·lustració, d’Antoni López Quiles, és altra de les novetats publicades recentment per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigacions, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

El llibre, que ja va estar present a la Fira del Llibre de València, s’inclou en Estudis Universitaris, una de les col·leccions senyeres del Magnànim. Tal com indica el seu títol, el volum analitza l’evolució de la producció lírica en valencià entre el final del període foral i el primer segle privat d’institucions pròpies valencianes que pogueren protegir i impulsar l’escriptura creativa en la nostra llengua (segle XVIII).

«Per damunt dels daltabaixos de qualitat i quantitat que s’observen al llarg del període —explica López— és possible trobar un pont literari conductor entre les rutilàncies daurades del segle XV i el seu enllaç històric amb la Renaixença». Des de l’expulsió dels moriscos fins a la guerra contra Napoleó, del temps del popularisme, l’oralitat i l’efímer fins a les fràgils, esgotades, supervivents i de vegades creatives i modernes propostes del XVIII, l’autor s’acosta a aquest període fugint dels habituals prejudicis i revisant el concepte de “Decadència” utilitzat tradicionalment per definir la producció literària en valencià d’aquells segles.

Antoni López Quiles

Doctor en Filologia, professor de la Universitat de València i sacerdot, Antoni López ha centrat els seus estudis en la literatura didàctica i de creació tant del Barroc com de la Il·lustració, àmbit temàtic sobre el qual va realitzar la seua tesi doctoral. També ha investigat l’estudi de la toponímia local i la història del llenguatge administratiu i s’ha dedicat a conèixer la tradició del llenguatge bíblic i litúrgic de la història valenciana, a més d’analitzar àmpliament l’obra literària de Joan Roís de Corella.

Últimas noticias

Contenido relacionado