La Generalitat rehabilitarà el viaducte del Quisi a Benissa pertanyent a la Línia 9 del TRAM d’Alacant

El director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carles Domingo, ha anunciat que "la Generalitat rehabilitarà el viaducte de Santa Anna sobre el barranc del Quisi, pertanyent a la Línia 9 del TRAM d'Alacant que uneix Benidorm i Dénia".

El director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carles Domingo, ha anunciat que “la Generalitat rehabilitarà el viaducte de Santa Anna sobre el barranc del Quisi, pertanyent a la Línia 9 del TRAM d’Alacant que uneix Benidorm i Dénia” durant una reunió mantinguda amb la corporació local i de la qual ha destacat “l’acord unànime i el consens assolit entre els representants de la Generalitat i del municipi”.

Aquesta decisió permetrà conservar el pont centenari i prosseguir amb les obres de modernització d’aquesta línia que actualment executa la Generalitat Valenciana, mitjançant Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), i que suposen una inversió superior als 120 milions d’euros.

“La solució adoptada permet conservar aquesta infraestructura sense alterar el seu aspecte i, un cop rehabilitat, s’obrirà a la circulació amb els actuals trens que presten servei en aquesta línia, mentre FGV estudiarà diferents alternatives per aconseguir salvar el barranc del Quisi, de manera que els nous trens duals que es van a incorporar puguin completar el recorregut Benidorm-Dénia “, ha explicat Carles Domingo.

Aquesta decisió s’ha anunciat en una reunió mantinguda a Benissa i en què han participat també un representant de la direcció general de Cultura i Patrimoni, el director gerent de FGV, Juan Andrés Sánchez Jordà, l’alcalde del municipi, Abel Cardona, i els representants municipals dels diferents partits polítics de la corporació.

Renovació del tram Calp-Teulada

La rehabilitació del viaducte del Quisi forma part de les obres de renovació de via del tram Calp-Teulada, amb una inversió de 14,5 milions d’euros, i estan incloses en els treballs de modernització d’aquesta línia.

Els treballs de renovació d’aquest tram van començar el passat mes de desembre i compten amb un termini d’execució de 12 mesos, incloent també actuacions de renovació i condicionament en túnels, ponts i estructures. El tram sobre el qual s’està treballant compta amb sis túnels i dos ponts o viaductes singulars, Ferrandet i Quisi o Santa Anna, ambdós construïts el 1914.

El viaducte de Santa Anna sobre el barranc del Quisi compta amb 168 metres de longitud, amb una subestructura de dos estreps de cadirat-cinc piles de gelosia metàl·lica. El tauler pesa 220 tones i les piles metàl·liques 182 tones.

El viaducte del Ferrandet, situat al barranc del Pou Roig a Benissa, compta amb 126 metres de longitud i una alçada màxima de 27 metres. La plataforma es sustenta sobre dos estreps de cadirat i tres piques de maçoneria.

Ambdues infraestructures compten amb parts afectades per la corrosió i danys en diagonals, muntants i suports, de manera que FGV ha previst realitzar els treballs necessaris per garantir el pas dels trens, en condicions òptimes de seguretat.

En el cas del Ferrandet resulta viable la substitució de l’actual tauler metàl·lic del viaducte per un tauler metàl·lic nou de semblant geometria a l’existent, ja que les piles del mateix no són metàl·liques, sinó de carreus.

En el pont del Quisi, davant el grau de deteriorament que presenta s’ha optat per la seva rehabilitació perquè puguin passar els trens actuals i restablir el servei en el menor temps possible mentre s’estudien alternatives que garanteixin el pas dels nous trens duals.

En qualsevol cas, Domingo ha incidit que aquesta decisió demostra la “aposta ferma de la Generalitat per conservar aquest exemple del patrimoni ferroviari espanyol”.

Actuacions de modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant

Com a part de les inversions previstes per part de la Generalitat s’inclouen projectes de renovació de via, adequació de ponts i talussos, millores en el material mòbil, instal·lacions de seguretat, comunicacions i energia i el projecte de tramviarització de l’accés del TRAM a la ciutat de Dénia.

Amb aquestes actuacions es pretén aconseguir una renovació i modernització integral de la línia, amb una adequada explotació de la mateixa, millorant els serveis que s’ofereixen a l’usuari, tenint com a objectiu el de poder mantenir i millorar les condicions d’explotació, garantint la regularitat i la qualitat del servei i, d’altra banda, que la Línia 9 adquireixi els estàndards de la resta de la xarxa de FGV a Alacant.

També el passat mes d’agost es va adjudicar a Stadler Rail València, amb seu a Albuixech, la construcció de sis trens mixtes (elèctrics i dièsel) per cobrir les circulacions de la Línia 9 del TRAM d`Alacant per un import de 43.300.000 d’euros.

De manera paral·lela a aquesta actuació, FGV continua amb els tràmits per a la contractació dels treballs previstos en el tram Teulada-Dénia, a fi de completar el projecte de modernització previst en la seva totalitat al llarg de 2019.
Servei alternatiu d’autobús

Mentre continuïn les obres en el tram Calp-Dénia i com a conseqüència de la interrupció del servei ferroviari efectiva, FGV ofereix servei alternatiu d’autobús que enllaça les poblacions Calp, Benissa, Teulada, Gata de Gorgos, la Xara i Dénia. FGV ha adjudicat per un import de 672.457 euros el servei alternatiu d’autobús que es presta entre les estacions de Calp i Dénia, segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

ValenciàEspañol