L’alcalde Joan Ribó visita les obres del Parc Central de València

L'alcalde, Joan Ribó, ha visitat hui les obres d'execució d'esta àmplia àrea enjardinada, que permetrà connectar els barris de Malilla i Russafa.

central

Tal com ha afirmat l’alcalde, «en estos moments podem dir que ja tenim molt a prop d’obrir esta part del Parc Central, especialment tenint en compte que les obres en les Naus 2 i 3 començaran la setmana que ve». Estes naus s’utilitzaran, respectivament, com a seu del nou centre de Russafa de la Universitat Popular, amb el nom REU (Ribes Espai Universitat) i disposarà d’aules, despatxos, magatzems i servicis en dos plantes. I l’altra, rebatejada REC (Ribes Espai Cultural), s’estructurarà com un gran espai diàfan amb gran versatilitat d’opcions escèniques i una andana per a conferències.

«Com es pot veure, estem acabant les coses, i les estem acabant bé», ha afirmat l’alcalde, que ha recorregut el recinte acompanyat pel regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià; la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano; i el director general de la societat València Parc Central, J.Salvador Martínez.

La rehabilitació de les naus bessones 2 i 3, amb 426 m2 de superfície útil cadascuna, i que en el seu moment van albergar magatzems del ferrocarril, disposen d’un pressupost d’al voltant de 400.000 € per nau El projecte global del parc preveu la seua posada en ús, que se suma als de les altres naus: la nau 1 amb el seu annex, (2.689 m2), per a usos esportius; i la nau 4, amb 939 m2, en la qual es va situar en el seu moment l’antic taller de recorregut, que albergarà les dependències d’un Centre Municipal de Servicis Socials i un Centre d’Integració Sociolaboral de Joves.

En el seu conjunt, el Parc Central és la principal actuació de l’operació ferroviària i urbanística del mateix nom, i constitueix un dels reptes més importants de la ciutat en la seua planificació i disseny lligat a la transformació ferroviària que suposarà el soterrament de les vies i la construcció de l’Estació Central. Tal com ha recordat l’alcalde, es tracta d’una actuació «necessària per a la recuperació d’un espai que ha dividit històricament la ciutat en dos». El Parc Central, amb una superfície prevista de 230 mil metres quadrats, funcionarà com un gran eix vertebrador dels barris.

El Parc Central és un projecte dissenyat per la paisatgista nord-americana Kathryn Gustafson, al costat d’un equip d’empreses (les valencianes Nova Enginyera i Grupotec, i Borgos Pieper). S’estructura entorn d’una xarxa de passejos i senderes d’aigua que connecten entre sí els diferents espais, cadascun dels quals té un tractament específic en funció dels seus usos i la seua pròpia tipologia botànica. Combina prades, jardins florals, arbustos i arbrat, i proposa espais per a totes les edats i recupera els edificis ferroviaris protegits. L’alcalde ha recorregut este matí els diferents espais, que estan pràcticament conclosos, mancant ultimar els detalls finals.

De fet, en primer lloc es posarà en servici la zona enjardinada, «que volem que estiga com més prompte millor a disposició dels valencians i valencianes», i posteriorment s’obrirà l’ús de les naus, ha explicat l’alcalde. L’actuació sobre els terrenys on s’habilitava fins fa molt poc un concessionari d’automòbils s’efectuarà més endavant, atés que no s’ha pogut començar a treballar fins fa poc, ja que va caldre resoldre per via judicial la disponibilitat dels esmentats terrenys.

L’alcalde ha conclòs el recorregut amb un «missatge d’optimisme». «No hi ha més que observar com va tot: el fet que es pose en marxa ràpidament este parc és un missatge que sumem una gran zona verda per a la ciutadania, i alhora connectem dos barris importants, com Russafa i Malilla».

Diferentes espais per a diferents usos

La construcció del Parc Central, lligada a la disponibilitat del sòl ferroviari, es realitza per fases. En l’actualitat s’està executant la fase 1 A zona Russafa-Malilla, un àmbit delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l’avinguda Peris i Valero. Amb la urbanització de 110.826 m2 de superfície, estes obres suposen el 40% del total del parc, i la seua execució inclou la rehabilitació de les naus de l’arquitecte Demetrio Ribes, i la reconstrucció de dos molls de càrrega, la recuperació d’una alqueria i la construcció d’un edifici de servicis i un centre de transformació elèctrica.

L’alcalde, Joan Ribó, i els regidors Vicent Sarrià i Pilar Soriano han recorregut els diferents espais del parc en la zona Russafa-Malilla: la Plaça de les Arts, l’Horta Jardí, els Jardins Florals, el Jardí Romàntic, el Jardí dels Xiquets i la Pantalla Oest.

La plaça de les Arts està situada a l’entorn de les naus de Demetrio Ribes; l’Horta Jardí ha sigut creada com a homenatge a la tradició de l’horta, amb una doble funció: didàctica i ornamental. S’organitza en terrasses, en les quals es cultiven arbres fruiters, verdures i hortalisses, distribuïdes en xicotetes parcel·les que tindran continuïtat amb els Jardins Florals. En tercer lloc estan els Jardins florals (localitzats a l’altre costat de l’Hort Jardí i del Jardí dels Xiquets, i separats per la pèrgola. Compten amb zones de descans- mirador amb vista cap a l’interior d’eixes zones, xicotets camins i places que travessen arbres florals i vegetació en flor de poca altura. Estan franquejats per canals d’aigua, i en la seua zona central inclouen l’antiga alqueria rehabilitada que es destinarà a oficines del parc.

Seguidament, la Pèrgola cobreix, en el límit nord del jardí, un eix principal Nord-sud que constitueix la principal línia de moviment per als vianants del parc i que connecta entre sí els espais principals. El Jardí Romàntic està localitzat entre l’Horta Jardí i el Jardí dels Xiquets, i es pot veure en l’eix del carrer Doctor Domagk a l’entorn de la plaça Sanchis Guarner, una altra de les entrades principals al parc. El Jardí dels Xiquets és un espai per al joc que dóna al barri de Malilla al costat d’un dels molls ferroviaris. Compta amb zones de jocs: rocòdrom, tobogan-plataforma lliscant, gronxadors i taules de ping pong. I, finalment, la Pantalla Oest suposa un espai de caràcter temporal, fins a l’execució de la següent fase del Parc Central, que separa el límit de les obres de Russafa-Malilla de les vies.