Vila-real col·laborarà en les exhumacions i identificació de les foses comunes

L’Ajuntament de Vila-real ha anunciat la intenció de l’alcalde José Benlloch i de l’equip de govern, d’establir acords de col·laboració amb les entitats que treballen en les exhumacions i identificació de víctimes que s’estan duent a terme en les fosses comunes del cementeri de Paterna.
“L’Ajuntament de Vila-real ha sigut un autèntic referent en l’impuls de mesures de reparació democràtica i recuperació de la memòria històrica. Fa cinc anys, vam crear el primer Memorial Democràtic, pioner a la província, per afavorir el coneixement, recerca i sensibilització sobre una època que, per dignitat dels nostres avantpassats, no podem permetre que caiga en l’oblit. Però volem seguir avançant en aquesta línia”, assenyala l’alcalde.
Per a açò, el primer edil i el regidor de Cultura i del Memorial Democràtic, Eduardo Pérez, van participar aquest estiu en una visita a la Fossa 113 del cementeri de Paterna, en la qual van entrar en contacte amb entitats com ArqueoAntro, el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València i l’Associació de Familiars de Víctimes de la Fossa 113, amb les quals es preveu col·laborar per a fer possibles noves exhumacions i identificació de restes.
“Els treballs que s’estan duent a terme a Paterna, en el conegut com a ‘Paredón’ d’Espanya, no són en absolut aliens a Vila-real. Hem de recordar que, entre les més de 2.200 persones víctimes de la repressió franquista afusellades en aquest cementeri valencià, s’ha documentat que es troben almenys tres veïns de Vila-real”, recorda Benlloch. Aquests tres vila-realencs, que figuren en la relació de víctimes enterrades en les fosses de Paterna, són Manuel Segundo Eixea Vilar, coronel de l’Exèrcit de la República, executat el 15 de juliol de 1939, quan tenia 57 anys, després de ser condemnat per defensar la legalitat constitucional durant el colp d’Estat del 18 de juliol de 1936; Francisco Arbos Sales, un cuiner de 36 anys que va morir el 13 d’octubre de 1941; i José Pitarch Usó, practicant de professió, qui va morir als 41 anys, el 29 de juny de 1942. Es calcula que 73 vila-realencs van patir la repressió i van ser afusellats entre 1938 i 1956 en diferents llocs d’Espanya.

CatalàEspañol