Vilanova d’Alcolea celebra Sant Antoni Abat

La festa va ser declarada d'Interés Turístic Provincial des de 2015 i el cavall i el foc són els seus elements característics.

Celebracions d’este tipus estan molt arrelades per tota la Comunitat Valenciana i Aragó des de l’Edat Mitjana, però la singularitat de Vilanova atrau un gran nombre de visitants, tant de la resta de territori nacional com internacional.

Com a mostra de l’interés que suscita esta festa es pot esmentar la presència entre el públic de diversos polítics de tot l’espectre ideològic, com els diputats nacionals Joan Baldoví de Compromís, Alberto Asarta de Vox o Òscar Clavell del PP, este últim acompanyat per la diputada autonòmica Marisa Mezquita, els diputats provincials Marta Barrachina i David Vicente, i el portaveu local Vicente Rovira.

A les set de la vesprada es va encendre la foguera dels Majorals en la Llaguneta i es va llançar un castell de focs artificials a càrrec de la pirotècnia Peñarroja de la Vall d’Uxó.
Després la gent va poder anar a sopar fins que a les deu es van beneir als animals en el ‘Planell’ enfront de l’església de Sant Bartolomé.

Immediatament després s’inicia la “Matxà” en què les cavalleries salten impressionants fogueres que cobreixen tots els carrers del poble. Quan les flames s’atenuen, també la gent salta els calius que queden.

Posteriorment es corregué la tradicional carrera a pèl coneguda com a “Tropell” i ja finalment es varen repartir coques beneïdes. Es caracteritza esta festa per ser organitzada cada any per un carrer diferent. Esta vegada han sigut els veïns del carrer major els encarregats d’engalanar les setze cavalleries i preparar els la festa.

Després dels actes tradicionals la celebració ha continuat amb una disc-mòbil en l’edifici polifuncional.

 

ValenciàEspañol