Vila-real prepara una programació plena d’història, cultura i tradició per a Setmana Santa

La Regidoria de Turisme i la Junta Central de Setmana Santa impulsen una nova programació amb alguns ajustos per a seguir millorant la celebració d’una de les festes més antigues de la província, amb més de 450 anys d’història.

456
El grup de periodistes i fotoperiodistes agredits durant el 9 d'octubre i el col·lectiu mexicà CIMAC, premis ‘Llibertat d’Expressió 2018’ de la Unió de Periodistes Valencians.

Després de la celebració de la Tamborada Provincial el passat dissabte, Vila-real es prepara per a acollir els actes de la Setmana Santa 2018. Un esdeveniment carregat d’història, cultura i tradició que, com cada any, espera atraure milers de veïns i visitants a través de nombrosos actes carregats de simbolisme i devoció.

El regidor de Turisme, Diego Vila, i el president de la Junta Central de Setmana Santa, Pascual Sanz, han presentat la programació, que enguany incorpora alguns ajustos i novetats per a seguir perfeccionant la celebració d’una de les festes més antigues de la província, amb més de 450 anys d’història, i declarada festa d’Interés Turístic Provincial. L’agenda comença amb la celebració, tots els dimecres de quaresma -des d’aquest dimecres fins al 21 de març-, a les 18.00 hores, del ‘Canto de las Cinco Llagas’ i la Santa Missa a la capella del Crist de l’Hospital.

Finalitzat aquest període, el 28 de febrer se celebrarà la Missa del Pelegrí, a la basílica de Sant Pasqual, a les 18.30 hores, i el dissabte 3 de març tindrà lloc la IX Peregrinació Quaresmal a Torrehermosa, “municipi on va nàixer el patró de la ciutat i en el qual es realitzarà, com cada any, un viacrucis”, explica Sanz.

La programació continua el dissabte 10 de març amb el X Pregó Musical Ciutat de Vila-real, a les 19.30 hores a la basílica de Sant Pasqual. “Enguany hem agrupat grans bandes de l’Estat, que també actuaran el diumenge 11 al matí s la plaça de la Vila”, indica. El mateix dia tindrà lloc el sant viacrucis al Termet.

El divendres 16 torna el Pregó de Setmana Santa a la basílica del Crist de l’Hospital, que enguany serà a càrrec de María Pilar Cerisuelo Delás, directora de ‘La mañana de la 1′, i el dissabte comença el cicle de cinema Una de romans, que es realitzarà a la Fundació Caixa Rural i que tornarà els dissabtes 24 i 31 al mateix enclavament. El diumenge serà el torn de la XXVI Processó Diocesana de Confraries i Germandats de Setmana Santa, a Castelló, i cinc dies després, el divendres 23 de març, l’església Arxiprestal acollirà la missa en honor a la Mare de Déu dels Dolors.

El Diumenge de Rams (25 de març) tindrà lloc la tamborada local i des del dimarts 27 fins a l’1 d’abril, la Casa dels Mundina acollirà l’exposició fotogràfica Una de romans, una de les novetats de la programació actual. El mateix dimarts 27, després de la inauguració de la mostra, se celebrarà la desfilada processional infantil-juvenil, que eixirà des de la parròquia de Santa Isabel. El dimecres eixiran en processó, des del mateix enclavament, les imatges de la confraria de Santa Maria Magdalena fins a l’església Arxiprestal i, tot seguit, se celebrarà la desfilada de confraries i germanors de Setmana Santa.

El Sopar del Senyor i la passió musical Laquima Vere, patrocinada per Tradicions, Turisme i Porcelanosa Grupo, centraran el Dijous Sant, que finalitzarà amb l’Hora Santa i la Processó del Silenci, des de la capella del Crist de l’Hospital, on els assistents podran dipositar aliments per a Joventut Antoniana, Càritas i Sant Vicent de Paül.
El Divendres Sant començarà amb el tradicional viacrucis des del convent dels Pares Franciscans a les 8.00 hores. A la vesprada, l’església Major acollirà els Sants oficis i a les 22.00 hores se celebrarà la processó del Sant Soterrament, en la qual enguany participaran de manera separada les imatges de la ‘Venerable Cofradía de Nuestro Padre Jesús Nazareno y María Santísima de la Caridad’, amb un pas només per a dones.

Un dia després es convoca la Vigília Pasqual, a les 22.00 hores, i el diumenge s’impulsa un canvi per a facilitar l’assistència dels devots. D’aquesta manera, a les 8.00 hores tindrà lloc la missa major de l’Encontre i, en acabar, es realitzarà la processó del mateix nom, que donarà per finalitzats els actes de la Setmana Santa 2018.

“Per a nosaltres és un orgull organitzar una vegada més la celebració d’un dels nostres punts forts a escala turística, com és la Setmana Santa”, indica Vila, qui felicita la Junta Central “pel seu treball, així com a les entitats i confraries que fan de la nostra Setmana Santa un referent i una de les més multitudinàries”.