La vicepresidenta i les conselleres secunden el 8-M i no tindrán agenda

"Es fa necessari canviar aquestes regles de joc, basades en els plantejaments patriarcals, iniciant un procés d'apoderament de les dones en tots els àmbits de la presa de decisions, aconseguint la seua igualtat", ha indicat.

La vicepresidenta i les altres quatre conselleres del Govern valencià no tindran agenda pública el pròxim 8 de març, com a suport als actes convocats per Dia Internacional de la Dona i per a visibilitzar de forma simbòlica que quan les dones paren, “la meitat de la societat falta”.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple, en el qual s’ha aprovat una declaració institucional de suport al 8 de març, dia que segons el parer de l’Executiu valencià “marcarà un abans i un després en la lluita pel reconeixement dels drets de les dones”.

Oltra ha explicat que, en la sessió de control al president de la Generalitat del pròxim dijous a Les Corts, no participaran les dones que formen part de l’Executiu, ni tampoc hi haurà dones a la reunió de secretaris i sotssecretaris en la reunió d’aquest dia preparatòria del ple del Consell de l’endemà.

A més, ha indicat que els homes i les dones que conformen el Consell, el primer Executiu valencià paritari de la història, participaran en la manifestació del 8 de març, mentre que el 6 de març es presentarà a Elx la campanya de la Generalitat pel Dia Internacional de la Dona.

Oltra ha indicat que els poders, com l’Executiu, “no poden fer vaga”, però van a participar en la “visibilització simbòlica” del que suposa la convocatòria d’aturs i de vaga feta per sindicats i el moviment feminista per al 8 de març, amb l’absència de les conselleres en la sessió de control.

“És una manera que s’entenga socialment el paper fonamental que fem les dones, en el món laboral i en el món de la societat de persones que cuiden a persones”, ha asseverat.

La vicepresidenta ha indicat que, amb aquesta mesura, volen fer visible que “la meitat de la societat no pot cobrar menys que els homes, no pot estar en una situació de desigualtat” ni estar sotmesa a “atacs i abusos sexistes”, i que la violència contra les dones “s’exerceix contra tota la societat”.

Ha assenyalat que el 8 de març estaran “al peu del canó” però no tindran agenda pública, perquè el conjunt de la societat puga veure “què passaria” si les dones no estigueren.

En la seua opinió, enguany és “un punt i apart en general” del moviment feminista, doncs hi ha iniciatives que estan tenint “un impacte molt gran” i han posat “en el focus” la lluita per la igualtat, i cada vegada la societat es rebel·la més contra la violència masclista.

“Totes les sinergies convergeixen en el ressorgir d’un discurs feminista que advoca per la igualtat d’homes i dones en una societat compartida, en la qual, quantes més cotes d’igualtat aconseguim, més felices serem tots i totes”, ha indicat.

Oltra ha explicat que la declaració institucional aprovada ha partit del Consell Valencià dels Dónes i reflecteix que en la societat predominen rols i estereotips de gènere que produeixen discriminacions de tot tipus cap a les dones, per la qual cosa cal seguir en la lluita en tots els àmbits.

El Consell advoca per un treball d’igual valor, atès que les dones estan cobrant un 25 % menys de salari que els homes i solament un 19’1 % de dones ocupen llocs de responsabilitat, i assenyala que tradicionalment s’ha imposat a les dones el paper de cuidadores i responsable de la llar i les càrregues familiars.

“Es fa necessari canviar aquestes regles de joc, basades en els plantejaments patriarcals, iniciant un procés d’apoderament de les dones en tots els àmbits de la presa de decisions, aconseguint la seua igualtat”, ha indicat.