Vila-real incorporarà a l’Arxiu Municipal 15.000 documents notarials digitalitzats per l’AVL

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) digitalitzarà tots els protocols notarials de la població de Vila-real, des del segle XV fins al XVIII, uns documents que en l’actualitat es troben en el Reial Col·legi del Patriarca, a València.

El president de l’AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer, i el regidor de Cultura, Eduardo Pérez, han donat a conéixer l’acord, la finalitat del qual és recuperar una part poc coneguda de la història de la ciutat i potenciar l’arxiu històric municipal, considerat, tal com assenyala el mateix Ferrer, un dels més importants de la Comunitat Valenciana.

La intervenció és fruit del conveni firmat entre l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Patriarca amb l’objectiu d’entregar en forma digital el contingut dels prop de 15.000 protocols referits a Vila-real conservats en la ciutat de València. L’important volum de documents estarà en mans de l’arxiver municipal, Vicent Gil, abans de l’estiu i disponible per a tots els investigadors i estudiosos de la història de Vila-real. La iniciativa compta amb un pressupost de 30.000 euros, finançats per l’AVL.

Els protocols notarials a digitalitzar fan referència a diferents aspectes de la vida dels vila-realencs d’aquells segles, com ara testaments, filiacions, inventaris, escriptures, transaccions comercials i capítols matrimonials, entre altres. Es tracta de documentació d’un considerable interés i valor històric per a l’estudi de l’evolució i la transformació de la població al llarg de 400 anys.

“És un acord que beneficia les tres parts: l’AVL perquè millorem el nostre Corpus Informatitzat del Valencià (CIVAL); Vila-real, perquè incorpora documentació històrica de gran rellevància de la qual no disposava al seu Arxiu; i el Patriarca, perquè també podrà donar difusió dels documentals digitalitzats. Però, sobretot, es beneficia el camp de la investigació, que tindrà a l’abast d’un clic documentació fins ara de més difícil accés”, valora Ferrer.

El regidor de Cultura, per la seua banda, ha agraït la col·laboració de l’AVL per a ampliar el fons documental de l’Arxiu Municipal i afavorir la recuperació i difusió de material històric.

La digitalització dels documents notarials de Vila-real –tots els que existeixen de la ciutat a l’arxiu del Patriarca- serà el primer pas d’una sèrie de treballs per a potenciar el contingut dels arxius històrics de les principals ciutats valencianes.CatalanSpanish