La Guàrdia Civil allibera a 21 víctimes de tràfic d’éssers humans

Treballaven fins a 16 hores diàries en el cultiu de marihuana en plantacions Indoor.

La Guàrdia Civil ha dut a terme dues operacions en els últims mesos contra el Tràfic d’Éssers humans amb finalitats delictius, concretament per a la comissió de delictes Contra la Salut Pública, les operacions V-TERMAL i QUINCUNCE, que s’han saldat amb la detenció
de 24 persones i l’alliberament de 21 víctimes, totes elles d’origen xinès i vietnamita.

Aquesta recerca s’inicia després de la troballa d’una nau industrial en la localitat de Xiva, en l’interior de la qual existia una plantació “indoor” de marihuana de grans dimensions, procedint a la detenció de 5 persones, totes elles de nacionalitat xinesa.

24 hores en les plantacions

Quatre d’aquests detinguts, que mancaven de qualsevol tipus de documentació, residien les vint-i-quatre hores del dia a l’interior de la nau en condicions  molt precàries, desconeixent totalment l’idioma espanyol i comprovant-se seguidament que havien estat captats al seu país d’origen, mitjançant la falsa promesa d’un treball digne a Europa, sent posteriorment traslladats a Espanya, amb escala en diversos països.

A totes aquestes víctimes trobades a l’interior de la nau, els havia estat retirada la seva documentació pels integrants d’aquesta organització, alhora que les seves captores els prohibien sortir de la nau en cap concepte, facilitant-los periòdicament aliment i alguns estris d’higiene.

Tràfic d’Éssers humans per a cometre delictes

Davant tots els indicis observats pels investigadors es va identificar als residents en la nau com a víctimes de tràfic d’éssers humans per a la seva explotació amb la finalitat de realitzar activitats delictives, iniciant-se així les operacions Quincunce i V- Termal, totes dues de gran complexitat i que es van estendre durant diversos mesos per diferents províncies espanyoles.

En totes dues operacions, han estat detectats diferents grups criminals amb el mateix modus operandi, relacionats entre si i liderats per persones de nacionalitat Xina, conformant una organització criminal dedicada a l’explotació de persones per a realitzar cultius indoor de marihuana, fent-ho en naus allunyades de nuclis de població, on no aixequessin cap mena de sospita.

Es procedeix així al desmantellament de vuit naus industrials, a València, Zamora, Orense, Jaén i Guadalajara. En les diferents naus industrials desmantellades, van ser alliberades víctimes que es trobaven en clares condicions d’esclavitud, les quals eren controlades
per integrants de l’organització, i que es dedicaven al cultiu de grans quantitats de marihuana. Van ser confiscades més de 17.000 plantes de marihuana amb un pes total de 1.831 quilos manufacturats llestos per al seu enviament a l’estranger, procedint-se a l’alliberament d’un total de 21 persones, de nacionalitats xinesa i vietnamita.

Empresari de basars i encarregat de regularitzar a ciutadans xinesos

En el mes de març passat, es va procedir a la detenció dels considerats com a líders de l’Organització, en la Comunitat Autònoma de Madrid, tots dos de nacionalitat xinesa, els quals mantenien el control de la part econòmica i l’operativa de les diferents naus.

Una d’aquestes dues persones, es tracta d’un conegut empresari titular de diversos basars de venda d’articles xinesos, que al seu torn també actuava en la regularització de ciutadans xinesos a Europa.

En total s’han efectuat un total de 14 registres en diferents províncies espanyoles, un d’ells en un basar de venda de productes de procedència xinesa, on va poder ser intervinguda diferent documentació que vindria a acreditar l’explotació de les diferents víctimes, trobant-se, en el transcurs del registre, una habitació que es trobava tancada amb un cadenat extern, on existien indicis evidents que podrien haver estat allotjades algunes de les víctimes explotades per l’organització desmantellada.

Als 24 detinguts se’ls imputa diversos delictes de Tràfic d’Éssers humans, Contra la Salut Pública, Pertinença a Organització Criminal, Blanqueig de Capitals i Defraudació de Fluid Elèctric. Aquestes operacions han estat dutes a terme per la Unitat Orgànica de Policia
Judicial de la Comandància de la Guàrdia Civil de València i per la Secció de Tràfic d’Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO), sent dirigides pels Jutjats d’Instrucció número 2 de Requena i número 1 de Picassent, tots dos de València.

Publicitat