jueves, 28 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

Vila-real “reclama” els seus 268 morts del Valle de los Caídos

A més, el Ple hi ha aprovat prorrogar el contracte de la concessió de la gestió del servei de funcionament i manteniment de l'EDAR Vora Riu.

Vila-real hi ha celebrat hui el seu ple ordinari del mes de novembre en el qual s’hi ha aprovat prorrogar el contracte de la concessió de la gestió del servei de funcionament i manteniment de l’EDAR Vora Riu, a proposta del regidor de Territori, Emiio Obiol, que ha exposat la necessitat d’una nova prorroga perquè “la nova depuradora de Vila-real siga una realitat”, a més, hi ha explicat que “la concessió actual data de l’any 2000, es va fer una pròrroga el 2014, que acaba en 2020 i ara volen fer una nova de cinc anys, que finalitzarà el 8 de juny de 2025”, que serà quan “entrarà en funcionament la nova depuradora”.
Obiol hi ha avançat que “la licitació de la nova depuradora ja està feta, encara no s’ha presentat a les empreses i si tot va bé les obres començaran el pròxim estiu, i així este govern farà possible la millora de sanejament de la ciutat”

A més, el regidor de Territori, hi ha tirat cap enrere per a fer memòria sobre este tema, i recordar que “fa anys la depuradora actual que és de 1978, va tindre dos projectes en els 16 anys de govern del PP a Vila-real; el primer per un valor de 15 milions d’euros, es va arribar a licitar i es van presentar diverses empreses; el segon, de 5,1 milions d’euros no es va licitar, però es van perdre els diners, que no saben on estan”.

Així mateix, Obiol hi ha afegit que “el PSOE en els anys que porta de govern a Vila-real, ja té un projecte de 2,5 milions d’euros, per a suprimir l’EDAR, que està totalment obsoleta, que ja no permet més reformes tècniques i que costa a la ciutat de Vila-real, 98.000 euros a l’any més alguna multa que altra”.

Han votat a favor d’esta pròrroga el PSOE, Unides Podem, Compromís i Ciutadans, mentre que Vox i PP, s’hi han abstingut.

Per la seua banda, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha explicat que “està molt content per la licitació de la depuradora”, i que “esperem que la licitació siga reial i no com abans que es licitaven les coses i els diners es destinaven a coses que ara està investigant la justícia”.

COMPROMÍS RETORN DE LES RESTES DELS 268 VILA-REALENCS SOTERRATS AL VALLE DE LOS CAÍDOS
El grup municipal Compromís ha presentat una moció per al retorn de les restes dels 268 vila-realencs soterrats al Valle de los Caídos a la seua ciutat natal.

María Fajardo ha exposat que “Vila-real, juntament amb l’Alcora va ser un dels municipis on més restes es van traslladar allà, per això considerem estrictament necessari poder donar-li la sepultura que es mereixen, a més de complir la llei de la Memòria Històrica, i molt més ara que tenim el suport de la Diputació de Castelló”.

La moció ha sigut aprovada amb els vots a favor de PSOE, Compromís, Ciutadans i Unides Podem.

El representant d’Unides Podem, José Ramón Ventura Chalmeta, ha explicat que “volem que tot açò ens sume a totes les foses de l’estat, que no serà un estat democràtic fins que no es buiden totes”.

Per la seua banda, Domingo Vicent, hi ha argumentat que “estem d’acord en col·laborar en les famílies perquè puguen recuperar als seus familiars”, a més “l’èxit serà de tots, però sobretot del sistema democràtic”.

La regidora, Rosario Royo, ha apuntat que “des del PSOE continuarem treballant per a recuperar la dignitat i la memòria d’eixes persones que van viure la persecució i la repressió de la postguerra, que va ser encara més cruenta si val”, a més hi ha afegit que “continuarem amb el pluralisme, i defensant la dignitat de totes aquelles persones que van lluitar pels seus ideals”.

L’alcalde hi ha incidit en què des de l’ajuntament “ens posarem al servei de les famílies per ajudar-los en tot el que necessiten i parlarem amb el govern d’Espanya perquè ens diguem quin procés hem de seguir”.

Garantir la llibertat d’educació
Un dels punts més polèmics d’esta sessió plenària hi ha sigut la moció del PP per a garantir la llibertat d‘educació.

Abans de l’explicació per part del PP, el PSOE va reclamar retirar el primer punt de la moció en el que es reclamava a la ministra d’Educació en funcions, Isabel Celaà, que aclarira i demanés disculpes per dir que “El dret dels pares a triar una educació religiosa no emana de la constitució”, votarien a favor d’esta; però el PP no hi ha estat d’acord.

Adrián Casabó (PP), hi ha explicat que “des del nostre partit, reconeixem el tipus d’educació que elegeixen els pares i el centre que volen per als seus fills”.

Per la seua banda, la regidora d’Educació, Aida Beteta ha defensat que “des del PSOE apostem pel dret a la igualtat i de les oportunitats”, a més “estem veiem innecessari reprovar a la ministra que està en funcions i que no sabem si continuarà”.

Beteta hi ha explicat que “a Vila-real apostem per l’escola publica i concertada, per una educació de qualitat, d’igualtat, diversa, inclusiva per a tots i totes”.
A més, hi ha destacat que a Vila-real “el 97% de les famílies porten als seus fills al centre elegit per elles”.
La moció no ha tirat endavant.

Defensa de la Igualtat de tracte entre les parelles de fet i els matrimonis a l’accés a la pensió de viudetat

Natalia Gil (Cs) ha explicat la moció presentada pel seu grup, que defensa equiparar les pensions per viduïtat a les parelles de fet. “Actualment, només es concedeix este dret als matrimonis i tenint en compte que el model de famílies ha variat i molt, la legislació hauria d’adaptar-se en este sentit”, ha explicat Gil, qui per això, ha assenyalat que “instem al Govern que en el termini màxim d’un any aprove un projecte de Llei de Parelles de fet pel qual s’incorpore en el Codi Civil una regulació del règim de la parella de fet aplicable en tot el territori nacional, així com que incorpore les modificacions oportunes en altres normes per a evitar qualsevol mena de discriminació jurídica”.

La moció ha tirat endavant, tots han votat a favor, excepte Vox que s’ha abstingut.

També s’hi ha aprovat les obres dels antics jugats per traslladar unes sales de formació i algunes regidories, i pagar-ho amb 420.000 euros d’estalvis, i les assignacions dels grups polítics després d’eleccions.

Per a finalitzar, en la part de preguntes, ha tornat a eixir el tema dels símbols franquistes de la ciutat, després d’una pregunta de María Fajardo de Compromís, a la que l’alcalde, José Benlloch hi ha respon que “a Vila-real no queden símbols franquistes des del punt de vista de la llei de la Memòria Històrica, ja que quan és un BIC, és a dir que pertany a l’església, no es pot retirar, sense permís del propietari. Eixe tema ja s’està negociant en els veïns”.

També s’hi ha parlat de l’horari d’apertura del mercat central, que s’ampliarà a les vesprades.

La nota còmica del dia l’ha posat el regidor d’Unides Podem, Chalmeta, qui hi ha portat un càntir, perquè diu que és més sostenible que les botelles de plàstic i de qualsevol altre material.

Últimas noticias

Contenido relacionado