Processats per la visita del Papa el 2006 pacten rebaixes amb Fiscalia a dies de l’inici del juí

La majoria d'acusats que van buscar acord no obtindran rebaixa de pena davant la impossibilitat d'afrontar les responsabilitats civils.

El responsable d’Orange Market (empresa de la Gürtel a València), Álvaro Pérez, conegut com ‘el Bigot’ i almenys altres quatre processats per la peça judicial que va investigar les corrupteles d’esta trama corrupta per la visita del Papa a València el 2006 han arribat a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, la qual cosa els permetrà rebaixar la seua condemna de cara al juí pels fets que comença a celebrar-se dilluns que ve en l’Audiència Nacional.

Malgrat que al principi l’acord podria haver afectat quasi la mitat dels 22 processats, molts d’ells s’han anat caent del pacte davant la impossibilitat d’afrontar la part econòmica d’este, consistent en el pagament de les responsabilitats civils derivades de la seua actuació en els fets.

En qualsevol cas, les acusacions no modificaran les penes sol·licitades fins que no se celebre el juí i hi haja reconeixement de culpa i paguen les responsabilitats, han informat Europa Press les fonts jurídiques consultades.

Els que sí que han aconseguit un acord de moment, a més d’Álvaro Pérez; són l’advocat considerat “cervell financer” de la trama ‘Gúrtel’; Ramón Blanco Balín; qui fora director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno i dos membres de la mesa de contractació.

La rebaixa de pena suposaria passar, en el cas de ‘El Bigot’, d’una petició de 37 anys de presó a menys de 2 anys i el mateix per a la resta dels qui aconseguisquen finalment acord excepte per a García Gimeno –es demanaven per a ell 40 anys de presó–, la pena del qui serà finalment una mica superior i sí que li suposaria un ingrés a la presó.

Els qui no han intentat cap acord, segons les mateixes fonts, serien el cervell de la trama Francisco Correa, el seu número dos Pablo Crespo –tots dos ja condemnats en altres peces de Gürtel– i l’empresari José Luis Martín Parra.

El pacte, segons les fonts consultades, se supedita almenys pel que fa a l’acusació popular que exerceixen el Partit Socialista valencià (PSPV) al fet que els acusats revelen qui donava les ordres i qui prenia les decisions en relació amb els contractes per a la retransmissió del recorregut del Pontífex, que va costar més de 7 milions d’euros que es van pagar a les empreses de Correa.

JUÍ FINS A JUNY AMB CAMPS DE TESTIMONI
Per la vista oral per estos fets, que malgrat que els acords previsiblement s’allargue fins al pròxim mes de juny, passaran un centenar de testimonis entre els qui destaca l’expresident de la Comunitat Valenciana Francisco Camps i membres de la comunitat eclesiàstica.

Els ‘capitosts’ de la trama corrupta Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez ‘el Bigot’, es tornaran a asseure en el banc dels acusats, esta vegada juntament amb l’expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino i el qui fora director de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno.

En total es jutjarà 22 persones –un dels inicialment processats ha mort– perquè responguen pel desemborsament de més de 7 milions d’euros en la contractació de les pantalles i megafonia a una societat pantalla de la trama Gürtel i el cost de la qual va permetre el repartiment d’una suma de 3,3 milions d’euros.

La vista oral començarà quasi quatre anys després que el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata manara a juí esta peça 4 de la trama Gürtel després de veure indicis de delictes d’associació il·lícita, prevaricació, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda.CatalanSpanish