L’IVAJ inicia a Vila-real i la Vall d’Uixó el programa Jove Oportunitat (Joop) 2019

El director de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, s’ha reunit a l’Escola Permanent d’Adults de la Vall d’Uixó i en l’Espai Jove de Vila-real amb joves que inicien el programa Jove Oportunitat (Joop) en la seua edició 2019.

El director de l’IVAJ ha anunciat que “estem obrint la tercera edició de Joop que aconseguirà més de 70 municipis de la nostra Comunitat i més de 800 joves”.

Martí ha informat que “aquesta setmana comencen el programa Joop cinc municipis castellonencs: Almassora, Borriana, La Vall d’Uixó, Onda i Vila-real. Al llarg del mes de maig el faran també Benicarló i Segorbe. Volem activar el programa en 10 municipis de Castelló”.

Per això, Martí ha valorat el paper dels ajuntaments i la municipalització de les polítiques de joventut que “ens permeten acostar aquesta alternativa a la població jove”.

Els ajuntaments són els intermediaris amb la joventut de les seues localitats els qui en col·laboració amb l’IVAJ poden oferir aquesta possibilitat, ja que “estan a peu de carrer, coneixen als seus joves. Si volem provocar un canvi d’actitud, hem de buscar a joves, escoltar-los, motivar-los que se senten en un entorn en què la seua vida, el seu futur és important per a tota la societat”, ha indicat.

Jove oportunitat (Joop) és un programa promogut per l’IVAJ en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (2014-2020), orientat als joves entre els 16 i 21 anys que han eixit del sistema educatiu i no tenen una ocupació.

Martí ha explicat que l’objectiu del programa és “aconseguir que tornen al sistema educatiu per a completar una Formació Professional de Grau Mitjà”.

Per a participar en Joop cal tindre entre 16 i 21 anys, estar inscrit en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, no haver rebut acció educativa o formativa, no estar ocupat i no haver aconseguit una titulació de Batxiller o d’FP de grau mitjà.

L’IVAJ posa els mitjans al costat del Fons Social Europeu per a “una intervenció que treballe sobre la seua motivació, el reforç de la seua autoestima i ajude a construir un projecte integral de vida”.

Jove Oportunitat ofereix a les persones joves que s’incorporen en aquest programa un suport en el seu procés de canvi a prendre les regnes de la seua pròpia vida, a través de mesures d’acompanyament i de coaching actitudinal que els recolzarà en tot moment.

Balanç JOOP

Martí ha valorat la favorable experiència d’anys anteriors que ha permés anar ampliant aquest programa, en el qual volem arribar a més de 800 joves de més de 70 municipis.

Durant 2017, any que es va realitzar la primera edició de JOOP es va treballar en 19 municipis i amb 194 participants. 6 mesos després de la finalització de l’acció un 74,26% dels qui la van completar estaven treballant o havien tornat a estudiar.

Durant el 2018 es va estendre a 56 municipis i a 651 participants (63% xics i 37% xiques), dels quals el 31%, pertanyents a col·lectius desfavorits. Al llarg del programa, aproximadament 100 joves joopers han trobat treball abans de finalitzar l’acció JOOP, arran de les seues visites a empreses i de l’actitud demostrada en les entrevistes de treball.

Desenvolupament del programa en cada localitat

Joop ofereix una visió de la realitat i de les expectatives que poden trobar al seu voltant en el món educatiu (formació reglada) i professional (amb visites a empreses de la seua zona i de diferents àmbits d’activitat) i la possibilitat de desenvolupar algunes línies formatives en anglés i en competències digitals o bé per a la preparació proves d’accés a la Formació Professional de Grau Mitjà.

Tot això complementat amb una estada en alberg juvenil o centre de vacances (oci educatiu) i amb trobades mensuals, el semestre següent a la finalització de l’acció per al seguiment i reforç de les accions i objectius desenvolupats durant el programa.

CatalanSpanish