Vila-real busca ‘mesures sectorials’ per a activar l’economia d’una població que rebrà més de 100.000 mascaretes del seu ajuntament en la desescalada

El repartiment per correus d'esta protecció pels menors quan van poder començar a eixir i les destinades a treballadors essencials van ser les primeres remeses d'unes partides que junt amb altres mesures com les neteges i desinfeccions així com les adaptacions d'espais superen el milió d'euros en dos mesos.

L’adquisició de més de 100.000 mascaretes per “garantir als veïns de tota la localitat” les mesures de seguretat quan comence la desescalada, el repartiment per correu als domicilis, els tests al personal de seguretat, la conversió en zona de vianants de carreres o l’adequació d’espais públics, són només algunes de les mesures que ha portat a terme l’ajuntament de Vila-real en estos dos mesos i que han suposat més d’1,1 milions d’euros.

Això, sense contar ni l’increment en les atencions des de Serveis Socials amb ajudes de tota mena, ni l’agilització en el pagament de factures a proveïdors amb modificacions de crèdit extraordinari per 2,5 milions.

Ara, quan es compleixen dos mesos d’ençà que es va decretar l’estat d’Alarma, Actualitat Valenciana, s’acosta a la realitat de Vila-real de la mà del regidor d’economia Xus Madrigal, per repassar algunes de les dades que hi ha al darrere de les principals accions i actuacions preses durant este període, i que han suposat la modificació de partides pressupostàries per fer front a unes despeses excepcionals generades per la covid-19.

“El avantatge més gran que tenim a Vila-real quant a modificació de partides pressupostàries és que com vam acordar fa 9 anys, els diners per a Serveis Socials són una prioritat i per tant es poden agafar d’on siga necessari”, així, ho aclareix el responsable d’economia abans de repassar xifres.

Això vol dir que a banda del reforç en Serveis Socials i el que ha suposat l’increment en l’atenció a totes les peticions d’ajuda rebudes en estos dos mesos, les partides que més s’han incrementat han estat “aquelles destinades a dotar a la ciutadania dels mitjans sanitaris necessaris a través d’accions com el reforç de la neteja i desinfecció d’espais i carrers, la compra de mascaretes per part de l’ajuntament i la distribució a veïns i comerços, l’adquisició d’hidrogels, l’adaptació d’espais públics, etc….”, apunta Madrigal.

Només estes actuacions puntuals han suposat per l’ajuntament “al voltant de 600.000 euros” però cal recordar també, com indica el regidor d’economia, que una part han eixit de les assignacions als diferents grups polítics amb representació municipal.

“A esta xifra, cal sumar també els 500.000 euros previstos de distribuir per ajudes a xicotetes economies, com explicarem també properament”, comenta el regidor.

També en els conters, s’indica que a banda de les accions de caràcter estrictament sanitari, a l’àmbit econòmic, “l’ajuntament ja porta quasi 4,4 milions d’euros pagats a proveïdors en estos dos mesos, 2,5 aprovats en plenari extraordinari i la resta amb els pagaments més menuts que hem anat fent, perquè és vital per l’economia”.

D’altra banda, les xifres comptabilitzen també el que no s’ingressarà per taxes eliminades als ciutadans o per modificacions en flexibilitatsupressió d’alguns pagaments a professionals i particulars.

REUNIONS SECTORIALS PER A MESURES EN ECONOMIA LOCAL

Pel que fa a les noves modificacions de partides futures, l’economia local està al centre de les preocupacions d’ajuntament i ciutadania. Per això, el regidor d’economia de Xus Madrigal, s’ha reunit sectorialment, amb els diferents comerços de la localitat i sectors per abordar directament les mesures específiques.

“M’he reunit amb les perruqueries, amb les vuit llibreries que tenim, i hi ha una mesa del comerç local que ja estava prevista abans que tot açò començara però que ara més que mai ha de buscar mesures però que crec que han d’anar a cobrir les necessitats de cada sector perquè cadascú té unes característiques”.

A més del treball i les incontables reunions que des de les diferents àrees del govern municipal i alcaldia s’han portat a terme durant estos dos mesos, en termes econòmics, el responsable d’economia aprofita per agrair i destacar també el que han suposat “les incontables institucions privades que ens han oferit ajudes econòmiques i en espècies“, conclou Madrigal.