La construcció del Centre de Recepció de visitants de Vila-real, el més destacat en el 400 aniversari de la beatificació de Sant Pasqual

L'Ajuntament crea un nou logotip identificatiu per a totes les activitats programades al llarg de l'any, que comptaran amb el suport d'altres entitats i tindran una perspectiva històrica, cultural i patrimonial, a més de religiosa.

Enguany es commemora el 400 aniversari de la beatificació de Sant Pasqual. Una fita històrica, cultural i patrimonial que l’Ajuntament de Vila-real vol celebrar amb magnificència i per al qual ja ha preparat algunes de les principals propostes que formaran part de l’agenda oficial que s’ha programat per a celebrar aquest singular esdeveniment al llarg de l’any i que comptarà amb el suport d’altres entitats.

El regidor encarregat de coordinar els actes del 400 aniversari de la beatificació de Sant Pasqual, Emilio M. Obiol, ha presentat el logotip que identificarà cada activitat que s’emmarque en aquesta programació. “Com és habitual i responent a la política d’aquest equip de govern, aquest símbol ha sigut creat per un dissenyador local, que ha sabut plasmar en un disseny senzill i humil, com el nostre patró, els elements més representatius d’enguany que commemorem”, afirma.

“Fa quasi 200 anys que no es commemora aquesta data tan assenyalada i per açò creiem important començar per algunes propostes que aniran configurant una agenda més completa”, apunta. El vídeo Passos de sant Pasqual, creat per al centenari del patronatge tindrà una continuació amb un segon documental dedicat a la basílica, el convent i la Real Capella. A més, el primer reportatge es repartirà amb els principals mitjans de comunicació escrits durant les festes de setembre perquè arribe a les cases dels veïns. Així mateix, al llarg de l’any està previst que s’editen dos llibres.

“No seran llibres a l’ús sobre la biografia del sant, sinó que se centraran en dos vessants molt diferents, amb un punt de vista diferent del que fins ara estem acostumats a veure en aquest tipus de publicacions”, afirma Obiol. El primer presentarà a Sant Pasqual al voltant del món i també relacionarà al sant amb la cuina, la gastronomia i els aliments, mentre que el segon serà una recopilació de textos de caràcter teatral sobre el patró de la ciutat, amb diverses obres recuperades que van des del segle XVII fins al XX i que engloben actes sacramentals, comèdies i versos teatralitzats. “La primera de les publicacions està bastant avançada”, avança l’edil.

D’altra banda, el coordinador dels actes del 400 aniversari també ha recordat que el Fill Predilecte Rafael Beltrán Moner està preparant una obra musical amb textos de Jacinto Heredia i ha destacat les visites guiades realitzades a la basílica.

“Però si d’alguna cosa podem estar orgullosos i agraïts és de la pròxima construcció del Centre de recepció de visitants de Sant Pasqual, que arribarà gràcies al compromís adquirit per la Diputació de Castelló”, assenyala. Amb un pressupost de prop de 70.000 euros, la planta baixa de l’oficina de Turisme es convertirà en un “centre digne i a l’altura del Sant, dinàmic i totalment condicionat per a la recepció dels turistes, que arribaran fins a la porta amb autobús i, després del seu pas per aquest espai, visitaran el convent, la basílica i la Real Capella”.

A aquesta iniciativa, que “és una de les més transcendentals d’aquest aniversari, que se celebra entre el 2018 i el 2019, se sumaran altres esdeveniments de tipus religiós i cívic, que s’anunciaran pròximament, entre els quals destaca la recuperació de les campanes i carilló de la basílica, gràcies al compromís i la implicació del Fill Predilecte de la ciutat José Gómez Mata”.

CatalanSpanish