El Ple de Vila-real aprova una declaració per ajudar als agricultors en la lluita contra la plaga del cotonet

La sessió ordinària també ha aprovat la proposta d'alcaldia perquè Vila-real s'adherisca a la Xarxa d'Entitats Locals per a Desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

El Ple de l’Ajuntament de Vila-real ha aprovat una declaració institucional de tots els grups polítics per a mostrar el suport i compromís del consistori amb els agricultors en la lluita contra la plaga del cotonet en els cítrics.

La moció, presentada pel regidor d’Agricultura, José Ramón Ventura Chalmeta, convertida finalment en una declaració institucional, demana a les administracions competents una solució immediata per a tots els agricultors les collites dels quals estan afectades per esta plaga així com una línia d’ajudes per a pal·liar els efectes que està tenint en els camps de cítrics.

Chalmeta ha explicat que el cotonet de Sud-àfrica és una plaga introduïda en els cítrics espanyols els danys produïts dels quals són molt greus amb efectes devastadors, atés que es tracta d’una plaga que si no es preveu i es controla, ocasiona la pèrdua de la totalitat de la collita. “Els danys en els cítrics cada dia són majors” indica Chalmeta “per això demanem que es done una solució al problema”. D’ací la raó d’esta declaració institucional, aprovada entre els assumptes d’urgència, per a exigir a les administracions públiques i concretament a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Emergència Climàtica i Transició Ecològica una solució immediata per a tots els agricultors. Així mateix, també té entre els seus objectius reclamar a la Conselleria els mitjans necessaris per a contenir esta plaga i sol·licitar possibles línies d’ajudes pal·liatives per als agricultors afectats pel cotonet de Sud-àfrica. Finalment altres de les prioritats de la declaració és notificar l’acord a les institucions europees, estatals i autonòmiques.

La moció plantejada per Chalmeta ha sigut consensuada amb la Plataforma per la Dignitat del Llaurador. En este sentit cal recordar el suport del consistori a la manifestació convocada esta vesprada a les 19.00 hores per col·lectius agraris. La concentració de vehicles i tractors eixirà des de l’avinguda Europa de Vila-real i recorrerà les localitats d’Almassora i Castelló de la Plana.

D’altra banda, la sessió ordinària del mes de juny també ha aprovat la proposta d’alcaldia perquè Vila-real s’adherisca a la Xarxa d’Entitats Locals per a Desenvolupar els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. La moció defensada pel regidor de Turisme i Congressos, Diego Vila, ha comptat amb l’aprovació de tots els partits a excepció de l’abstenció de Vox.

“Com a ciutat de la Ciència i la Innovació reivindiquem que les polítiques públiques d’innovació es constituïsquen com a motors fonamentals de creixement, productivitat, benestar i inclusió, posant el focus en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible des de l’àmbit urbà” ha indicat l’edil.

La proposta assenyala que la Xarxa és un instrument que oferirà eines als governs locals perquè aconseguisquen els seus objectius, d’acord amb la implementació de l’Agenda 2030 a Espanya. A més, oferirà als governs locals pautes, informació i propostes d’actuacions per a fer front a la crisi provocada per la COVID-19. “Estem en un moment difícil en què hem de lluitar contra els efectes de la pandèmia sense deixar a ningú arrere però ampliant la mirada per a abordar el creixement futur enfocat en l’Agenda 2030” assenyala Diego Vila qui recorda que “Vila-real ha demostrat estar compromesa amb l’agenda internacional i els objectius centrats en el desenvolupament sostenible com el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient”, conclou.