sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Cineculpable viatja als anys 30 per a rendir culte al cinema de ‘gansters’

Conjuminen dos dels elements sobre els quals pivota el Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real, Cineculpable 2018: ser culpables i haver-se convertit en un revulsiu cinematogràfic en inspirar més d’una desena de pel·lícules.

Sobre Bonnie & Clyde, una de les parelles de lladres i fugitius més famoses dels Estats Units -van ser declarats enemics públics entre 1931 i 1934, i del cel·luloide en general, transita la carta de presentació del certamen de curts. La cita ha detallat aquest divendres a l’Ajuntament de Vila-real les primeres dades de la seua edició 2018. La que escenifica 21 anys de compromís amb el cinema i que se celebrarà del 26 al 30 de novembre en l’Auditori de la localitat.

Les petjades de Clyde Barrow (al qual va donar vida en la gran pantalla Warren Beatty) i Bonnie Parker (Faye Dunaway) i la seua història d’amor, crítica social i crim esbossen el cartell de Cineculpable 2018, que signa el gabinet de disseny i arquitectura EdA, amb seu a Vila-real i integrat per Jaume Monferrer i Ester Moliner.

Tots dos formen un equip multidisciplinari en el món de l’arquitectura, l’interiorisme, disseny de producte i disseny gràfic que ha volgut rendir culte a una de les millors històries del cel·luloide coincidint amb el 50 aniversari de la seua estrena. Les bales i les pistoles inherents a aquesta parella de gàngsters doten al cartell del perfil criminalística, i culpable, que dibuixen les famoses emmanilles símbol del festival. Sobre aquest arsenal, destaquen els barrets que van convertir a Bonnie & Clyde en una icona d’estil.

Set categories i 7.800 euros en premis resumeixen el palmarés de Cineculpable 2018: “Millor Curtmetratge” (3.000 euros); “Premi Manuel Vila-real‟ (dotat amb 1.500 euros); “Premi del Públic‟ (900 euros) i 600 euros per a cadascuna d’altres quatre categories: ”Millor Direcció”, “Millor Interpretació Masculina”, “Millor Interpretació Femenina” i “Millor Curt en Valencià.

El festival ha programat quatre sessions de projeccions gratuïtes del dilluns 26 al dijous 29 de novembre (des de les 22.00 hores en l’Auditori) a les quals posarà el colofó la gala de lliurament de premis, el divendres 30, en les mateixes instal·lacions.

La presentació del festival ha sigut a càrrec de Sonia de la Vega, coordinadora de Cineculpable, que ha destacat que en aquesta edició “inspirada en els anys 30 i acompanyada de música swing, la gran banda formada per tots els culpables que treballem pel festival mantindrem el nostre ritme enèrgic sense perdre el compàs”.

Al costat d’ella, la regidora vila-realense de Joventut, Gemma Gil, ha ressenyat que Cineculpable transforme durant cinc dies la ciutat en punt de trobada per a cineastes i amants del curtmetratge. L’edil ha anunciat que aquest mateix matí Cineculpable ha rebut una subvenció de 6.000 euros de l’Institut Valencià de Cinematografia.

Els cinc rostres del jurat

Aquest divendres s’han anunciat també els cinc noms dels qui integraran el jurat d’aquesta edició del festival, que manté actiu el procés de recepció d’obres per Festhome.

L’equip l’encapçala la productora cultural i Llicenciada en Història de l’Art Pilar Sánchez, que treballa en l’actualitat en la Xarxa Museística Provincial de Lugo. Des de 2011 desenvolupa la seua labor en la investigació i difusió del Patrimoni Històric i les Arts Plàstiques contemporànies a Galícia. Al costat d’ella, l’actriu alacantina Teresa Soria, que ha format part del repartiment de pel·lícules com Blancaneu, de Pablo BergerAzulOscuroCasiNegro; de Daniel Sánchez Arévalo; Truman, de Cesc Gay; o Magical Girl i Diamond Flaix, de Carlos Vermut. Ha realitzat més de 30 curtmetratges amb els quals ha sigut premiada com a millor actriu en diverses ocasions. La seua aparició més recent en televisió ha sigut per a, ‘Estimar és per sempre’ (A3).

Com a jurat de Cineculpable 2018 exercirà també Antonio Loriguillo, doctor internacional en Ciències de la Comunicació per la Universitat Jaume I de Castelló, on exerceix com a docent i investigador. S’ha especialitzat en l’estudi de la narració al cinema i la ficció televisiva comercials, amb especial atenció en l’anime, l’animació comercial japonesa.

Se suma a aquest equip a cinc Karlos Alcázar, Llicenciat en Publicitat i Relacions públiques, professor en la Universitat de Valladolid de Multimèdia i Fotografia, i realitzador i productor d’audiovisuals i cinema. Presideix a més l’associació sociocultural CreAcciona. Tanca el cercle Fer Cabrerizo, soci i membre de la junta directiva de l’Associació de Cinema Documental DOCMA. Format en diferents disciplines dins del món audiovisual -so, guió de cinema, vídeo i creació i muntatge de cinema documental, ha realitzat dos curtmetratges documentals: Ginebra, sobre infància i desnonaments, i Sembla que està mort, un assaig sobre la impunitat del franquisme.

Últimas noticias

Contenido relacionado