El Centre de Dia Lluís Alcanyís de Vila-real ha tractat a 151 persones en 2017

El centre de dia terapèutic per a la deshabituació, rehabilitació i reinserció social Lluís Alcanyís de Vila-real ha obert 151 expedients de tractament a persones amb algun tipus d’addicció durant el 2017.

Es tracta de la tercera xifra més alta en la història del servei, després de 1999 i el 2015. Així ho han confirmat la regidora de Sanitat, Silvia Gómez, i el treballador social del centre de dia Santi Agost durant la presentació de la memòria anual del servei en 2017, any en el qual es va complir el primer quart de segle des de la creació del centre.

Agost ha repassat les principals xifres de l’any, que reflecteixen la prevalença de persones politoxicòmanes (27%), a les quals els segueixen els consumidors exclusivament d’alcohol (21%) i els de cocaïna i cànnabis (18% respectivament). “Tres quartes parts de les persones que acudeixen en cerca d’ajuda són consumidors d’alguna d’aquestes tres substàncies, que segueixen liderant el rànquing”, assenyala el tècnic, qui destaca que “les sol·licituds per a desintoxicar-se de la cocaïna han tornat a repuntar, amb xifres que no véiem des de l’any 2007”. A més, el rang d’edat de les persones que fan ús d’aquest servei s’ha invertit i ara predominen els usuaris d’entre 40 i 50 anys, seguits dels qui tenen entre 30 i 40, “els més nombrosos fins ara”.

En total, són 111 homes i 20 les dones que atenen els especialistes del Lluís Alcanyís. “En el cas de les dones, tenim un ascens progressiu, fa una dècada eren la meitat i en els últims anys no baixen de la trentena”. Una tendència que atribueix al fet que ara “adquireixen models masculins de consum, perjudicials per a tots dos sexes, i també estan més disposades a acudir a rehabilitar-se”.

D’altra banda, Agost apunta a la permanència dels usuaris, que majoritàriament superen els 10 mesos d’estada. “L’objectiu és que romanguen en tractament més de 10 mesos, ja que ofereix més garanties d’evolució en positiu”, afirma. Així mateix, posa en relleu el flux més gran d’intervenció grupal. “Tenim diversos grups per a atendre addiccions com la ludopatia, l’alcohol, la cocaïna, un altre de teràpia de dones (centrada en temes de gènere) i un altre per a pares i mares d’adolescents consumidors de cànnabis”, indica i anuncia que “aviat tindrem un nou grup per a addictes amb un coeficient intel·lectual baix, ja que necessiten una atenció especialitzada”.

El tècnic ha agraït a la Regidoria de Sanitat el seu suport, ja que “des que aquesta Regidoria gestiona el centre els recursos es rendibilitzen millor i hem observat una evolució molt positiva”. L’edila de l’àrea, Silvia Gómez, ha recordat que “el Lluís Alcanyís és un centre de referència en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, que a més de comptar amb un equip de professionals molt qualificats, és un centre viu que s’adapta als canvis i necessitats de la societat”. Així mateix, felicita als treballadors de l’àrea, que “han fet que durant 25 anys aquest servei haja passat a ser imprescindible per a la ciutat i tot el territori” i ha recordat la celebració de la jornada d’aniversari, el passat 5 d’octubre, centrada en la dona i les drogues, que va comptar amb 150 assistents i que “va ser tot un èxit, ja que va comptar amb nombrosos professionals i estudiants del sector”.

ValenciàEspañol