Normalització Lingüística aconsegueix que Vila-real aparega ben escrit al motor de mapes Bing i al material de Correos

La Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real continua assolint nous avanços perquè el nom de la ciutat s’utilitze correctament i aparega ben escrit en l’àmbit públic i social.

Després dels primers progressos, quan la Regidoria que dirigeix Santi Cortells va aconseguir que el topònim apareguera ben escrit i ubicat a les xarxes socials, l’edil es va marcar altres reptes més ambiciosos, com que el principal motor de mapes Bing, del qual es proveeixen múltiples cercadors i webs a internet, fes servir la nomenclatura única i oficial Vila-real, amb guió i –r minúscula.

Després de diversos mesos d’espera i reivindicació, l’empresa finalment ha instaurat en tots els seus mapes el nom de la ciutat tal com es va decidir per majoria absoluta al Ple municipal fa ara 12 anys.

“Tot i que les grans empreses no ens solen donar resposta oficial a les nostres peticions, hem comprovat que han procedit a donar resposta a la nostra demanda”, indica Cortells, alhora que assegura que “a partir d’ací, hem iniciat un procediment per aconseguir que es normalitzen altres espais de la ciutat, que en els mapes virtuals continuen apareixent únicament en castellà”.

L’edil reconeix que “no ha estat fàcil, a banda de les cartes certificades que enviem periòdicament i la pressió dels veïns, també he hagut de trucar personalment a Irlanda, Luxemburg i altres punts on es troben ubicades les sucursals d’aquestes empreses que utilitzen malament el nom per explicar-los la situació”.

No obstant això, entre aquells ens que escriuen de manera incorrecta el topònim de la ciutat, no només es troben firmes de fora del país. “Correos, una companyia situada pràcticament al costat de casa, seguia utilitzant fins fa poques setmanes la denominació doble Villarreal-Vila-real, tot i que la denominació única és Vila-real”, apunta.

Després de dirigir-se a l’oficina local, Cortells va recórrer a la direcció general de València i poc després, els usuaris ja poden observar, quan envien una carta certificada, que tant en els tiquets i factures que es generen, com en els adhesius, segells i impresos resultants que s’adossen a la carta, apareix únicament el nom Vila-real.

“Agraïm molt que hagen fet aquest pas, perquè tot el que ix de la nostra ciutat a l’exterior projecta una imatge i fins ara, amb la doble denominació es produïa un engany”, assenyala, “ara, tothom coneixerà el nom oficial”.

La campanya iniciada recentment perquè els mateixos veïns enviaren cartes -que es poden descarregar a l’apartat de Normalització Lingüística del web municipal (www.vila-real.es)- es mantindrà perquè qui ho desitge que puga imprimir les missives i enviar-les directament a les entitats que ho consideren, ja que sabem que els ciutadans són molt conscients de la situació, fruit d’això són les prop de 500 incidències que hem rebut des de la posada en marxa de la campanya El nom és Vila-real, a través de Whatsapp (606395976), el telèfon o el correu electrònic.

“Seguirem treballant i insistint, com hem fet fins ara, perquè altres empreses reincidents corregisquen l’ús del topònim, com Renfe, Aemet, empreses d’autobús, concessionaris, immobiliàries o mitjans de comunicació, entre d’altres”, apunta i anima els veïns a canviar la seua ubicació a Facebook a la nova geolocalització. “El nostre nom és la nostra marca i hem de cuidar-la”, conclou.

CatalanSpanish