L’Alfàs recorda a les víctimes dels atemptats de l’illa d’Utoya a Noruega

Un any més, l'Alfàs del Pi ha celebrat un senzill acte en record de les víctimes que van perdre la vida en els atemptats de 2011 d'Oslo i de l'illa d'Utoya, a Noruega.

Un any més, l’Alfàs del Pi ha celebrat un senzill acte en record de les víctimes que van perdre la vida en els atemptats de 2011 d’Oslo i de l’illa d’Utoya, a Noruega. Representants de les comunitats alfasina i escandinava es van reunir ahir diumenge 22 de juliol al Parc per la Pau Johan Galtung per a depositar flors sota l’escultura ‘Utoya’, de l’artista basc Agustín Ibarrola, una obra d’art que simbolitza el compromís amb la llibertat i amb la pau.

L’Alfàs del Pi, municipi que acull la colònia noruega més nombrosa i més antiga d’Espanya, va sentir aquests atemptats com a propis. Des de llavors, cada 22 de juliol, la comunitat alfasina recorda a les víctimes i als seus familiars. En aquesta ocasió, depositant flors sota el monument donat per l’escultor basc en homenatge a les víctimes del terrorisme i, especialment, a les de l’atemptat esdevingut en 2011 a Oslo i a l’illa d’Utoya.

L’alcalde de l’Alfàs, Vicente Arques, i l’edil de Residents, Martine Mertens, van subratllar el desig de pau i la democràcia com a valors que uneixen a tots dos països, Espanya i Noruega i, en aquest sentit, van condemnar qualsevol forma de terrorisme i van mostrar el seu compromís i solidaritat amb les víctimes i les seues famílies.

L’Alfàs del Pi advoca per convertir-se en referent mundial d’integració. Un municipi en el qual conviuen en harmonia veïns d’un centenar de nacionalitats diferents, amb un cens en el qual més del 50 per cent de la població és d’origen estranger. El mateix Johan Galtung la defineix com a “referent de pau, model de convivència i integració”.

El sociòleg i matemàtic noruec, creador de la perspectiva i metodologia de la Investigació per la Pau, també va assistir a l’acte en record a les víctimes dels atemptats de Noruega. Establit des de fa més de quatre dècades en el municipi, la seua obra representa una de les majors aportacions als estudis per a la pau i la seua teoria de conflictes és un referent mundial.

L’Alfàs i Noruega, dos pobles molt units

La unió entre l’Alfàs del Pi i la colònia noruega es remunta als anys 70 del segle passat. Encara que actualment són més de 2.500 els noruecs empadronats, es calcula que la població real oscil·la entre els 5.000 i els 10.000 residents procedents d’aquest país.

El Club Noruec Costa Blanca, amb més d’un miler de socis, es va fundar fa ja 47 anys. Però a més, a l’Alfàs del Pi hi ha dos centres educatius sostinguts per fons públics noruecs, dues residències noruegues per a persones majors, tenen la seua pròpia Església en l’Albir i l’únic Centre de Voluntariat -Frivilling- que el Govern noruec ha obert fora de les seues fronteres.

CatalanSpanish