“Netejar més i embrutar menys”, objectiu d’una dotzena de mesures, del Pla d’acció Vila-real + Neta

L'alcalde, José Benlloch, presenta el programa, que inclourà un servei de repàs diari, brigades informatives mòbils, un Observatori local o l'enduriment de les sancions, entre altres actuacions.

572

L’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha presentat les mesures del Pla d’acció de Vila-real + Neta, per acabar amb la brutícia als carrers, amb una campanya integral, que té com a objectius: netejar més i embrutar menys.

“La neteja urbana és una de les principals preocupacions dels veïns en totes les ciutats i Vila-real no és una excepció. Amb l’increment exponencial de l’activitat en el nostre municipi, l’impacte en la brutícia i l’estat dels carrers també ha crescut notablement. Som conscients del problema de neteja que existeix a Vila-real; és un tema que ens preocupa molt i, per açò, hem estat treballant des de diferents departaments municipals i amb un equip de joves dels programes d’ocupació Avalem en el disseny de mesures que permeten tenir una Vila-real més neta”, assenyala Benlloch.

“Perquè una ciutat més neta”, puntualitza, “té millor imatge i genera majors oportunitats, és més respectuosa amb el medi ambient, més saludable i més segura, a més que es reduirien les despeses per a poder destinar els diners que invertim en neteja a altres coses imprescindibles”.

Aquests cinc elements –imatge, contaminació, higiene, costos i evitar accidents a la via pública, han portat l’equip de govern a plantejar una sèrie d’accions, que començaran a implementar-se aviat, al voltant de dos grans eixos: netejar més i embrutar menys.

En el primer dels blocs, s’emmarquen vuit actuacions, que tenen en el servei de repàs una de les seues principals mesures. “A partir de la setmana que ve, el servei de repàs de recollida de brosses recorrerà cada matí la ciutat amb un vehicle perfectament identificable i retolat per a retirar dels carrers totes les restes que puguen quedar”, detalla Benlloch.

A aquest nou servei, se sumaran brigades mòbils, que informaran els veïns de les normatives per a la convivència i el bon estat de les places i jardins, a més d’una inversió de 80.000 euros en nous contenidors de reciclatge.

També s’ha previst un increment de les freqüències de recollida de residus, la recuperació de l’ecoparc mòbil dins d’un Pla especial de voluminosos o la incorporació de noves tecnologies, a través d’una app mòbil o Facebook, per a afavorir la comunicació de les incidències. Les actuacions per a netejar més es completen amb un Pla especial contra els excrements de mascotes a la via pública, la gestió del qual es planteja separar de la resta de contractes, o la implementació de programes pilot innovadors per barris que podrien incloure sensors en els contenidors.

“Però, a més de netejar més, perquè el pla siga efectiu requereix també que embrutem menys. Per a aconseguir aquest objectiu, caldrà un important treball de pedagogia i conscienciació, que tots entenguem que la ciutat és també la nostra casa i que la cuidem millor”, argumenta Benlloch.

En aquest bloc s’emmarquen mesures com l’aprovació d’una nova normativa que actualitze les ordenances vigents, ja obsoletes, amb nous criteris i sancions més dures. Al costat de les mesures sancionadores, també es plantegen incentius a la neteja, amb premis i recompenses a accions cíviques, com el reconeixement dels barris més nets, a més de la creació del primer Observatori local Per una Vila-real + Neta, que comptarà amb la participació d’associacions de veïns, comerços, clubs esportius o entitats vinculades a les festes. L’objectiu d’aquest Observatori, que mantindrà reunions periòdiques, serà avaluar l’estat de la ciutat i proposar noves mesures per a seguir millorant. Amb totes aquestes accions, la inversió en la neteja urbana s’incrementarà al voltant de 300.000 euros a l’any, als quals se sumaran les millores al contracte que aplicaran les empreses concessionàries dels serveis.