Vila-real suma mig milió per a “tornar els préstecs bancaris” a un pressupost pel 2021 que “no creix”

L'alcalde explica que els 500.000 euros de diferència entre els 47,7 milions del proper exercici i els 47,1 d'enguany són "per a tornar part d'eixe préstec de quasi 10 milions que van haver de demanar per fer front als empastres del PP i del que vam tindre dos anys de carència sense haver de pagar"

El pressupost de Vila-real pel 2021 ascendeix a 47.775.000 euros. Això vol dir que només creix en 523.653 euros respecte a 2020, i com ha volgut deixar clar l’alcalde, en la presentació d’estos comptes, esta xifra “correspon a l’amortització de préstecs per valor de prop de 10 milions d’euros que va ser necessari sol·licitar en 2018 per pagaments i resolucions urbanístiques heretats del PP com el conveni de les Dominiques, el jardí de Jaume I, el solar del col·legi José Soriano o el jardí de Botànic Calduch”.

Benlloch ha remarcat la complicada situació econòmica de l’Ajuntament perquè “gestionem tres crisis: la de l’urbanisme del PP, el deute heretat del PP i la covid-19”. Però, tanmateix ha explicat els sis eixos en què s’ha basat el pressupost.

El primer d’estos eixos és la prudència i la responsabilitat, ja que “enguany el deute no s’incrementa perquè ens mantenim en la nostra filosofia de continuar reduint el nivell d’endeutament per a evitar el risc d’intervenció i per a poder optar en el futur a possibles fons europeus”.
Així mateix, també destaca l’optimització dels recursos i la millora dels serveis públics. En este sentit, el pressupost inclou noves licitacions com l’autobús urbà gratuït, el manteniment de parcs i jardins, la senyalística de trànsit, el manteniment de camins rurals o el manteniment del servei gratuït de lloguer de bicicletes Bicivila’t, entre altres; a més s’incorpora el manteniment de nous serveis com la piscina Aigua-salut, el nou pavelló Joan Baptista Llorens o el lloguer de la planta baixa de l’antic cinema Condal per a ús municipal.

Altres contractes es reforcen, com és el cas de la neteja de col·legis, que creix en 200.000 euros anuals, per a donar resposta a la necessitat de desinfecció per la pandèmia. Precisament la lluita contra la covid-19 serà un altre eix fonamental dels comptes, amb 250.000 euros més per a la taula del Pacte local pel renaixement. Benlloch ha explicat que estos diners, a petició dels grups de l’oposició, es destinarà a l’àrea d’Economia per a continuar reactivant la ciutat i evitar la paràlisi.

Pel que fa als imports destinats a diferents entitats, agrupacions i associacions, l’alcalde ha recordat que este pressupost del 2021 “també garanteix el nostre compromís d’aliança amb la societat civil i es mantenen els 69 convenis amb entitats locals, gràcies als quals hem creat dinàmiques molt positives per a la ciutat”.

De fet, Benlloch ha assenyalat que e estos acords se sumen quatre nous: la construcció del nou alberg de Càritas (300.000 euros en tres anualitats); la restauració de la sala d’actes de la Comunitat de Regants (120.000 euros en tres anualitats); l’insectari de la Cooperativa Catòlic Agrària (20.000 euros en una anualitat) i el conveni pel 50 aniversari de la parròquia de Santa Isabel (12.000 euros en una anualitat).

En matèria de personal es manté la plantilla pressupostària de 2020, que no s’ha pogut desenvolupar a causa de l’impacte de la pandèmia, i durant l’any 2021 es treballarà en una nova;

Per últim, com a inversions únicament s’inclouen la construcció de nous nínxols i millores en el cementeri municipal (122.000 euros); la instal·lació de nous pilons més segurs en el carril bici del carrer Ermita (35.000 euros); el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t (125.000 euros); l’adequació de l’interior de l’edifici de l’antic cinema Condal, que es llogarà per a ús com a magatzem municipal davant la necessitat de nous espais (53.000 euros); i el pagament de la compra del solar per a la permuta de terrenys que farà possible la construcció de la futura comissaria de Policia Nacional (114.000 euros).

CatalanSpanish